StoryEditorOCM
4 kantunaOGORČENE OBITELJI IZBJEGLICA

Progovorili migranti u koje je pucala policija u Donjem Srbu: "Policija je tukla nas i oca ranjenog dječaka"

Piše Ana Vučetić Škrbić
12. lipnja 2018. - 15:47
Ozlijeđeno dijete izbjeglica i propucana majicaWanderlust

“Are You Syrious” (AYS), udruga koja pomaže izbjeglicama u Hrvatskoj prijavila je Uredu pučke pravobraniteljice i pravobraniteljice za djecu slučaj iz Donjeg Srba, gdje je policija, pucavši u kombi s 29 migranata, teško ranila dječaka i djevojčicu koji su s prostrijelnim ranama završili u zadarskoj bolnici.
Nakon što nije stao na dvije blokade, policija je na trećoj odlučila pucati u austrijski kombi. Krijumčar ljudima, koji je tada pobjegao u šumu, uhićen je nakon dan i pol skrivanja.

Inicijativa se na prijave odlučila nakon što su u prošlu subotu, dan nakon što su migranti iz Zadra dovezeni u zagrebačko prihvatilište za tražitelje azila, hotel "Porin", razgovarali s dvije obitelji iz Irana i Afganistana koje su s maloljetnom djecom umalo izgubili glavu. Priča koju su im migranti ispričali prilično se razlikuje od službene policijske verzije, šokantna je i uznemirujuća, zbog čega su uložili pritužbu unutarnjoj kontroli MUP-a i slučaj odlučili prijaviti DORH-u.

- Rekli su nam nekoliko zabrinjavajućih stvari: sve ranjene osobe u kombiju su stajale, uključujući dječaka (12) iz Iraka koji je zadobio prostrijelnu ranu lica, njegova oca koji je zadobio ranu od metka u donjem dijelu leđa te djevojčicu (12) koja je zadobila prostrijelnu ranu trbuha i ramena. To bi mogao biti važan podatak u daljnjoj istrazi. U kombiju je bilo 15 djece, od kojih najmanje ima samo četiri godine - kažu u AYS-u, čija nam je predstavnica Asja Korbar jučer rekla kako imaju punomoći tih obitelji da njihove iskaze i fotografije koje ih potvrđuju javno objave kako bi se što prije pokrenula nekompromitirana i nepristrana istraga jer “su mislili da dolaze na sigurno, a dočekali su ih mecima”.

- Kažu da su čuli mnogo hitaca. Nakon što je krijumčar napokon zaustavio vozilo i pobjegao, a policija došla do vozila i otvorila ga, ljudi su počeli izlaziti. Navode da ih je tada policija udarala. Udarali su muškarce, uključujući i ranjenoga oca. Roditelji djece kažu da su vikali "ambulans, ambulans", želeći reći policiji da je djeci potrebna hitna medicinska skrb. No, kažu da je jedan od policajaca izvadio pištolj, uperio ga u roditelje i rekao: "Shut up, shut up!" Iako je bio mrak, obitelji navode da se krv mogla vidjeti po djeci i odjeći, te da je krvi bilo i po cesti. Morali su sjesti, a čim bi netko pokušao ustati, vikali bi im "sit down" - stoji u iskazima koje su obitelji dale AYS-u.
Najviše pritužbi imaju na postupanje policije, i to poslije punjave.

- Hitna pomoć je ranjenu djecu odvela bez pratnje roditelja. Nakon toga, grupa je odvezena, kako su nam rekli, u zatvor, u kojemu su muškarci i žene bili smješteni odvojeno. Pritvoreni su bili od večeri do jutra. Bez ikakvih informacija. Potpisali su i jedan papir koji im nije preveden i nisu razumjeli što potpisuju. Niti u jednom trenu nije im osiguran prevoditelj. Idućeg dana obitelji dvoje ranjene djece odvezene su u hostel u Zadru i to navode kao jedini primjereni tretman koji su do tada iskusili. Navode i pozitivni primjer jedne policajke u civilu koja ih je umirivala. Obitelji, vidno potresene i ustrašene, mislile su da dolaze na sigurno, bježeći od rata u Iraku, no da su umjesto toga i u Hrvatskoj dočekane mecima. Svi naši sugovornici odlučni su ispričati priču, važno im je da se istina zna, a mi je objavljujemo u nadi da će se njihov glas čuti - kažu u AYS-u.

Na pitanje zašto su migranti priču ispričali baš njima, Asja Korbar kaže da su, nakon dolaska, njihovi volonteri jedini posjetili te ljude, vozili ih djeci u bolnicu i s njima uspostavili normalan ljudski kontakt. Potreseni i šokirani, ispričali su im sve detalje užasa koji su prošli i koji se u mnogo toga razlikuje od onoga što je policija dala u javnost nakon tragičnog događaja.

- Nije nam cilj nanositi štetu hrvatskoj policiji jer veliki broj njihovih ljudi, pogotovo onih na terenu, pošteno rade svoj posao u jako teškim uvjetima. Problem je u institucionalnom nasilju koje se provodi nad izbjeglicama i sustavu koji te policijske djelatnike iskorištava za nezakonito i štetno postupanje - kaže Asja Korbar.

Policija: Zakonito pucanje
- U ovom trenutku možemo reći kako je uporaba vatrenog oružja u ovom slučaju ocijenjena kao opravdana i zakonita. Policijski službenici postupali su zakonito, poštujući sve važeće propise, a sve ostale medijske napise te optužbe udruga i građana, ne možemo komentirati - kazala nam je Sonja Šimurina, glasnogovornica zadarske policijske uprave.

 

Rekonstrukcija lica
- Ranjeni dječak i dalje je u dječjoj bolnici i čeka operaciju rekonstrukcije lica. Stanje mu je malo bolje. Neko vrijeme uopće nije otvarao oči, iako se u javnosti govorilo da je "stabilno". Njegove fotografije ne objavljujemo jer ih zbog težine ozljeda i općeg dječakova stanja smatramo suviše potresnima - kaže Korbar.

 

Liječnički dokumenti
Na pitanje imaju li liječničku dokumentaciju stradalih obitelji, budući da policija tvrdi kako je većina ozlijeđena u prevrtanju kombija, a ne od prostrijelnih rana, u AYS-u kažu:
- Ta medicinska dokumentacija morala bi biti dio istrage. Za sada je nismo tražili jer se trenutno bavimo najosnovnijim stvarima, poput higijene i prijevoza do bolnice.
24. travanj 2024 19:32