StoryEditorOCM
4 kantunaPRIJAVE NA SVEUČILIŠTE U TIJEKU: U ZADRU NOVI STUDIJ, JEDINSTVEN U HRVATSKOJ

„Sve će biti na engleskom jeziku, uz dodatni izbor korejskog, kineskog ili japanskog, posao nakon studija je siguran!“

Piše L.B.
18. lipnja 2018. - 21:50
1_zadar_riva6-021114

- Studij koji pokrećemo jedinstven je u Hrvatskoj. U cijelosti će se izvoditi na engleskom jeziku, a uz engleski studenti će učiti još dva jezika. Jedan će biti neki od europskih jezika, a drugi je indoeuropski, i to korejski, kineski ili japanski. U svakom slučaju, po svojoj modularnoj strukturi i koncepciji kolegija, radi se o prvom preddiplomskom studiju primijenjene lingvistike u Hrvatskoj – kaže prof. dr. sc. Marijana Kresić, zamjenica pročelnice Odjela za lingvistiku Sveučilišta u Zadru.

Novi studijski program, koji počinje na jesen, formiran je u sklopu Odjela za lingvistiku, gdje se do sada mogao upisati diplomski studij lingvistike, jednopredmetni ili dvopredmetni, te se, prema riječima dr. Kresić, radi o klasičnom studiju lingvistike.

- Sada otvaramo preddiplomski studij, dvopredmetni, punog naziva „Language and communication in a multilingual society“ (Jezik i komunikacija u višejezičnom društvu). Za razliku od klasičnog, ovo je primijenjeni studij lingvistike koji podrazumijeva usvajanje raznih vještina, od računalne tehnologije i raznorodne digitalne komunikacije, do savladavanja znanja o raznim kulturama i učenje njihovih jezika, tako da naši studenti postanu stručnjaci za komunikaciju u punom smislu riječi, na raznim jezicima. To otvara vrata mnogim zaposlenjima, o čemu smo osobito vodili računa u koncipiranju studija. Uz to, studij je dvopredmetni, što podrazumijeva nadopunjavanje znanja izborom još jednog komplementarnog studijskog programa. Drago nam je da smo prvi u Hrvatskoj i vjerujemo da ćemo već prve godine privući studente – kazala je dr. Kresić, ističući da će ovaj studij privući mlade iz inozemstva, iako se očekuju i hrvatski studenti koji će u Zadru studirati na engleskom jeziku.

- Uz brojne prednosti, mislim da je jedna od najprivlačnijih interdisciplinarni pristup koji omogućuje uspješno pozicioniranje na tržištu odmah rada po završetku studija – istaknula je dr. Kresić.

Ovakvi studiji postoje u Europi, dok je ovo prvi u Hrvatskoj, čijim završetkom studenti stječu naziv sveučilišnog prvostupnika lingvistike.

Prijave za upise na sveučilišta su u tijeku, a na Sveučilištu u Zadru u akademskoj godini 2018./2019. budući studenti imaju izbor od 27 studijskih odjela.

26. travanj 2024 02:56