StoryEditorOCM
4 kantunaSUĐENJE BIVŠEM PREDSJEDNIKU OPĆINSKOG SUDA

Ivana Klišmanić: Rogić me uvrijedio tezom da sam dio nepotizma koji vlada na sudu! Rogić: Progone me jer sam progovorio kako se sudske pozicije dijele po obiteljskim, rodbinskim i prijateljskim vezama!

Piše Ante Talijaš / SD
13. lipnja 2018. - 22:56
sudjenje_rogic08-120618

Pod predsjedanjem sutkinje Alenke Skubić, na Općinskom sudu u Šibeniku u utorak je nastavljeno suđenje sucu i bivšem predsjedniku zadarskog Općinskog suda Željku Rogiću, protiv kojega je građansko-pravnu tužbu podnijela njegova kolegica sa zadarskog suda, sutkinja Ivana Klišmanić.

– Bila sam primorana podnijeti tužbu protiv kolege Rogića – kazala je na ročištu sutkinja Klišmanić u ulozi tužiteljice – kako bi se stalo na kraj njegovim medijskim istupima, u kojima mi je klevetama povrijedio osobnost, ugled i čast.

– U izjavama objavljenim u nekoliko novina, tada kao predsjednik Općinskog suda, Rogić me je prikazao kao lošu osobu koja nije dostojna sudskog posla, a ja taj posao obavljam zakonito, savjesno i pošteno već više od deset godina. Izrečenim neistinama optužio me je da opstruiram rad suda na čijem je on čelu tada bio, te me je iznesenim lažima prozvao da sam kao članica Sudskog vijeća Županijskog suda u Zadru i predvodnica nekakve grupe sudaca izlobirala da se donese odluka kojom je Rogiću utvrđeno kršenje sudskog kodeksa i etike na temelju dva slučaja prijave kolega sa suda – kazala je Ivana Klišmanić.

Sutkinja Klišmanić dodala je kako ju je Rogić uvrijedio iznesenom tezom da je ona dio nepotizma koji, po njegovu mišljenju, vlada na zadarskom sudu.

– Istina je da je moj otac Antun Klišmanić bio predsjednik Županijskog suda u Zadru kad sam 2005. postala sutkinja Općinskog suda u Zadru. Počela sam raditi kao sudska savjetnica, na prvom natječaju za sutkinju nisam prošla, ali na drugom sam primljena. No, na tu odluku ničim nije utjecao moj otac, jer nije ni mogao kao predsjednik drugog, višeg suda – rekla je na ročištu Ivana Klišmanić.

Na kraju svoga obraćanja šibenskoj sutkinji Alenki Skubić, Željko Rogić ustvrdio je kako se tijekom ovog suđenja nije proveo cjeloviti dokazni postupak kako bi se dobila ukupna slika stanja koje vlada na zadarskom Općinskom sudu.

– Ovaj sudski postupak u Šibeniku do sada je vođen na pristran način i diskriminacijom prema meni, s krajnim ciljem da me se proglasi krivim te da platim novčanu naknadu od deset tisuća kuna kao glavnica, a koju tužiteljica Klišmanić potražuje svojom tužbom – kazao je Rogić.

– Iza ove tužbe, kao i iza tužbe još nekih mojih kolega koje su podnijeli protiv mene zbog medijskih istupa, stoji organizirana hajka da me se makne s pozicije suca zadarskog suda, kao što su me prethodno uspjeli izgurati s mjesta predsjednika tog suda. I to nakon što sam broj neriješenih predmeta s 37 tisuća sveo na 11 tisuća. A hajka se vodi jer sam javno progovorio o tome kako se na zadarskom sudu sudske pozicije dijele po obiteljskim, rodbinskim i prijateljskim vezama, odnosno u sklopu jedne interesne skupine koju ja nazivam partijska grupa – kazao je Željko Rogić.

Ustvrdio je i kako je podnesena tužba kolegice Klišmanić i ovo suđenje zapravo svjetonazorski sukob jer ga, kazao je, interesna skupina sudaca iz bivšeg sustava – partijska grupa, želi maknuti s Općinskog suda u Zadru. 

 

Ako izgubi sve parnice, morat će platiti 300.000 kuna
Željku Rogiću je Državno sudbeno vijeće ukinulo sudački imunitet nakon što je protiv njega tužbe podnijelo šest kolega sa zadarskog suda, koje je on u svojim medijskim istupima optužio za nepotizam. Prije nepunih šest mjeseci Općinski sud u Šibeniku donio je protiv Rogića nepravomoćnu presudu kojom mora platiti novčanu odštetu od 15 tisuća kuna (bez kamata) bivšem sucu Županijskog suda u Zadru Antunu Klišmaniću, ocu Ivane Klišmanić, koji je Rogića također tužio zbog klevete. Ako bi Rogić izgubio sve tužbe koje su zbog njihovih javnih izjava o nepotizmu podnijeli njegovi kolege, onda bi s kamatama morao platiti oko 300 tisuća kuna.

25. travanj 2024 09:01