VIDEO: EPILOG BIG GAME FISHINGA U BIBINJSKOM JAZU Ribarski inspektori podnijeli prijave za lov na veliku tunu! Evo tko će odgovarati i koliku će kaznu morati platiti...

VIDEO: EPILOG BIG GAME FISHINGA U BIBINJSKOM JAZU

Samo jedan Bibinjac odgovarat će pred zakonom za ulov velike plavoperajne tune prije mjesec dana u mjesnoj uvali Jaz. Na temelju objavljenog video snimka na kojem se vidi nekoliko mještana kako sudjeluju u lovu na tunu dugačku preko 2,2 metra i tešku više od 230 kila, a koja je postala viralni hit, te provedenih obavjesnih razgovora, ribarski inspektori utvrdili su počinjenje tri prekršaja za koja će odgovarati jedan počnitelj kojem prijeti kazna od maksimalno 40 tisuća kuna. Podsjetimo, inspektori su isprva baratali sa četiri moguća osumnjičenika kojima je prijetila maksimala kazna od oko 200 tisuća kuna, zbog čega su po uzoru na "grupu Borg" iz afere Hotmail dobili medijski nadimak "grupa Tuna".

Naime, prema informacijama iz Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede, nakon provedenog inspekcijskog nadzora u vezi športskog ribolova i ulova tune u Bibinju 15. svibnja 2018. ribarski inspektor je utvrdio da je počnitelj obavljao športski ribolov plavoperajne tune u vrijeme kada je takav ribolov zabranjen (ulov je dopušten od 16. lipnja do 16. listopada), za što je predviđena novčana kazna od 5.000 do 30.000 kuna.

Drugo, prekršena je uredba o lovu plavoperajne tune u športskom i rekreacijskom ribolovu na moru, što je kažnjivo Zakonom o morskom ribarstvu novčanom kaznom od 2.000 do 5.000 kuna. I treće, počinitelj je obavljao športski ribolov bez posebne dozvole, za što je predviđena novčana kazna od 2.000 do 5.000 kuna.

Inspekcijskim nadzorom nadalje je utvrđeno da je bio samo jedan prekršitelj, a ostali sa snimke su, prema izjavi stranke, na njegovu zamolbu pomagali u izvlačenju tune, ističu iz Uprave ribarstva, i zbog toga neće biti sankcionirani.

Iako nam zbog zaštite osobnih podataka nisu mogli reći tko je prijavljeni, "scenarij jednog prekršitelja" u potpunosti odgovara onome što nama je prošlog mjeseca rekao jedan od sudionika lova kad smo ga obavijetili da su prijaviljeni od strane ribarskih inspektora. "Neka dođu, ja ću za sve preuzeti odgovornost. I to je za ljude".

Iz Uprave ribarstva dodaju da su ovakvi slučajevi, kad velike ribe zalutaju u plićinu pored obale, izuzetno rijetki. U ovoj i prošloj godini nije zabilježen niti jedan sličan slučaj.

- Očuvanje plavoperajne tune, izlov i uzgoj pod posebnom su prismotrom Europske komisije i Međunarodne komisije za zaštitu plavoperajne tune čiji je Republika Hrvatska dugogodišnji član. Gospodarski izlov tune prate međunarodni promatrači i ribarski inspektori, a da bi se osiguralo poštivanje pravila i dodijeljenih kvota, tunolov se kontrolira i iz zraka – naglašavaju iz Uprave ribarstva i zaključuju da je, sukladno Zakonu o morskom ribarstvu i Prekršajnom zakonu, ribarski inspektor podnio optužni prijedlog protiv počinitelja Prekršajnom sudu u Zadru. 

 

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

TKO JE NERA KURTA, NOVA POLITIČKA TAJNICA ZADARSKOG SDP-a? Radeći na kruzerima obišla je cijeli svijet, s mobitela joj svira "Ne spavaj mala moja", strastvena je vozačica Honde, a sanja Harley Davidson i – pobjedu na izborima

Radeći na kruzerima obišla je cijeli svijet, s mobitela joj svira
Tko je Nera Kurta koja je prošlog tjedna preuzela volontersku dužnost političke tajnice kao prvo "samostaln...
Radeći na kruzerima obišla je cijeli svijet, s mobitela joj svira "Ne spavaj mala moja", strastvena je vozačica Honde, a sanja Harley Davidson i – pobjedu na izborima

ODVJETNIK DARUVARCA TRAŽI IZUZEĆE RASPRAVNOG SUCA Korljan: Sudac Šimić je pristran! Posjetio je Daruvarca u pritvoru prije pravomoćnosti optužnice i rekao: "Ja ću ti suditi!" Moj klijent je to shvatio kao prijetnju!

Korljan: Sudac Šimić je pristran! Posjetio je Daruvarca u pritvoru prije pravomoćnosti optužnice i rekao:
Zbog niza okolnosti koje izazivaju sumnju u nepristranost, Andrej Korljan, odvjetnik optuženog Darka Kovačevića ...
Korljan: Sudac Šimić je pristran! Posjetio je Daruvarca u pritvoru prije pravomoćnosti optužnice i rekao: "Ja ću ti suditi!" Moj klijent je to shvatio kao prijetnju!