StoryEditorOCM
RegionalMETEOROLOZI DIGLI STUPANJ UZBUNE, HLADNA I OPASNA OLUJA POČINJE VEĆ KASNO VEČERAS!

Munjeviti poremećaj zahvatit će cijelu državu, evo gdje će početi

Piše Jutarnji.hr
21. lipnja 2018. - 20:25
nevrijeme

Meteorolozi iz Državnog hidrometeorološkog zavoda u četvrtak su izdali nova upozorenja višeg stupnja zbog munjevitog nevremena koje bi trebalo zahvatiti veći dio Hrvatske tijekom petka. Prema najnovijoj prognozi, jače naoblačenje uz kišu, pljuskove i grmljavinu može se očekivati već u noći s petka na subotu, a osobito ujutro u zapadnim dijelovima Hrvatske. Do sredine dana, snažan poremećaj proširit će se na veći dio ostatka zemlje.

Poslijepodne i prema kraju dana sa sjevera postupni prestanak kiše i djelomično razvedravanje, a pljuskova i grmljavine bit će još uglavnom u Dalmaciji.

Grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom i prolazno olujnim vjetrom očekuje se ponajprije u središnjim i gorskim krajevima te na sjevernom Jadranu.

Zapuhat će umjeren, na udare jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita i olujna. Temperatura zraka između 15 i 20, na sjevernom Jadranu oko 22, a prema kraju dana u osjetnom padu, nerijetko i za više od 10 Celzijevih stupnjeva. U Dalmaciji temperatura od 22 do 27 °C.

Prognostičari DHMZ-a su putem Meteoalarma u prvi mah za najveći dio države, uz izuzetak Istre i podvelebitskog područja, izdali žuta upozorenja, no naknadno su stupanj uzbune za dobar dio Hrvatske podigli na narančastu boju, dok je crveni alarm na snazi u podvelebitskom području i na zapadnoj obali Istre.

- Mjestimice izraženiji pljuskovi i grmljavina. Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu, upozoravaju meteorolozi stanovnike na području Zagreba i šire okolice, Hrvatskog zagorja, Međimurja, Banovine, Istre i Kvarnera.

Dodatno, na širem splitskom području postoji opasnost od čupanja stabala zbog jakog vjetra.

 

S obzirom da je pred nama produljeni praznični vikend, a očekuje se i prva veća smjena turista, na ključnim prometnicama koje spajaju unutrašnjost i hrvatsko priobalje moglo bi biti velikih problema. Hrvatski autoklub javlja da je već u četvrtak promet bio pojačan, a u petak će biti još jači, ali u kombinaciji s velikim nevremenom situacija bi mogla na nekim dionicama postati nemoguća.

Savjeti vozačima

Hrvatski autoklub je izdao niz savjeta za vozače koji se odluče na put u petak: prvi je da, ako ikako mogu, odustanu od putovanja tog dana i odgode ga za subotu.

- Zbog brze i nagle promjene vremena u petak, osobito na zapadu zemlje te na sjevernom i srednjem Jadranu doći će do poteškoća u redovitom prometu, kako cestovnom tako i pomorskom.

U većem dijelu zemlje vozit će se po mokrim i skliskim kolnicima.

U cestovnom prometu, zbog olujne bure, tijekom petka najavljujemo moguća ograničenja za pojedine skupine vozila, osobito u podvelebitskom području autoceste A1 (čvor Sveti Rok-čvor Posedarje), na Jadranskoj magistrali (DC8), državnoj cesti DC54 Maslenica-Zaton Obrovački te Paškom i Krčkom mostu.

Zbog sigurnosti prometa za očekivati je da će doći do privremenog zatvaranja dionice autoceste A1 od čvora Sveti Rok do Posedarja prema ograničavajućim parametrima za pojedine skupine vozila. U slučaju zatvaranja promet će se preusmjeravati na obilazne ceste te je u tim slučajevima moguće stvaranje kolona i zastoja zbog smanjene propusnosti malih naplatnih postaja. Molimo vozače da poštuju ograničenja u prometu te prate signalizaciju koja ih preusmjerava na obilazne ceste.

Očekuje se i veći priljev vozila te moguća čekanja na naplatnim postajama: Lučko (tijekom petka u smjeru mora), Zagreb-istok, Sveta Helena i Bregana kao i velika gustoća prometa na autocesti, naročito na dionici Zagreb-Karlovac.

Pojačan promet u smjeru juga (prema moru) očekuje se već u četvrtak u popodnevnim i večernjim satima te naročito u petak. Pri povratku s mora, odnosno putovanje u smjeru sjevera (prema Zagrebu) pojačani promet očekuje se u ponedjeljak u popodnevnim i večernjim satima.

Gust se promet očekuje i na pojedinim graničnim prijelazima s BiH i Slovenijom.

Zbog olujne bure očekuju se poteškoće u trajektnom i katamaranskom prometu na sjevernom Jadranu te u podvelebitskom području, navode u HAK-u.

Vrijeme za vikend

Inače, za vikend će biti djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano te uglavnom suho. Uz više oblaka u noći na subotu pljuskovi su mogući na krajnjem jugu. U ponedjeljak malo nestabilnije. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, poslijepodne sjeverozapadnjak. Temperatura na kopnu u blagom porastu, a na Jadranu bez veće promjene.

25. travanj 2024 08:32