StoryEditorOCM
4 kantunaPACIJENTI OPREZ

Nedostaje 12 liječnika za timove Hitne pomoći na zadarskom području!

18. lipnja 2018. - 00:23
hitna, vozilo hitne pomoći

Čak dvanaest liječnika i devet medicinskih sestara trenutačno nedostaje da bi se ekipirali dodatni timovi Hitne pomoći za ovogodišnju turističku sezonu na području Zadarske županije. Iako su timovi na najvažnijim turističkim punktovima na zadarskom području trebali službeno startati s radom 14.lipnja, Zavod za Hitnu medicinu Zadarske županije još traži liječnike za timove u Zadru, Starigradu, Biogradu, Ninu, te na Viru.

- Spremni smo za sezonu, ali je, nažalost, evidentan manjak liječnika za rad u turističkim timovima. Ovo je treći put da raspisujemo natječaj i timove još u potpunosti nismo uspjeli formirati. Neke smo timove formirali preusmjeravanjem ljudi, a uspjeli smo pokriti tri nakritičnija punkta u Zadru, Viru i Biogradu - kaže Predrag Orlović, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Zadarske županije koji već nekoliko mjeseci traži dva liječnika za tim u Zadru i u Biogradu, jednog za Starigrad i Pag, troje za tim na Viru, a četiri za tim hitne medicinske pomoći u Ninu. Orlović navodi kako se slična situacija ponavlja i u drugim gradovima u Hrvatskoj.

- Nažalost, čini mi se da se ponavlja situacija iz 2012. godine kada je jednostavno došlo do sličnog problema jer je tada manje liječnika izašlo sa fakulteta.

- Sestara i vozača srećom ima dovoljno, problem je već duže vrijeme u liječnicima koji ne žele raditi u timovima Hitne pomoći. Pokušavali smo ih privući na razne načina, ali nismo uspjeli. Prije je situacija bila znatno drugačija i većina je liječnika htjela doći na more. Sada ih većina očito želi raditi u miru u ambulanti - kaže Orlović.

Sudeći prema podacima sa burze rada paklena će ova turistička sezona biti i u Domu zdravlja Zadarske županije. Tamo se pak mjescima ne mogu naći liječnici koji bi zamijenili one koji požele otići na godišnji odmor. Deset liječnika traži se i za specijalizacije u zadarskoj bolnici.

- Potrebni su nam liječnici koji bi uskočili na zamjenu. Malo je teže nego inače, mreža nije popunjena. Nešto nam se ljudi javilo i mislim da ćemo riješiti sve na vrijeme, te da neće biti problema - kazala je Renata Bek, ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije. Prošle su godine intervencije hitne medicinske pomoći u Zadarskoj županiji bile najbrojnije u odnosu na sve ostale primorske županije, Istarsku, Primorsko-goransku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku te Dubrovačko-neretvansku županiju.

U špici sezone, u razdoblju od 1. do 15. kolovoza zabilježeno je tako čak 1.156 intervencija timova Hitne pomoći. U razdoblju najžešćih vrućina znalo je biti i do 150 intervencija dnevno na terenu, a u ambulantama je bilo i do 500 pregleda.

 

Tijekom svibnja na burzi rada Zadarske županije prijavljeno je 846 slobodnih radnih mjesta
Tijekom svibnja na burzi rada Zadarske županije prijavljeno je 846 slobodnih radnih mjesta, što je 24,5 posto manje u odnosu na travanj 2018. i 21,8 posto manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Tijekom svibnja najtraženiji su bili prodavači (79) potom čistačice (68), konobari (49), radnici na proizvodnoj liniji (43), doktori medicine (35), vozači teretnih vozila (26), te medicinske sestre (23)
- Liječnici su zadnjih mjeseci dosta tražen kadar. Jedan dio njih traži bolnica za specijalizacije, a ostalo Zavod za Hitnu medicinu i Dom zdravlja Zadarske županije. Ostala potražnja poput primjerice ove godine znatnog porasta potrebe za čistačicama evidentno je nastala zbog porasta broja apartmana i hostela na zadarskom području rekla je Sandra Vukić, pročelnica Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda u Zadru.

Promatrajući udjel nezaposlenih osoba Zadarske županije po ispostavama, uobičajeno prednjači Ispostava Zadar sa 65,5 posto nezaposlenih Zadarske županije, potom slijede Ispostava Gračac sa 10,2 posto nezaposlenih, Ispostava Benkovac sa 8,2 posto nezaposlenih, Ispostava Biograd na moru sa 7,7 posto nezaposlenih i Ispostava Obrovac sa 5,9 posto nezaposlenih, dok nezaposleni iz ispostave Pag čine svega 2,5 posto svih nezaposlenih Zadarske županije. Udjel nezaposlenih žena u ukupnoj nezaposlenosti ispostave najveći je u Ispostavi Biograd i iznosi 60,91 posto, a najmanji u Ispostavi Obrovac gdje žene čine 41,28 posto nezaposlenih. U odnosu na stanje krajem prošlog mjeseca smanjenje nezaposlenosti bilježe sve ispostave: Biograd za 30,07 posto, Pag za 22,31 posto, Benkovac za 20,48 posto, Zadar za 17,84 posto, Obrovac za 14,55 posto i Gračac za 10,28 

 

19. travanj 2024 21:06