FOTO: ZAPUŠTENA VOJARNA ODLAZI U POVIJEST Zadar dobio 33 milijuna kuna za uređenje Centra za mlade!

FOTO: ZAPUŠTENA VOJARNA ODLAZI U POVIJEST

Samo dva dana prije početka KvartART festivala, koji je lani na prostoru bivše vojarne Stjepana Radića imao svoje premijerno izdanje i odmah postao nezaobilaznim djelom urbanog gradskog tkiva, Grad Zadar dobio je najbolju moguću pozivnicu pred njegovo drugo izdanje: 33 milijuna kuna kuna iz europskih fondova kojim će se taj devastirani i uništeni prostor prepun potencijala pretvoriti u Centar za mlade!

Konačno, nakon 12 godina čekanja, kreće realizacija velikog projekta koji će udomiti brojne zadarske udruge, mlade kreativce, ali i zadarsku Gradsku knjižnicu koja će dobiti tisuću od ukupno četiri tisuće kvadrata bivše vojarne i udvostručiti svoj sadašnji prostor.

- Centar za mlade definitivno je strateški projekt koji će svojim sadržajem ovaj prostor integrirati u urbano tkivo grada. Zato ističem sinergiju svih sudionika u ovom procesu, od Grada s lokalnim kulturnim i civilnim udrugama, preko Ministarstva državne imovine koje je potvrdilo značaj Centra otklanjajući zadnju imovinsko-pravnu zapreku, do Ministarstva regionalnog razvoja koje je donijelo odluku o financiranju. A tu je čitavo vrijeme bio jedan mali i super stručni tim koji je pripremio dokumentaciju na objavljen poziv. Kažu kako ništa u životu nije slučajno, pa vjerujem kako nije ni ova obavijest o financiranju projekta Centra za mlade koju smo dobili uoči „KvartArta“, manifestacije kojom smo čitav ovaj prostor zapravo već dali na kreiranje i upravljanje mladima i požurili ovu vijest, rekao je ispred budućeg centra zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Projekt pod nazivom "Centar za mlade - Rekonstrukcija Centra za mlade i izrada novog urbanističkog rješenja prostora bivše vojarne u ulici Stjepana Radića u Zadru" ovime je uspješno prošao i posljednju fazu postupka prije odluke o financiranju, te mu je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija dodijeljeno bespovratnih 33 milijuna i 150 tisuća kuna.

- Nakon godina utrošenih na pripremu ovog projekta, brojnih rasprava, radionica i javnih tribina o tome koliko Gradu treba jedan ovakav sadržaj, stigla je ova velika vijest. Ovo je prvi projekt u Zadru i jedan od prvih u Hrvatskoj uopće koji se financira iz ITU instrumenata, a za dobiti ova sredstva potrebno je bilo napraviti puno koraka i puno posla, kazao je pročelnik Šime Erlić.

U prizemlju novog Centra za mlade bit će prostori za udruge, igraonice i razne izvedbene umjetnosti poput plesa, drame, filmova i koncerata. Velika multimedijalna dvorana ima preko 500 metara četvornih prostora i 250 sjedećih mjesta. Druga etaža rezervirana je za adiministrativni dio i urede gradskih udruga u čijem su fokusu kultura i mladi i koje već godinama vape za svojim prostorom. Sada dobivaju zajednički krov nad glavom i priliku za sinergiju u kojoj će ponuditi nove sadržaje za mlade ljude u Zadru, kakvih već godinama kronično fali u gradu. Kad se obnovi zgrada, njezino istočno krilo pripast će Gradskoj knjižnici, najpopularnijoj i najvećoj gradskoj kulturnoj ustanovi. Tih tisuću kvadrata u novoj zgradi tunelom će biti povezano sa zgradom knjižnice, koja već godinama vapi za proširenjem.

- Sadržajni i idejni projekt novog dijela Gradske knjižnice radili smo davno, u vrijeme kada su potrebe i navike naših korisnika bile drugačije. Stoga ćemo napraviti promjene koje ne zahtijevaju izmjene glavnog projekta, a idu u korak s novim vremenom i potrebama knjižnice. Umjesto računalnih učionica osmislit ćemo prilagodljive prostore za različite aktivnosti, a prostor medijateke bit će odjel za mlade i usluge za mlade, najavila je ravnateljica Gradske knjižnice Dorotea Kamber-Kontić.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

TKO JE NERA KURTA, NOVA POLITIČKA TAJNICA ZADARSKOG SDP-a? Radeći na kruzerima obišla je cijeli svijet, s mobitela joj svira "Ne spavaj mala moja", strastvena je vozačica Honde, a sanja Harley Davidson i – pobjedu na izborima

Radeći na kruzerima obišla je cijeli svijet, s mobitela joj svira
Tko je Nera Kurta koja je prošlog tjedna preuzela volontersku dužnost političke tajnice kao prvo "samostaln...
Radeći na kruzerima obišla je cijeli svijet, s mobitela joj svira "Ne spavaj mala moja", strastvena je vozačica Honde, a sanja Harley Davidson i – pobjedu na izborima

ODVJETNIK DARUVARCA TRAŽI IZUZEĆE RASPRAVNOG SUCA Korljan: Sudac Šimić je pristran! Posjetio je Daruvarca u pritvoru prije pravomoćnosti optužnice i rekao: "Ja ću ti suditi!" Moj klijent je to shvatio kao prijetnju!

Korljan: Sudac Šimić je pristran! Posjetio je Daruvarca u pritvoru prije pravomoćnosti optužnice i rekao:
Zbog niza okolnosti koje izazivaju sumnju u nepristranost, Andrej Korljan, odvjetnik optuženog Darka Kovačevića ...
Korljan: Sudac Šimić je pristran! Posjetio je Daruvarca u pritvoru prije pravomoćnosti optužnice i rekao: "Ja ću ti suditi!" Moj klijent je to shvatio kao prijetnju!