StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO JE DRŽAVA ŠOKIRALA PETRA ERLIĆA?

Pet godina je bio u ratu, godinama je bez posla i nema pravo na naknadu za nezaposlene jer mu sin ima kombi star "samo" 16 godina!?

16. lipnja 2018. - 11:40
tinj1-150618

Dugo su prijatelji i poznanici 56-godišnjeg Petra Erlića iz Tinja, smatrajući da makar on s tim neće imati nikakvih problema, nagovarali da se obrati nadležnim institucijama i barem pokuša ostvariti pravo na naknadu za nezaposlene branitelje.
Ta su nagovaranja zaista trajala dugo, iz jednostavnog razloga što je Erlić bez posla praktično od završetka rata.
- A, je, tako je. Prije rata sam skupio deset godina radnog staža, pa sam pet godina bio u ratu. Poslije sam godinu dana vozio za farmu na Jankolovici kod Biograda. Tamo sam se naslušao obećanja, ali nekako se uvijek nadaš da će možda nešto i biti. A onda sam sam sebi rekao: ajde kući, obrađuj zemlju, posadi malo više kumpira i boba i nećeš umrit od gladi - kaže Erlić, koji se tako u potpunosti okrenuo poljoprivredi i radu na plodnom tinjskom polju.
Posvetio se njivama i zaboravio na radnu knjižicu. Samo su ga poznanici i dalje uvjeravali da zatraži naknadu za nezaposlene.
- Dugo su me nagovarali, a zvali su me i neki ljudi koji su radili u tim službama, govoreći da imam pravo na mjesečnu naknadu. Tako sam ja konačno početkom ove godine prikupio sve potrebne papire i podnio zahtjev za naknadu, ali eto, prije dva dana mi je stigla odbijenica - nastavlja Petar Erlić.
Služba za društvene djelatnosti Ureda državne uprave u Zadru poslala mu je 12. lipnja rješenje kojim se odbija njegov zahtjev za priznavanje prava na naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji. U obrazloženju stoji da branitelji koji su u obrani suvereniteta Republike Hrvatske sudjelovali najmanje sto dana imaju pravo na naknadu ako pritom zadovoljavaju i zakonom predviđene uvjete.
Utvrđeno je da se Erlić nalazi u Evidenciji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata s ukupno 1509 dana provedenih u borbenom sektoru. Dostavio je Erlić i potvrdu da živi u Tinju sa suprugom Jadrankom i sinomVedranom.
Ali, sin Vedran je evidentiran kao vlasnik vozila marke "IVECO UNI JET", što je činjenica koja krije razlog odbijanja Erlićevog zahtjeva: sporni je kombi proizveden 2002. godine, a u Pravilniku o načinu ostvarivanja prava na naknadu za nezaposlene piše da ni podnositelj zahtjeva ni član njegove obitelji ne smiju biti vlasnici "motornih vozila koja ne služe podmirenju osnovnih životnih potreba". U tu kategoriju spadaju sva registrirana ili neregistrirana, pa čak i odjavljena teretna motorna vozila mlađa od 20 godina.
Dakle, kombi Erlićevog sina je sa svojih 16 godina starosti – premlad! Zato, po rješenju Ureda državne uprave u Zadru, Erlić nije ispunio propisane zakonske uvjete.
- Ovo je prišlo sve granice, užas. Pa oni su me zvali da podnesem zahtjev i sad – odbijeno! Nisam ja tražio ni mirovinu ni invalidninu! Eto vidiš što se događa, jadni narode... Osjećam se prevareno, izigrano, ne znam što reći - kaže Erlić, objašnjavajući da mu sin Vedran kombijem preveze do tržnice poljoprivredne proizvode.
- Živimo od poljoprivrede, triba to odvesti, ne vozi on za nekakve firme, nego ćaćine čatrune. I sad je kombi nedovoljno star!? A, dobro, idemo dalje, zaključuje Erlić.
U odbijenici stoji da se Erlić može žaliti Ministarstvu hrvatskih branitelja, ali on kaže da sada niti ne zna hoće li iskoristiti svoje pravo na žalbu.

19. travanj 2024 12:30