StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: NOVA UZBUNA U PETRČANIMA

Nitko ne zna radi li se o dohrani plaže ili nasipanju mora – inspektoru Lučke kapetanije zaustavili radove!

Piše Ana Franić
20. lipnja 2018. - 23:37

Nakon peticije i prosvjeda građana zbog izgradnje parapetnog zida u centru mjesta, na samom početku sezone u Petrčanima je izbio novi skandal, ovaj put zbog nasipanja mora nedaleko plaže hotela "Pinija".
Samo tridesetak metara od spornog zida u prošli je petak došao bager i započeo krupnim kamenjem zasipati obalu u dužini od nekih 50-ak metara.
- U prošlu subotu, kada smo prosvjedovali zbog zida, primijetila sam nove radove. Nije mi bilo jasno što se događa jer nikakve obavijesti nije bilo. Nitko ništa ne zna, a ni ploča o izvođaču radova nije postavljena. Mi smo turističko mjesto, postoji li uopće dozvola da se ovo radi polovicom lipnja, kada u Petrčanima ima popriličan broj turista - pita se Silvana Štokan iz Petrčana, dodajući da je naknadno saznala da je bager započeo s nasipanjem mora 15. lipnja uz suglasnost Mjesnog odbora Petrčane.
Šetamo od parapetnog zida prema plaži kraj hotela "Pinije". Tik uz šetnicu na nasipu kamenih gromada nalazi se bager, a more oko njega je zamućeno, smeđe boje. Radi li se o nasipavanju mora ili dohrani plaže nikome nije jasno, ali ne izgleda prirodno u istom kadru uhvatiti opuštene kupače na plaži i bager kako prenosi teška kamenja. Nije baš idilična razglednica iz turističkog mjesta kojom bi se netko hvalio.

Hrpa kamenja

- Što je ovo? Je li normalno kod vas bacati ovako velika kamenja u more tijekom ljeta? - pita nas turist, očigledno zbunjen radovima kraj plaže.
- A što da vam kažem, nadam se da ćemo uspjeti saznati što se ovdje događa i tko stoji iza ovoga - odgovara Silvana, sliježući ramenima.
Hrpa kamenja nabacana je na nekih 500 kvadratnih metara mora. Ako je u pitanju dohrana, kao što neki tvrde, gdje je tu plaža? "Dohranjuje" se more, što znači da se nasipava. Za nasipavanje mora treba imati građevinsku dozvolu i koncesiju. To, očito, nitko nema, jer table s izvođačem radova nema. Obala u Petrčanima izgleda kao šaka u oko turističke promocije mjesta. Teško je uopće zamisliti kako bi buduća plaža trebala izgledati.
Što se to događa? Tko izvodi radove i zbog čega? Tko je investitor, upitali smo Duju Stanišića, predsjednika Mjesnog odbora Petrčana.
- Petrčanci su upućeni u to što se događa, a iza svega stoji Mjesni odbor. Zbog malenog kapaciteta plaže pokrenuli smo njezino proširenje. Imamo dozvolu Grada Zadra o dohrani plaže, a na ova velika kamenja ići će fini šljunak i na taj će način mjesto dobiti veću plažu - objašnjava Stanišić.
Kako mislite dohrana plaže, ako se nasipa more? Radovi se izvode pored popločane šetnice, a ne na plaži?
- Proširenje plaže radimo po etapama, lani smo sredili 20 metara, i sad ćemo isto toliko. Sada je plaža duga 120 metara, a nakon radova bit će proširena za dodatnih 40 metara.
Sezona je počela, turisti su stigli, a vi uređujete plažu. Kako je to uopće moguće?
- Mi smo dopis poslali u siječnju, a s radovima nismo mogli početi dok ne dobijemo službenu potvrdu. Rješenje smo dobili tek nedavno, a radovi će trajati još dan, dva. Nije idealno vrijeme, ali to se mora napraviti - kaže Stanišić.
Isto pitanje, radi li se o dohrani plaže ili nasipanju obale, postavili smo i Lučkoj kapetaniji. Poslali smo im fotografije s mjesta događaja, a građani su nam ubrzo javili da su na "morskom gradilištu" uočili djelatnike Lučke kapetanije kako razgovaraju s izvođačima radova.

Lučki kapetan

- Maloprije sam vidio djelatnika Lučke kapetanije kako fotografira radove i razgovara s radnicima. Što su točno pričali, ne znam, ali kako sam uspio saznati, sada su dobili zabranu o izvođenju radova. Radnici su ugasili bager i pokupili se. Što će dalje biti, valjda će odlučiti Lučka kapetanija, javio nam je Petrčanac, koji je sve promatrao iz obližnjeg kafića.
Prema neslužbenim informacijama, nakon izlaska na teren u Petrčanima, inspektori Lučke kapetanije donijeli su odluku o zabrani izvođenja radova. Izvođač je dobio rok od 24 sata da kapetaniji dostavi dokumentaciju po kojoj izvode radove, odnosno ima li dozvolu za nasipanje mora. Naime, kapetanija sumnja da se u Petrčanima nasipa more, a ne dohranjuje plaža, za što je MO Petrčane dobio sredstva od Turističke zajednice Grada Zadra.
Imaju li izvođači radova potrebne dozvole ili se radi o nelegalnom nasipavanju mora tek se mora utvrditi, ali jedno je sigurno, bura u Petrčanima vezana uz građevinske radove u ljetnoj sezoni se ne stišava.

26. travanj 2024 19:45