StoryEditorOCM
4 kantunaNOVI NAPAD NA VOZAČA UBERA U ZADRU

Mahali mu spolovilom ispred lica, a onda mu staklenim bocama razbili stakla i slomili ruku!

12. lipnja 2018. - 00:41
uber

- Ovo je postalo kao Chicago i Al Capone, 20-ih godina prošlog stoljeća. Ne možeš raditi, što od incidenata, što od prijetnji lokalnih taksista. Ali ja se ne bojim, mogu ih deset sam svladati jer sam bio u ratu i znam se boriti – kazao nam je 50-godišnji taksist koji je ovih dana došao na sezonski rad u Zadar iz Slavonije, samo dan nakon što je njegov kolega pretučen na zadarskom Boriku.

Naš sugovornik, kao i napadnuti mu kolega, rade za Uber, no razlog nasilju ovaj put nije bio porast netrpeljivosti među "uberovcima" i "klasičnim" taksistima, gotovo tradicionalni "ritual" s početkom turističke sezone u Zadru, već obračun gostiju s jednim od vozača.
Osim što je pretrpio šok, 58-godišnji vozač Ubera teško je ozlijeđen u brutalnom napadu u nedjelju oko jedan sat iza ponoći ispred popularnog zadarskog kluba "Yachting" u Matoševoj ulici na zadarskom Boriku. Napadnut je, pričaju nam njegove kolege, bez ikakvog povoda.
Nakon što je nekoliko djevojaka, koje su bile u noćnom izlasku, dovezao do kluba taksista je zaskočilo troje stranih državljana. Prišli su njegovom taksiju i pokušali ga izvući iz automobila, u čemu nisu uspjeli, ali su pritom razbili stakla na vozačevom i suvozačevom mjestu.

- Prišli su automobilu dok su djevojke još bile unutra. Taksist je spustio staklo i pitao ih što hoće, a jedan od njih je izvadio spolovilo i stao njime mahati. Vjerojatno su htjeli "impresionirati" djevojke u taksiju, ne znam jesu li bili pijani, ali su po govoru, mislim, bili iz Poljske. No pravi obračun je nastao kada je taksist rekao da ga ostave na miru i kad je htio podići staklo. Djevojke su još bile unutra, šokirane. Tada je krenula paljba. Staklenom bocom su najprije razbili staklo na njegovoj, a onda i na suvozačevoj strani. Njega su vukli kroz prozor i zavrnuli mu ruku tako da su mu slomili podlakticu. Djevojke su uspjele nekako pobjeći, a ubrzo su pobjegli i napadači. Ne znam je li ih uhitila policija - ispričao nam je bliski kolega stradalog taksista koji je odmah nakon incidenta prevezen u zadarsku Opću bolnicu gdje mu je pružena liječnička pomoć.

- U šoku je. Izašao je iz bolnice na kućnu njegu, ali leži, ne može živjeti od bolova. Čovjek ima obitelj, dvoje djece, i što sad da radi, a počela je sezona. Njega su slomili, a auto oštetili. Dok se vrati na cestu proći će tjedni, možda mjeseci. I tko će mu sve to nadoknaditi – pitaju se kolege napadnutog taksista koji, ne žele otkrivati ni svoj ni njegov identitet za javnost.

- Nismo zaštićeni. Ulice su postale ratno polje. Posebno noćne smjene. Tada su ulice pravi pakao. Da vam ne kažem što se događa u Novalji na Zrću gdje su mi moje kolege prijetile da će mi zapaliti automobil – nastavlja priču naš sugovornik, apelirajući na nadležne službe da uvedu što prije reda među taksistima.
U zadarskoj policiji nisu htjeli komentirati navode o razlozima napada na taksista, ali su potvrdili da je u incidentu teško ozlijeđen 58-godišnjak iz Posedarja koji je vozio automobil splitskih registarskih oznaka.

- U tijeku je kriminalističko istraživanje vezano za utvrđivanje svih okolnosti ovog događaja, policija traga za nepoznatim počiniteljima. Kad istraga bude okončana, o rezultatima ćemo izvijestiti javnost – kazala nam je glasnogovornica PU zadarske Sonja Šimurina.

 

Sindikat taksista: Čeka nas pakao
- Čeka nas pakao ove sezone, bit će sukoba na svim razinama jer policija i inspekcije ne rade svoj posao – tvrdi Predrag Šimunov, predsjednik sindikata zadarskih taksista.
- Zbog novog zakona o taksi uslugama koji ide u korist Uberu ove će sezone na cestama biti duplo više taksista nego prošle. Većina njih radi na crno, a tko su ti "ilegalci" dobro zna Grad Zadar, koji izdaje dozvole, no ništa ne poduzimaju. Imaju pet automobila i jednog zaposlenog i dobiju dozvolu, a četvorica radi na crno. Zadru nedostaju taksi stajališta i red na taksi stajankama, taksisti su nezaštićeni u svakom pogledu jer se zakon ne provodi, a ulicom caruju ilegalni taksisti – zaključuje Šimunov.

 

18. travanj 2024 10:34