StoryEditorOCM
4 kantunaĐIR PO GRADU S GRADONAČELNIKOM (3) - OD NOVIH VRATA DO VRATA ZADRA

Dukić: Projekt Vrata Zadra kreće za mjesec dana, kako je propala 'zadarska deklaracija o borbi protiv korupcije', pitanje o ljubavnici, Kalmeti...

22. lipnja 2018. - 19:00
dukic26-150618

U trećem, završnom dijelu "Đira po gradu s gradonačelnikom", šetamo od Novih vrata do Trga i razgovaramo o funkcioniranju gradske uprave, hotelu Maraska, Vratima Zadra i drugim projektima važnim za grad.

Nedostaje li vam nešto tu na Novim vratima. Jedan, recimo, putokaz smeđe signalizacije? Vidite li pročitati što na onom stupu lijevo od vrata piše?

- Nova vrata, Narodni trg...

A natpis na engleskom?

- Ne.

Je li to primjereno za goste?

- Mislim da bi stup s putokazima trebao biti bliže vratima, da se bolje vidi.

Gosti ulaze u grad, a ne znaju ni kroz što ulaze ni kamo ih to vodi!

- U pravu ste, mislim da bi to na ulazu u grad trebalo biti jasnije istaknuto.

Je li ovakav volat primjeren ulazu u grad? Loša rasvjeta, vise kablovi, potamnjeli kamen... Nekidan se i nova pitura digla od vlage...

- To je bilo farbanje u sklopu priprema za sezonu, a kad bude rekonstrukcija ulaza, onda će se i druge stvari koje ističete riješiti. Mislim da je za sada ulaz funkcionalan. Sad ste mene za sve našli...

Da, vi ste danas naš glavni komunalni redar! Na sva pitanja želimo odgovor!

- (smijeh). Riješit ću. Kad kažem da ću nešto riješiti, to ću riješiti. Od Vas očekujem da me i dalje upozoravate.

Ispunjavate data obećanja?

- Nastojim ispuniti sva obećanja. Ne volim govoriti nešto što neću moći ili neću stići napraviti.

Hoće li Snježana Jurinić biti nova pročelnica za kulturu i šport?

- To će pokazati natječaj.

Pričamo o gradu i turizmu, jeste li zadovljni s radom direktora TZ Grada Zadra Ante Radosa?

- Pa, recimo da bi trebao biti vidljiviji što se tiče intervencija i ideja. On bi trebao praktički predvoditi zadarski turizam.

Zadar ove godine nema open air koncert, je li u pitanju stvarno nedostatak novca ili kasna organizacija?

- Mislim da postoji više objektivnih razloga zašto open air koncerta neće biti. Nije Rados ništa kriv, vjerojatno je stvar tržišta i ponude, koji put kad se nađeš na toj sceni ispadneš ti kriv. Ni u drugim gradovima nema takvog tipa koncerata. Mi smo okvirno popričali u kojem pravcu bi Zadar trebao naći centralnu manifestaciju.

Što bi to trebalo biti?

- Nisam stručnjak, ali nešto što je prepoznatljivo. Imam svojih ideja koje ću iznijeti, ali na kraju će stručniji od mene odlučiti.

Je li to glazbeni događaj, neka manifestacija...

- Ja sam za glazbeni događaj.

Rekli ste da će profil gostiju promijeniti hoteli visoke kategorije. Hoće li Zadar dobiti hotel Maraska ili su to prazna obećanja? Osjećaj je da se Grad našao pod ucjenom investitora zbog Tankerkomercove marine.

- Nedavno sam razgovarao s odgovornim ljudima iz Dogus grupe s obzirom da u Zadru ovih dana imaju i match race regatu. Ja i dalje vjerujem da će se hotel uskoro dogoditi, što je bila i njihova namjera.

Govori se o mogućnosti prodaje projekta kojeg je zakočilo Čermakovo preuzimanje Tankerkomerca jer znamo da se borba vodi oko marine...

- Ne, nisam čuo da Dogus prodaje projekt. Dapače, dobio sam potvrdu da će ići u realizaciju hotela.

Jeste li pokušali lobirati u vladi da se riješi pitanje koncesije za marinu Tankerkomerca?

- Ja na to ne mogu izravno utjecati, ali okvirno znam kako stvari stoje. Na meni nije da utječem na sudske ili pravne procese, pogotovo ne državne.

Kad bi se to moglo riješiti?

- Ne znam, to trebate pitati državu. To je jedna poslovna ali i strateška odluka države. Volio bih da se to što prije riješi, na obostranu korist, i države i korisnika marine. Zadar bi u svakom slučaju time dobio puno.

Uskoro ističe godina dana mandata vašem savjetniku Jerku Trogrliću. Hoćete li mu produžiti ugovor?

- Da angažirali smo njegovu firmu, a njihov angažman je krenuo više mjeseci nakon početka moga, tako da pričekajmo najprije da im prva godina završi.

Je li on ispunio vaša očekivanja u prošloj godini.

- Jest.

Što je onda s Vratima Zadra, ključnom projektu kojeg vodi Trogrlić?

- Polako ga pripremamo. Radi se o prevažnom projektu na najatraktivnijem prostoru u gradu koji se našao u slijepoj ulici. Imamo puno zainteresiranih strana od države, konzervatora, UNESCO-a, raznih institucija i intestitora i jako je bitno da ga posložimo kako treba. On je dobio zadatak da ga u suradnji sa našim službama i drugim stručnjacima pripremi u smislu da ga revitaliziramo, da vidimo u kojem pravcu ga trebamo razvijati kako bi bio održiv i čuvao javni interes, a onda da s tim idemo pred naše građane.

Što to znači, hoće li se tu nešto skoro dogoditi, do kraja godine?

- Očekujem da u tijeku ove godine obnovimo projekt i krenemo u realizaciju.

Realizaciju čega? Plana za Ravnice?

- U realizaciju plana za projekt Vrata Zadra. U suradnji s državom. to će biti strateška odluka države da se taj plan realizira.

Nekidan ste gospodinu Mladenu Malti potpisali odobrenje za korištenje Grba Zadra za suvenire. Zašto je samo Malta postao problem, a ne i brojni drugi trgovci koji prodaju robu sa službenim obilježjima Grada Zadra? Malta je jedini koliko toliko imao pravno reguliran odnos s Gradom ili ga je barem pokušao regulirati.

- Stvari koje radite mogu biti pravno ispravne ili ne. Ako radite u skladu s pravom, onda je to u redu, ako ne radite, onda ta prava treba ostvariti, odnosno zaštititi.

Nije li se Malta našao na tapetu zato što je kao gradski vijećnik postavljao neugodna pitanja o dugovima "Jadere", terasi "Ledane" i radu "Tržnice"? Stav Grada je doživljen kao "imperija uzvraća udarac".

- Dobro, to se sada na taj način gleda, kao "imperija uzvraća udarac", ali dapače, mi smo mu izdali dozvolu da može koristi gradske simbole. Naravno da treba sve pravne stvari poštivati, što se tiče prodaje artikala s grbom KK Zadra, to također trebaju sami riješiti.

Dobro, je li uveden red u "Ledanu" na što je upozoravao Malta?

- Dapače. Tamo se dvostruko više koristio javni prostor od dogovorenoga.

Je li to sad uređeno i kako?

- Nadam se da je uređeno. Što se tiče komunalnog, oni rade izvide jer parkom upravljaju Nasadi koji trebaju provoditi što im je naloženo.

Je li im naloženo da se "Ledana" uvede u ugovorene uvjete?

- Da, u više navrata.

Znači li to da se iz prve nije napravilo kako treba.

- Mislim da je sada u redu.

Potpisali ste peticiju protiv Istanbulske konvencije protivno volji stranke. Rekli ste da je to vaš osobni stav. Koliko vi, ali i bilo koji izabrani dužnosnik, može odvajati osobni stav od javne uloge koju imate? Nije li smisao javne dužnosti da ne djelujete osobno nego isključivo u javnom interesu? Dok ste javnoj dužnosti privatni interesi moraju biti u drugom planu.

- Mi u Hrvatskoj još ne znamo što znači demokracija. Ako se oslonimo na to da je demokracija demokracija, vi meni ovo pitanje ne bi ni postavili. To znači da je svaki čovjek ima pravo na svoj stav. Nekada o javnim stvarima nije imao tko što raspravljati, a danas će se o svakoj stvari javiti 20 ljudi. Zašto, upravo zbog mentaliteta. Demokracija je da raspravljamo o bilo kojoj stvari. Ovaj stav nema nikakave veze s ovlastima i funkcijom koju obavljanam i za koju su me građani izabrali.

Mislim da se ne razumijemo, govorim da dužnosnici moraju suspregnuti privatne interese dok obavljaju javni posao. Sve što manifestno radite, pogotovo u polju političkog spektra, ne bi smjelo imati privatne konotacije.

- Svoj stav nisam reklamirao niti sudjelovao u nikakvoj kampanji. Nisam ušao time u konflikt ni sa kim. Ja jesam gradonačelnik, ali kad sutra odem s dužnosti bit ću opet "samo" Branko Dukić. Istanbulska konvencija je pitanje visoke politike, neka se ona raspravlja na državnoj razini. Nije se dogodilo ništa dramatično.

Hoće li NK Zadar, sada kada je ušao u Drugu ligu, dobiti više novaca iz gradskog proračuna?

- Vjerujem da hoće. Grad Zadar će pomoći, jer Zadar treba imati stabilan nogometni klub. Potrebno je uvesti reda u poslovanje, a Grad treba imati uvid u trošenje. Kad bude imao uvid, onda ćemo odlučiti od financiranju.

Tko je vaš čovjek zadužen za NK Zadar?

- Bit će skupština, a gospodin Mario Paleka će biti predsjednik Nadzornog odbora.

Jesu li dubioze u klubu sanirane? Imate li uvida u sadašnje stanje?

- Predsjednik kluba gospodin Ćustić dobro radi svoj posao, s dosta požrtvovnosti i iskrenosti. Ima moje povjerenje.

Ima li grad Zadar kapacitete za povratak NK Zadra u prvu nogometnu ligu?

- Pomalo, treba biti strpljiv, treba najprije postati stabilan drugoligaš, a onda eventualno, ako se pruže mogućnosti, da uđe u Prvu ligu. Za to trebate novac i sponzore, a nijedan sponzor neće ući tamo gdje stvari nisu čiste.

Počelo je SP u nogometu, tko će biti prvak?

- Nemam favorite. Vidjet ćemo kroz prvenstvo koja će momčad igrati najbolji nogomet pa ću za njih navijati.

Vaš osobni nogometni favorit?

- Svi dobri igrači, ali ako trebam nekoga izdvojiti - Luka Modrić zaista igra vrhunski u kontinuitetu.

Kad će olimpijski bazen na Višnjiku?

- Prostudirat ćemo situaciju i mogućnosti financiranja. Velika mi je želja da se to dogodi, no imamo još neke stvari prije toga za riješiti...

Možete li konkretnije? Hoće li bit što u ovoj godini, naredne tri, pet...?

- U ovoj godini neće biti sigurno, ali u naredne četiri godine bazen ćemo napraviti.

Kroz koji model financiranja? Zaduženje preko ŠC Višnjik?

- Najprije ćemo riješiti životna pitanja koja sam građanima obećao, a onda ćemo rješavati i raspravljati o drugim stvarima.

Imate savjetnike za branitelje i za baštinu, a zašto nemate za, primjerice, možda potrebnije stvari, promet i urbanizam?

- Za to imamo stručne osobe koje su u samoj strukturi gradske uprave. Zadovoljan sam stručnošću tih ljudi i njihovom doprinosu u osmišljavanju gradskih projekata.

Oko Vrata Zadra spominju se razni investitori, Valamar, Adris, Four Sesons...

- Ja bih volio da se spominje još desetak kompanija. Što bude veći interes znači da smo napravili bolji posao.

Dobro, ali tko je bio kod vas na razgovor?

- Dolaze određeni potencijalni investitori kojima mi prezentiramo stvari. Neću o njima govoriti, ali ih upoznajemo s našim ciljevima i stupnjem razvoja projekta. Investitora ima, ali ponavljam za sad im dajemo "servisne" informacije. Nakon što projekt posložimo svi će imati jednako mogućnost uključiti se. Za taj projekt želimo najbolje.

Kad je bio zadnji investitor kod vas?

- Nama u ovom trenu nisu toliko bitni investitori koliko usuglašenost oko svih segemnata i strana uključenih u projekt. Ne želimo da ništa krene krivo i da projekt postavimo na zdrave noge.

Veliki dio Ravnica je u državnom vlasništvu? Hoće li se ići u koncesiju ili prodaju?

- Mi i država ćemo zajedno, kao strateški plan Grada i države, to riješiti.

Kroz koncesiju?

- Vlasnici smo samo polovine zemljišta i nećemo donositi odluku bez države. Najvjerojatnije da će ona biti za prodaju, ali i te modele upravo izrađujemo. Vidjet ćemo što će biti kad se sve pokrene, ali i Grad i država će krenuti jedinstveno. Tako je i dogovoreno s ministrom državne imovine Goranom Marićem. Nego, što se tiče Vrata Zadra...

Izvolite, recite...

- Molim javnost da se oko Vrata Zadra još strpi. U fazi smo izrade svih analiza i konkretnih brojeva, bitno je da projekt pripremimo i da ne pogriješimo jer građani predugo očekuju ovaj projekt i ne želimo im pričati bajke. Ne želimo negativni naboj oko tog projekta, ne želimo politikanstvo. Izradili smo studiju i načelno definirali koji javni sadržaj želimo, no još uvijek nismo obavili sve potrebne razgovore. Od javnih sadržaja tamo će biti garaža, smještajni kapaciteti za studente i profesore, javni trg, prokopani kanal i još neke druge stvari. Treba Bašićevoj ideji i projektu koji su sačuvali taj prostor dati aktualno ruho, a to je potrebno raspraviti sa svim dosadašnjim akterima na projektu. Intencija nam je pokrenuti projekt, sačuvati javne i komercijalne sadržaje za moguću izvedbu u fazama, ovisno o konzervatorskim istraživanjima i javnom interesu. Došli smo do točke da kroz mjesec dana potpišemo sporazum s državom i aktivnije krenemo u javnost.

Nedavno ste rekli da bi voljeli da Zadar ima 100 tisuća stanovnika. Kako do toga doći?

- Luka Gaženica će vjerujem profunkcionirati i generirati povećanje prometa, poslovna klima će se pojačati i otvoriti nova radna mjesta. Zonu Crno pripremamo za otvaranje, svojim sredstvima želimo krenuti u izgradnju infrastrukture, a moguće i uz potporu strateškog partnera. Nešto novac dobili bi kroz EU fondove. Novi projekti koji privlače ulagače znače više radnih mjesta, a bolji životni uvjeti u grad će nam dovesti aktivno radno stanovništvo.

Kako se danas, nakon godine dana, budite kao gradonačelnik?

- I dalje malo teže spavam, ali i dalje OK.

Jeste li prije imali mirnije san?

- Pa prije sam mislio samo na jednu stvar, na posao. Kuća - posao, posao – kuća. Sad moram na puno stvari. Svaki dan, kao i tijekom ovog razgovora, prođemo sto tema. Svaki dan uvijek nešto drugo, vrtiš puno stvari u glavi koje treba staviti u red...

Vaša izjava da ste "neuk u politici" možda zvuči iskreno, ali je politički definitvno bila štetna. Biste li je danas povukli?

- Moraš nekad dati neki lažni navod (smijeh). Ne sramim se toga što nisam političar po zanatu. Meni je jako bitno da ne radim puno krivih koraka. Uvijek će bitki dobrih stvari, ali i grešaka, važno je da one ne pretežu i da nisu veće od dobrih stvari. Dat ću sve od sebe, a prije ili kasnije ću opet biti samo doktor.

I ovaj razgovor to pokazuje, dosta ste oprezni.

- Ne volim obećavati ako ne mislim napraviti.

To vas je naučila politika ili medicina?

- To su dva različita posla, ali nikad se ne rasipam s obećanjima jer ne želim stvarati lažne nade. Kažem iskreno: ne mogu obećati.

Pati li obitelj zbog novog posla?

- Navikli su se. Uvijek me nema, a nije me ni prije bilo.

Na početku mandata ste rekli da će vam trebati nekoliko mjeseci da upoznate kao gradska uprava funkcionira. Jeste li je upoznali, radi li sada u vašem ritmu?

- Već je drukčije. Nije još 100 posto u mom ritmu, ali došli smo na nekih 65 posto.

Što je razlog da nije više? Sustav, zakon, ljudski faktor?

- U većini slučajeva ljudski faktor, ali malo je i stvar sustava i zakona. Očekujem od svih zaposlenika da svoj posao rade savjesno, odgovorno i marljivo. Kad dođu na posao da ga i odrade. Da ne slušam primjedbe da šetaju po kafićima i da ih nema na poslu.

Nedavno smo vas vidjeli s gradonačelnikom Oparom u Splitu, o čemu ste razgovarali?

- Najviše o situaciji u Splitu, njegovom zdravstvenom i obiteljskom stanju.

Znate li se otprije?

- Ne, upoznali smo se u kampanji i uvijek je postojala međusobna otvorenost i dobar odnos. Opara je puno toga napravio u Splitu, pun je energije.

Imate li kao gradonačelnici nekih zajedničkih planova?

- Naš je okvirni plan, što se tiče same Dalmacije, a o tome smo razgovarali i s gradonačelnikom Šibenika Burićem, povezati ta tri dalmatinska grada na način da se zajednički možemo prezentirati prema vani i da budemo jedno tkivo.

Postoji dakle ideja o zajedničkoj prezentaciji, ali i razvoju, je li to put prema jednoj drugačijoj regionalizaciji Dalmacije, kroz gradove kao centre mikroregija?

- Dapače, želja nam je da se kroz razvoj ne gledamo kao konkurencija već kao sinergija. Da jedni drugima olakšavamo i pomažemo, da promišljamo svoju budućnost regionalno. Grad Zadar nije više peti grad po broju stanovnika, nego četvrti, jer Osijek, nažalost, gubi stanovništvo, a Zadar raste. Po podacima policije prijavljen boravak u Zadru ima preko 80 tisuća stanovnika. Želimo da Zadar raste, da bude snažno administrativno središte, kao i Šibenik i Split. Nikome ne želimo oduzimati pravo na razvoj, ali zato možemo zajedno i koordinirano djelovati po pitanju razvoja željeznice, trajektnog, cestovnog i turističkog prometa. Da jedni drugome više pomažemo, a ne odmažemo.

(KRAJ)

 

SAMO NAM JE FALIO DARIO...

Sjedimo na piću, a prema nam dolazi jedan gospodin u plavom veštitu. Nakon Dade i Vlade, Ede Fantele, turista, djece, učenika, radnica iz Nasada, prodavača na tržnici i ribarnici, samo nam je još on falio u ovom gradskom điru.

Mislim da bi vi mogli znati ovog gospodina i s njim možda napraviti zajedničku sliku? - oprezno pitamo gradonačelnika.

- Aaaa, dapače!

Šjor Kalmeta, ne znam jel' se znate ali, biste li se slikali sa gradonačelnikom?

Dukić: Imam ovdje neka pitanja na koja ja ne znam odgovoriti (smijeh).

- A vi se, je li, znate? - pitamo Dukića dok se hihoće.

Baš da ćemo se s njim pozdraviti, kad bivšeg gradonačelnika Božidara Kalmetu iznenada "hapse" neki Hrvati iz Australije. Žele se s njima slikati.

- Ja se želim samo s Kalmetom slikati. On je jedini moj gradonačelnik – kaže starija gospođa.

- Ja sam jedino mlađi - dobacuje Dukić smijući se.

Oni mu se predstavljaju, a Kalmeta ih zatečeno gleda.

- Mi smo Đanijevi rođaci, iz Australije!

- Aaa - odgovora Dario, na licu mu se kuži da nema pojma o kome se radi. Kuži to i Dukić pa se smije.

- Vidite što vas čeka – podbadamo gradonačelnika.

- E da se sititi - komentira Dukić.

- Broji, broji, ali nema ti pomoći, dobacujemo Kalmeti i zovemo na piće.

- Ma žurim, žurim. U Privlaku, Dan je općine. Nego Branko, trebam te nešto, imaš dvije minute. Novinar se neće ljutiti. Je li tako?

- Neću.

I odu tako Branko i Dario na dvije minute. O kojima ćemo jednog dana možda nešto i doznati.

 

KAKO JE PROPALA "ZADARSKA DEKLARACIJA PROTIV KORUPCIJE"

Je li točno da je Grad Zadar odbio domaćinstvo skupa 45 ministara pravosuđa zemalja EU koji su u Zadru trebali razgovarati o borbi protiv korupcije? Skup je trebao otvoriti premijer Plenković u listopadu, a na koncu bi se potpisala tzv. "zadarska deklaracija protiv korupcije". Skup je odbijen zbog navodno "negativnih konotacija za Zadar", i sad se priprema u Šibeniku?

- Nisam ja taj skup odbio, dapače, ali sam čuo da sam rekao nešto što ne stoji.

Što ste to rekli, a ne stoji?

- Navodno da sam ja rekao da se to ovdje ne bi trebalo odvijati.

Zbog teme konferencije, borbe protiv korupcije i zadarske deklaracije?

- Kad sam čuo da se priča što sam ja navodno rekao, svima sam rekao da ja to nisam rekao.

Dobro, ali zašto se onda neće dogoditi konferencija u Zadru?

- Pa to je njihova odluka.

Čija?

- Ministarstva pravosuđa.

Ali vama je bila ponuđena.

- I mi smo je bili prihvatili, poslali smo im odgovor da to prihvaćamo, možete o tome s gospodinom Klarinom koji je taj dio komunicirao. Mi smo bili otvoreni za domaćinstvo.

Pa zašto je onda konferencija prebačena u Šibenik?

- Ako se događa u Šibeniku, očito se ne događa u Zadru. Ta odluka nije bila do mene, pitajte Ministarstvo pravosuđa.

 

DUKIĆ: NAMAM LJUBAVNICU! IMA KOD MENE STVARI ZA KRITIKU I BEZ TOGA.

Kako ste doživjeli prozivanje vijećnice Irene Dragić (SDP) u vezi vašeg privatnog života i navodne ljubavnicu, a sve u kontekstu Istanbulske konvencije i odnosa prema ženama?

- Ne znam kako bih to komentirao. Kao prvo, ono što sam i njoj rekao, nemam ljubavnicu, a što se tiče indiskrecije, ja bih je pitao da li je interesira tko mi je bio simpatija u prvom razredu škole. Vjerujem da se nećemo svest na to da zavirujemo jedni drugima u spavaću sobu. Ima kod mene stvari za kritiku i bez toga. Ne znam što bih ja toj gospođi trebao na to odgovoriti. Gradsko vijeće nije mjesto na kojem se raspravlja o takvim stvarima. Vijeće je mjesto gdje se raspravlja o funkcioniranju grada, rukovođenju gradom, gradskoj upravi, odlukama koje se tiču svih građana...

25. travanj 2024 04:10