StoryEditorOCM
4 kantunaZAVRŠENA KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Duško Gaćeša (44) uhićen zbog ratnog zločina - sudjelovao u ubojstvu 83-godišnjaka!

Piše Zadarski.hr
27. lipnja 2018. - 10:46
dvor-S1

Policijski službenici Odjela ratnih zločina Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjim Duškom Gaćešom, državljaninom Srbije i Hrvatske, s prebivalištem u Zemunu, zbog sumnje na ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Gaćeša je, prema informacijama iz policije, uhićen na graničnom prijelazu Bajakovo u nedjelju ujutro kada je krenuo u posjet rodbini u mjesto Dobropoljce na području Benkovca. 

Sumnjiči se za ratni zločin iz 1993. godine, i to temeljem posebnog izvješća zadarske Policijske uprave. Tereti ga se da je kao pripadnik paravojnih postrojbi Republike Srpske Krajine 6. veljače 1993. godine po prethodnom dogovoru s nekoliko pripadnika iste postrojbe, te pripadnikom Službe državne bezbednosti RSK došao ispred obiteljske kuće 83-godišnjeg Ante Ivkovića u selu Dobropoljci. Tamo su ga likvidirali s više hitaca iz vatrenog oružja.

Nakon dovršenog istraživanja Gaćeša je uz kaznenu prijavu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva priveden sucu istrage Županijskog suda u Splitu koji mu je odredio pritvor.

Informaciju o Gaćešinom uhićenju informacijsko-dokumentacijski centar "Veritas" iz Beograda objavio je odmah nakon uhićenja prije tri dana. Navode kako Gaćešini rođaci, koji su bili svjedoci uhićenja, tvrde da je on bio upoznat sa glasinama u vezi sa navodnom umiješanosti u ubojstvo susjeda hrvatske nacionalnosti početkom devedesetih godina, ali da im nije pridavao nikakav značaj, jer je u vrijeme tog događaja bio na studiju u Banjaluci. 

U priopćenju se ističe i da se Duško Gaćeša nije nalazio na spisku osumnjičenih, osuđenih i optuženih Državnog tužiteljstva Hrvatske na kojem je bilo 1.577 imena, jer protiv njega još službeno nije ni otvorena istraga. 
Prema informacijama koje je "Veritas" dobio od osumnjičenikovih rođaka, oni su iz Srbije privatnim automobilom krenuli u rodno mjesto Dobropoljce kod Benkovca. Gaćeša je do 1995. godine živio u Dobropoljcima, odakle je sa majkom i bratom, pred "Olujom", izbjegao u Srbiju, u Zemun Polje. 

Posjeduje i hrvatsko i srpsko državljanstvo i do sada je, prema navodima "Veritasa", više puta putovao u nekoliko europskih zemalja, a u nedjelju je prvi put krenuo u Hrvatsku posjetiti očev grob.

16. travanj 2024 09:06