StoryEditorOCM
4 kantunaDON TOMISLAV VLAHOVIĆ USKORO NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI

Nakon otkrića Zadarskog.hr - podignuta optužnica protiv svećenika iz Benkovca koji je glumio policajca!

Piše B.S.
19. lipnja 2018. - 11:25
Zadarska nadbiskupija

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) podignulo je optužnicu protiv don Tomislava Vlahovića, župnika u Perušiću kod Benkovca jer je kao kapelan Policijske uprave zadarske zloupotrebljavao svoje ovlasti i predstavljao se kao policajac, što je otkrila Slobodna Dalmacija sredinom siječnja ove godine.

Dekretom biskupa Vojnog ordinarija, don Vlahović je razriješen službe u Ministarstvu unutarnjih poslova 31. siječnja nakon što su ga prethodno mještani Benkovca prijavili policiji da ih je 5. studenoga prošle godine, iz njima nepoznatih razloga, zaustavio u prometu u svom osobnom automobilu, ali s policijskom palicom, lažno se predstavljajući kao policajac šibensko-kninske Policijske uprave.

Pritom im je, kako tvrde, prijetio batinama i privođenjem ako se ne budu ponašali u skladu s njegovim naredbama. Dvojica mladića, Luka Ojurović (24) i Šime Miletić (21), tada su ispričali kako su u nedjelju, 5. studenog, oko 21.15, kad su iz Benkovca krenuli prema Lepurima, gdje jedan od njih živi primijetili kako iza njih vozi mazda svijetle boje. Kad ih je na raskrižju kod tvornice LTH zaustavila, iz nje je izašao mladi svećenik kojega su prepoznali. Imao je policijsku palicu i želio ih legitimirati.

Kada su ga upitali broj značke, još im je i zaprijetio: "Reci kolegi neka uđe u auto! Nek se smiri ili ću ga prebiti i privesti u šibensku policiju".

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru svećenika tereti za počinjenje kaznenog djela protiv javnog reda neovlaštenim obavljanjem službene radnje.

Optužnicom mu se stavlja na teret da je 5. studenog 2017. oko 23 sata stao na autobusno ugibalište na cesti koja vodi od Benkovca prema mjestu Lepuri te; iako mu je bilo poznato kao policijskom kapelanu–svećeniku da radnju zaustavljanja vozila policijskom palicom može izvoditi samo ovlaštena osoba kao i potraživati dokumentaciju od građana; kroz prozor svog vozila mahao rukom držeći palicu s natpisom "stop policija", a sve kako bi zaustavio vozilo koje je prethodno pretekao smatrajući da se kreće nedopuštenom brzinom.

Nakon što se vozač tog vozila zaustavio s obzirom na ispruženu policijsku palicu za obvezno zaustavljanje, okrivljenika se tereti da je izašao iz svog vozila te se vozaču i suvozaču drugog vozila obratio riječima "vratite se u auto, nitko vam nije rekao da izađete vani" tražeći pritom od vozača da mu preda prometnu dozvolu i osobnu iskaznicu.

Kad ga je suvozač upitao da je li on svećenik, okrivljenika se tereti da mu je odgovorio neka se smiri jer da će ga u protivnom privesti u policijsku postaju nakon čega je vozaču vratio prometnu dozvolu i iskaznicu te se udaljio svojim vozilom s mjesta događaja.

18. travanj 2024 11:56