StoryEditorOCM
4 kantunaODBIJEN ZAHTJEV DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA

Jakov Surać pušten na slobodu! Istražni sudac: "Izrekao sam samo mjeru zabranu približavanja Hrvoju Bajlu, to je dovoljno!"

Piše M.K.
27. lipnja 2018. - 00:29
nk_zadar3-220316

Istražni sudac Hrvoje Visković nije odredio istražni zatvor za Jakova Suraća 43-godišnjeg bivšeg nogometaša NK Zadar, sad poduzetnika, koji je u utorak priveden Općinskom državnom odvjetniku u Zadru uz kaznenu prijavu policije za teške ozlijede i prijetnje prema vlasniku portala Zadar News Hrvoju Bajlu (33).

Surać je oko 10 sati bio prepraćen kod državnog odvjetnika, a u večernjim satima bio je priveden sucu istrage Županijskog suda u Zadru. Sve do tada bio je u policijskom pritvoru. Općinski državni odvjetnik Ivica Škara od istražnog suca tražio je mjesec dana istražnog zatvora za Suraća zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, ali je istražni sudac to odbio i Suraća je pustio na slobodu, uz izrečene mjere opreza.

- Izrečena mu je mjera opreza zabrane približavanja oštećeniku i to je sve za sada – kazao je Visković.

- Surać je iznio svoju verziju događaja, a ja sam samo odlučivao o prijedlogu tužitelja da se odredi istražni zatvor. Sve ostalo, uz istraživanje koje će ići, vodi Državno odvjetništvo i sve relevantne informacije dalje se mogu dobiti od njih. U kojem pravcu će to ići, hoće li s eoptuživati i za što. Ptrepostavka je da će se morati prikupiti određeni dokazi, provesti i vještačenja itd. – objasnio je istražni sudac.

Na pitanje zašto nije odredio zatvaranje Suraća u pritvor kako je to tražilo Državno odvjetništvo, Visković je kazao kako po njegovu mišljenju nema opasnosti od ponavljanja djela.

- Ponašanje okrivljenika u dosadašnjem tijeku njegova života nije takvo da ukazuje na tu opasnost. Riječ je o osobi koja nije osuđivana, ni kazneno ni prekršajno, a kad se radi o opasnosti ponavljanja kaznenog djela, osnova za određivanje istražnog zatvora je vrlo česta osuđivanost ljudi. Iz njihovog dotadašnjeg ponašanja može se zaključiti da će se tako i nastaviti ponašati. Ovdje toga nema, ja sam mjere opreza izrekao više iz predostrožnosti da se čitava situacija ohladi. Mislim da je to za sad sasvim dovoljno. Taj sukob nije bio tolikog intenziteta i ne odudara puno od sukoba slične naravi – kazao je istražni sudac Hrvoje Visković.

Surać je osumnjičen da je u nedjelju oko 19 sati kod gradskog mosta u Zadru fizički napao i uz prijetnje pretukao Bajla navodno zbog nekih tekstova koje je Bajlo objavio na svom portalu. Prema liječničkom nalazu kojeg je objavio na svojom facebook profilu, Bajlo je zaradio "nagnječenje glave i toraksa", te "prijelom koronoidnog nastavka desne lakatne kosti". Odnosno masnicu na oku, nekoliko udaraca po tijelu i slomljenu kost u desnoj ruci.

23. travanj 2024 02:55