StoryEditorOCM
4 kantunaMOST U ZADRU ZATRAŽIO PROGLAŠENJE ISKLJUČIVOG GOSPODARSKOG POJASA

Hrvatska vlast se dodvorava briselskim činovnicima - ovo je naš nacionalni interes!

23. lipnja 2018. - 15:35
sjednica_sabor12-210618

Plenković je pokušao sve da se ne implementira i ne proglasi isključivi gospodarski pojas, a mi ćemo skupiti potpise županijskih vijećnika svih jadranskih županija da bi uputili Deklaraciju o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa i tako prisilili Vladu da ga proglasi. Nije nam jasno zbog čega Vlada to izbjegava iako bi to donijelo dobro zaštiti Jadrana, gospodarstva i budućnost naše djece. Oni se bave onime što bi ih sačuvalo na vlasti, poput zatvaranja arhiva i izbjegavanjem odgovora i zataškavanjem. Uputit ćemo deklaraciju u svim jadranskim županijama i zahtijevati od Vlade da proglasi isključivi gospodarski pojas, a ne da kalkulira našim interesima radi nečijih budućih karijera u diplomaciji, izjavio je čelnik Mosta Božo Petrov na konferenciji za novinare organiziranoj na zadarskim bedemima iznad ribarnice.

- Imamo potporu svih udruga koje se bave ovim pitanjem, ali i građana. Prema Konvenciji UN i stavovima EK imamo pravo na proglašenje pojasa. Gubimo desetke, ako ne i stotine milijuna kuna godišnje i ne možemo provoditi kvalitetnu zaštitu okoliša kakvu bismo mogli imati s proglašenim gospodarskim pojasom, rekao je Petrov i prokomentirao "rat oko INA-e":

- Građani nemaju pojma što se događa s INA-om, Vlada nije transparentna, a još gore je što uopće nemamo nikakvu energetsku stragetgiju i gdje u tom sektoru želimo biti za 5, 10 ili 15 godina da bismo znali s kim i kako možemo ulaziti u pregovore. Plenković je izreletavizirao sve, pa i Amerikance i Ruse. Imamo najviše diplomata u vrhu politike, a nikada nam vanjska politika nije bila u goroj situaciji jer smo s gotovo svim susjedima u sukobu, rekao je Petrov.

Odgovarajući na pitanje hoće li Most dati potporu Kolindi Grabar Kitarović u predsjedničkim izborima, Petrov je kazao:

- Ne bavimo se kalkulacijama, nego zakonskim inicijativama jer želimo da ljudi ostanu u Hrvatskoj. Tko se čijoj potpori nada, uopće nas ne zanima. Kada budemo razgovarali i kad budemo mislili da trebamo imati predsjedničkog kandidata, Most će dati svog predsjedničkog kandidata, zaključio je Petrov.

Hrvatska je prema budućim generacijama, ribarima i težacima dužna proglasiti isključivi gospodarski pojas kao strateški nacionalni interes. Talijanska i druge ribarske flote godišnje ulove milijarde kuna, dok našim ribarima gledaju kolika su im okna mreže i ne daju im da love. Uništavaju podmorje bez ikakve kontrole jer nemamo patrolne čamce, a moramo voditi suverenističku politiku u zaštiti hrvatskih interesa i budućnosti Jadranskog mora, izjavio je saborski zastupnik Mosta Miro Bulj.

- Naše politike ne štite naš nacionalni interes, one su sluganske, dodvorničke i rade isključivo u interesu samopromocije kod briselskih činovnika kako bi došli do svojih pozicija na štetu Jadrana i isključivog gospodarskog pojasa. Hrvatsko je državotvorno pravo proglasiti isključivi gospodarski pojas. U Splitsko-dalmatinskoj županiji će uskoro biti sazvana tematska sjednica, to ćemo napraviti u svim županijama od Savudrije do Prevlake. Od tog nećemo odustati pa makar narod trebao odlučiti na referendumu kad se već boji politika. Ni Plenković ni Bulj nisu vlasnici Jadrana nego naša djeca, to je nacionalni, strateški resurs, rekao je Bulj.

27. travanj 2024 00:57