StoryEditorOCM
4 kantunaPOLICIJA NADZIRE NASTAVAK RADOVA NA BENZINSKOJ PUMPI NA VIRU

Investitor: Dozvola je pravomoćna, nastavljamo gradnju!; Načelnik Kapović: Dozvola je nezakonita, spriječit ćemo ih!

18. lipnja 2018. - 16:45
vir_benzinska4-180618

Zadarska tvrtka "Tri Bartola" jutros je započela radove na izgradnji benzinske pumpe na Viru za koju općinska uprava, temeljem mišljenja Ministarstva graditeljstva, tvrdi da je nezakonita. Ubrzo nakon što su se radnici izvođača radova pojavili na gradilištu, uslijedila je reakcija općinske uprave koja je po drugi put htjela zaustaviti radove.

-Ovo je po drugi put da se gradilište "službeno otvara". Gradilište je uredno prijavljeno, građevinska dozvola je konačna i pravomoćna, sudske zabrane više nema, pa ni bilo kakvih pravnih prepreka za početak radova. Komunalni redari, koji su se pojavili na gradilištu, u ovom slučaju sada nemaju nikakvih ovlasti, kaže Željko Predovan, projektant i nadzorni inženjer na gradilištu.

-Ministarstvo graditeljstva je ocijenilo da je građevinska dozvola po više osnova nezakonita, pa i zbog toga što ju je izdalo nenadležno tijelo. Pritom je počinjena i teška zloporaba dužnosti, ali i više kaznenih djela koja smo već prijavili. Međutim, investitoru se očito žuri pa ne poštuje zakone. Prošla su vremena kada se svatko ponašao kako želi. Vir je nekada bio sinonim takvog ponašanja u prostoru, ali više nije, mi ćemo braniti interese Općine Vir, hrvatske zakone i Ustav i ponovno ćemo izdati rješenje za uklanjanje svih objekata koje izvođač radova i investitor postave, izjavio je virski načelnik Kristijan Kapović koji se sa službenog puta u Zagreb na Vir vratio tek popodne.

-Mi nismo došli na Vir kako bismo se tukli, nego smo došli graditi benzinsku crpku koja ima pravomoćnu građevinsku dozvolu i uredno prijavljeno gradilište. Jutros se na terenu pojavio donačelnik Općine Vir i rekao da će nas fizički spriječiti, pa sam zvao policiju da nam omogući nesmetan izlazak na cestu. Policija se ubrzo odazvala i mi sada ograđujemo prostor gradilišta, postavljamo kontejner i namjeravamo raditi, kaže Ivan Vujević, direktor "Tri Bartola", investitora koji gradi benzinsku pumpu na Viru.

Radove su već jednom započeli, ali su bili zaustavljeni.

-Mi smo legalisti, nije nam u interesu raditi mimo propisa. Kada je Općinski sud u Zadru donio privremenu mjeru zabrane radova, mi smo tu odluku poštivali i prekinuli radove iako smo prethodno samo očistili teren. Ali, sada je viši sud privremenu mjeru ukinuo, pa je građevinska dozvola na snazi i mi legalno možemo graditi, kaže Vujević.

Oko građevinske dozvole za gradnju ove pumpe vode se upravni sporovi za koje niti nema naznake kada bi mogli biti okončani, a Općina Vir je podnijela i nekoliko kaznenih prijava smatrajući da se radi o koruptivnom izdavanju dozvole. Nakon što je nedavno ukinuta privremena mjera zabrane gradnje, pretpostavljalo se da će investitora "zakačiti" zabrana gradnje u turističkoj sezoni, ali ništa od toga: po nadležnoj općinskoj odluci, puna zabrana je na snazi samo u središtu Vira, dok su radovi na ostalim područjima Vira dopušteni u vremenu od devet ujutro do 17 sati popodne, što će, kako nam je najavljeno, izvođač radova i poštivati s obzirom da se gradilište nalazi blizu Virskog mosta, daleko od središta mjesta gdje su radovi preko sezone zabranjeni.

 

"Neka nam vrate ogradu!"

Direktor "Tri Bartola" Ivan Vujević tvrdi da je Općina Vir dosada platila preko 200.000 kuna sudskih troškova i dodaje da tvrtka "Tri Bartola" još čeka da im općinske službe vrate ogradu koju su im zaplijenili još u prosincu kada je po prvi put gradilište nakratko bilo otvoreno.

-U prosincu su nam dali dva sata da uklonimo ogradu, a digli su je prije šest sati ujutro! Od tada nismo dobili ni rješenje, čekamo ga od prosinca, a kada ga dobijemo vjerojatno ćemo podnijeti tužbu, najavljuje Vujević.


 

18. travanj 2024 11:38