MIRAN PROSVJED U KRUGU TVRTKE Radnici "Vodovoda" traže veće plaće i kolektivni ugovor!

MIRAN PROSVJED U KRUGU TVRTKE

Radnici zadarskog “Vodovoda” održali su u srijedu, u krugu te gradske tvrtke, mirni prosvjed upozorenja kojim traže veće plaće i potpisivanje kolektivnog ugovora.

- Ovo je mirni prosvjed u ime 130 od ukupno 290 djelatnika tvrtke. Naši zahtjevi su jasni: veće plaće i kolektivni ugovor. Plaće i materijalne naknade radnika su relativno niske na razini cijele tvrtke, a postoje financijske mogućnosti za povećanje.“Vodovod” već duže vrijeme dobro posluje, s milijunima u pozitivi, a plaće i dalje ostaju iste. Direktor tvrtke slaže se s našim zahtjevima, ali ne može ništa bez Grada koji kao vlasnik limitira plaće. Plaće određuje Grad Zadar svojim gabaritima, i tu je problem. Što po nama nije u redu. Tražimo da se promijeni odnos Grada prema politici plaća u gradskim tvrtkama. Ne može Grad limitirati plaće u tvrtkama koje dobro posluju. One tvrtke koje dobro posluju kao Vodovod ne smiju imati takve limite jer prošlo je vrijeme socijalizma. Prošlo je vrijeme „uravnilovke“ da moraju imati svi iste plaće- poručio je pravni povjerenik Teritorijalnog Ureda SSSH-a Zadar Vedran Uranija dodajući kako im je gradonačelnik Branko Dukić obećao sastanak sredinom mjeseca.

Uz to, Sindikalna podružnica radnika Vodovoda traži od Uprave Vodovoda i Grada Zadra da konačno počnu kolektivni pregovori i da se zaključi Kolektivni ugovor koji će na kvalitetan način regulirati pitanje plaća, materijalnih naknada, uvjeta rada, pravne sigurnosti, kao što je to učinjeno u nekoliko drugih tvrtki koje su u vlasništvu Grada Zadra.
Marica Iglić, nova sindikalna povjerenica Vodovoda istaknula je kako su radnici “vrijedni i pošteni te dobro odrađuju svoj posao i za to trebaju biti adekvatno plaćeni”. 

Vinko Fabijan, županijski povjerenik za komunalne tvrtke, istaknuo je kako je najveći problem što Vodovod kao najjača komunalna tvrtka nema kolektivni ugovor.

- Diljem Hrvatske svi imaju kolektivne ugovore, a u Zadru postoje jedva dva. Štoviše, u Nadzornom odboru Vodovoda nema predstavnika radnika. Moramo promijeniti ovaj način funkcioniranja, pojačati rad sindikata i ne bojati se, poručio je Fabijan.

Sindikalisti su naglasili kako traže povećanje plaća za sve radnike, ali s posebnim naglaskom na naugroženije, one s nižom ili srednjom stručnom spremom. Prema riječima Uranije, Vodovod godišnje za plaće izdvaja između 2 i 2 i pol milijuna kuna, a ako se njihovi zahtjevi usvoje taj će se iznosi povisiti za pola milijuna kuna. U prosjeku plaće u zadarskom Vodovodu su između 3 i 4 tisuće kuna.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

TKO JE NERA KURTA, NOVA POLITIČKA TAJNICA ZADARSKOG SDP-a? Radeći na kruzerima obišla je cijeli svijet, s mobitela joj svira "Ne spavaj mala moja", strastvena je vozačica Honde, a sanja Harley Davidson i – pobjedu na izborima

Radeći na kruzerima obišla je cijeli svijet, s mobitela joj svira
Tko je Nera Kurta koja je prošlog tjedna preuzela volontersku dužnost političke tajnice kao prvo "samostaln...
Radeći na kruzerima obišla je cijeli svijet, s mobitela joj svira "Ne spavaj mala moja", strastvena je vozačica Honde, a sanja Harley Davidson i – pobjedu na izborima

ODVJETNIK DARUVARCA TRAŽI IZUZEĆE RASPRAVNOG SUCA Korljan: Sudac Šimić je pristran! Posjetio je Daruvarca u pritvoru prije pravomoćnosti optužnice i rekao: "Ja ću ti suditi!" Moj klijent je to shvatio kao prijetnju!

Korljan: Sudac Šimić je pristran! Posjetio je Daruvarca u pritvoru prije pravomoćnosti optužnice i rekao:
Zbog niza okolnosti koje izazivaju sumnju u nepristranost, Andrej Korljan, odvjetnik optuženog Darka Kovačevića ...
Korljan: Sudac Šimić je pristran! Posjetio je Daruvarca u pritvoru prije pravomoćnosti optužnice i rekao: "Ja ću ti suditi!" Moj klijent je to shvatio kao prijetnju!