AKCIJA ZADARSKE KRIM POLICIJE Trojica muškaraca privedena zbog kaznenih djela teških 14 milijuna kuna!

AKCIJA ZADARSKE KRIM POLICIJE

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad tri osobe u dobi 45, 40 i 65 godina, zbog kaznenih djela Utaje poreza ili carine i Krivotvorenja službene ili poslovne isprave, kao i Zlouporabe povjerenje u gospodarskom poslovanju. U svojim tvrtkama od kojih je jedna u vlasništvu 45-godišnjaka u Pagu, osumnjičeni su tijekom 2015. i 2016.godine u poslovnim knjigama prikazivali lažne događaje, te račune za fiktivne građevinske radove i isporuku drvne mase

Višemjesečno kriminalističko istraživanje provedeno je u suradnji sa Poreznom upravom, Područnim uredom Zadar te Središnjim uredom Ministarstva financija, Samostalnog sektora za financijske istrage Zagreb, a u koordinaciji s nadležnim županijskim državnim odvjetništvom u Zadru.

- Protiv 45-godišnjaka - sa zagrebačkog područja je podnesena kaznena prijava zbog kaznenog djela Utaje poreza ili carine i Krivotvorenja službene ili poslovne isprave, kao i Zlouporabe povjerenje u gospodarskom poslovanju. Protiv 40-godišnjaka, također s područja Zagreba, podnosi se kaznena prijava Krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zbog kaznenog djela pomaganja, a odnosi se na kazneno djelo Utaje poreza ili carine. Treće prijavljena osoba, 65-godišnjak s bjelovarskog područja tereti se za kaznena djela Utaje poreza ili carine i Krivotvorenja službene ili poslovne isprave- rekao je šef krim policije PU zadarske Bore Mršić u srijedu na konferenciji za novinare u sjedištu policije.

Ukupna materijalna šteta izravno za proračun RH iznosi 4.739.123,56 kuna, od čega, kako je rečeno, treba naglasiti da je od navedenog iznosa 812.982,08 kuna neosnovano isplaćeno na štetu državnog proračuna, čime je izravno pribavljena nepripadna imovinska korist 65-godišnjaku u tom iznosu.

Također izravna pribavljena nepripadajuća materijalna korist 45-godišnjaku, u poslovanju sa inozemnim trgovačkim društvom iznosi 5.177.275,34 kuna, koje je podignuo sa računa trgovačkog društva u Njemačkoj i koristio za privatne potrebe, dok je u navedenom poslovnom odnosu oštetio isto to inozemno trgovačko društvo za iznos od 3.600.000,00 kuna, neisporukom ugovorene robe – drvne mase, koju je ovo društvo predujmom platilo.
Sveukupna pričinjena materijalna šteta ovim kaznenim djelima iznosi oko 14 milijuna kuna. Ovaj oblik gospodarskog kriminaliteta se često kolokvijalno naziva kružne prijevare u sustavu PDV-a.

- Mi to kolokvijalno, kriminalistički zovemo kružne prijevare po osnovi PDV-a i ovo vam je klasični primjer kako to oni rade. Prikazujemo da nešto isporučujemo a u stvarnosti nije došlo do isporuke te robe ili bilo kakvih drugih usluga. I na temelju tih ulaznih faktura kao vlasnik tvrtke od države smanjujem svoju poreznu obvezu ili tražim povrat PDV- a- rekao je Tomislav Škara, voditelj Odjela gospodarskog kriminaliteta PU zadarske.

Sva trojica su uz kaznene prijave zbog Utaje poreza ili carine, Krivotvorenja službene ili poslovne isprave te Zlouporabe povjerenje u gospodarskom poslovanju, predana pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

TKO JE NERA KURTA, NOVA POLITIČKA TAJNICA ZADARSKOG SDP-a? Radeći na kruzerima obišla je cijeli svijet, s mobitela joj svira "Ne spavaj mala moja", strastvena je vozačica Honde, a sanja Harley Davidson i – pobjedu na izborima

Radeći na kruzerima obišla je cijeli svijet, s mobitela joj svira
Tko je Nera Kurta koja je prošlog tjedna preuzela volontersku dužnost političke tajnice kao prvo "samostaln...
Radeći na kruzerima obišla je cijeli svijet, s mobitela joj svira "Ne spavaj mala moja", strastvena je vozačica Honde, a sanja Harley Davidson i – pobjedu na izborima

ODVJETNIK DARUVARCA TRAŽI IZUZEĆE RASPRAVNOG SUCA Korljan: Sudac Šimić je pristran! Posjetio je Daruvarca u pritvoru prije pravomoćnosti optužnice i rekao: "Ja ću ti suditi!" Moj klijent je to shvatio kao prijetnju!

Korljan: Sudac Šimić je pristran! Posjetio je Daruvarca u pritvoru prije pravomoćnosti optužnice i rekao:
Zbog niza okolnosti koje izazivaju sumnju u nepristranost, Andrej Korljan, odvjetnik optuženog Darka Kovačevića ...
Korljan: Sudac Šimić je pristran! Posjetio je Daruvarca u pritvoru prije pravomoćnosti optužnice i rekao: "Ja ću ti suditi!" Moj klijent je to shvatio kao prijetnju!