StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO SU IZLOGE ZADARSKOG POLUOTOKA PREPLAVILE "FINANCIJSKE INSTALACIJE"?

Većina nema suglasnost konzervatora, Grad tek pokreće akciju evidentiranja, a vlasnici prostora zarađuju po 4.000 kuna od jednog bankomata!

19. lipnja 2018. - 23:05
bankomati1-190618.JPG

Zadarski su konzervatori još prije nekoliko godina registrirali nove čudne "financijske instalacije" u staroj gradskoj jezgri, a tek je potom uslijedila prava epidemija. U posljednjih godinu dana broj bankomata je na Poluotoku višestruko uvećan, pa se sada pretpostavlja da ih je instalirano već šezdesetak!

Naravno, nikli su i na mjestima na kojima ih nikako ne očekujete, pa se sada bankomati podjednako koče na izlozima banaka, što je oduvijek bila razumljiva praksa, ali su se "kešomati" proširili i po izlozima privatnih poslovnih prostora, raznih kafića, restorana ili prodavaonica. Pošteđeni nisu ostali ni gradski poslovni prostori čiji su se najmoprimci dosjetili da im bankomati mogu poslužiti kao jedan od načina dodatne zarade.

-Vidim da ih je sve više, ovaj "naš" je postavljen još prije dvije godine. Ne znam točno koliko firma za to dobije, ali sam čula da taj jedan bankomat pokrije troškove struje, vode i plaća za dvoje trgovaca, kaže nam zaposlenica iz jedne zadarske prodavaonice čija tvrtka posluje u iznajmljenom gradskom prostoru.

Ispada da su iznosi koji se trže od instaliranja bankomata u izloge kudikamo veći od neslužbenih procjena da se radi o tri-četiri tisuće kuna. Toliki iznosi dovoljan su motiv za višestruko narastanje broja bankomata, uglavnom po Poluotoku.

Dakako, problem nije samo estetske prirode: velika većina bankomata nalazi se u staroj gradskoj jezgri, a na pitanje imaju li svi bankomati njihovu suglasnost, iz zadarskog Konzervatorskog odjela skreću pažnju da je upitno ima li većina bankomata – ikakvu suglasnost?

-Banke odavno imaju postavljene bankomate za koje su zatražili i uglavnom dobili našu suglasnost, mada smo u nekim slučajevima odgovorili i negativno. Međutim, za bankomate koji niču po izlozima dobili smo svega desetak zahtjeva za suglasnost, odobrili smo ih nekoliko, a sve ostale smo odbili. Mislim da bi trebalo napraviti obuhvatniju analizu, kaže pročelnik Konzervatorskog odjela Igor Miletić.

Iz toga proizlazi da je, osim što narušavaju ambijentalnu vrijednost stare gradske jezgre, velika većina "izlog-bankomata" postavljena bez poštivanja predviđene procedure! Jesu li u gradskoj upravi uopće registrirali "najezdu bankomata"?

-Problem sam naslijedio i jedino što sada mogu reći je da ćemo uložiti sav potreban napor da i u tom dijelu uvedemo reda u prostoru, izjavio nam je Robertino Dujela, pročelnik za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša.

Evo kako Dujela planira uvesti red:

-Pokrenuli smo komunalno redarstvo u smjeru evidentiranja svih bankomata te ćemo s prijedlogom rješenja izaći pred konzervatore, što je i naša obveza. Kompletnu evidenciju zapisnika s foto prilozima proslijedit ćemo konzervatorima kako bi oni donijeli konačnu odluku, zaključuje Dujela.

Jedino je sigurno da će gradska uprava morati sjesti s konzervatorima i možda još jednom, ovog puta zbog izlog-bankomata, mijenjati važeću odluku o komunalnom redu.
 

 

"Kome smetaju bankomati?!"

-A što ste sada zapeli za bankomate?! Kome oni smetaju?! Ljudima trebaju bankomati, najviše ljeti jer je veliki broj turista na Poluotoku, pa je logično da ih ima dosta. U ovom neredu koji vlada po cijelom Zadru red bi utjeravali baš s bankomatima, kaže nam jedan od privatnih vlasnika poslovnog prostora u čijem se izlogu, naravno, nalazi jedan od bankomata.

24. travanj 2024 19:27