StoryEditorOCM
4 kantunaDI SU PARE? U ŽUPANIJI KULMINIRA NEZADOVOLJSTVO

„Govorit ćemo o tome gdje je i kod koga sve Renata Peroš išla i molila da se o njoj, Davidu Ricovu i poslovanju Narodnog muzeja prestane javno govoriti!“

Piše L.Burčul
3. srpnja 2018. - 22:00
Renata Peroš

- Govorit ćemo o tome gdje je i kod koga sve Renata Peroš išla i molila da vijećnici prestanu o njoj, Davidu Ricovu i poslovanju Narodnog muzeja govoriti na Županijskoj skupštini u Zadru. „Slučaj Peroš“ je nešto nevjerojatno, način na koji je HDZ zaigrao igru u ponedjeljak je nevjerojatan, ponašanje ravnateljice Peroš na sjednici koja je „zaboravila moja pitanja pa na njih ne može odgovoriti“ je skandalozno, a osobno ću, bez obzira na sve, ustrajati do kraja, dok god krivci za nezakonite rabote u Narodnom muzeju ne budu snosili odgovornost. Sjednica Županijske skupštine u ponedjeljak je bila ponižavajuća – rekao nam je u utorak županijski vijećnik Nezavisnih za Hrvatsku (NHR) Stipe Bjeliš.

- Izričito ću još jednom naglasiti: vijećnici NHR su programski partner HDZ-u, ne koalicijski. Zato izvješće o radu Narodnog muzeja Zadar za prošlu godinu na sjednici nismo prihvatili - rekao je Bjeliš.

Kako je poznato, sjednica Županijske skupštine održana je protekle srijede, no nakon svega tri točke je prekinuta. Nastavila se nenadano u ponedjeljak, brzinskim telefonskim pozivima vijećnicima da će započeti za dva sata.

- Slušajte, ovdje nitko nije lud: cilj je bio da se Renata Peroš, koja se na sjednici konačno pojavila, ne suoči sa Markom Pupićem Bakračem, Antom Rubešom i drugim vijećnicima koji bi je puno toga pitali – kratko je sažeo Kristijan Kotlar iz Akcije mladih.

- Mogu oni telefonski sazivati sjednicu, ali ako se nastavlja istoga dana. A što je HDZ napravio? Nakon četiri dana, u ponedjeljak, od devet sati počelo je nazivanje vijećnika da bi im se kazalo da će Skupština biti u 11. To je bio jedini način da izvješće o poslovanju Narodnog muzeja prođe na sjednici. Protekle srijede HDZ nije imao većinu, oni je nemaju u skupštini – kaže Bjeliš.

- Rubešu su izbacili sa sjednice, pa ga u ponedjeljak nisu trebali ni pozivati, a mene su zvali u 9, dok sam stavljao tune u kavez. Ja sam ribarski inspektor. Kod takvih poslova nemam mobitel u džepu. Kasnije sam vidio brojne propuštene pozive od kolega vijećnika, ali iz Županije samo jedan poziv, onaj u devet sati. Nisu pokušavali nazvati drugi put. Što da radim? Neka mi netko kaže, da idem na Upravni sud koji će trajati nekoliko godina? Ovo je bila nezakonita sjednica – kazao je Marko Pupić Bakrač (AM).

Stipu Bjeliša, pak, zakonski vrlo ozbiljno zanima slijedeća situacija: ravnateljici Peroš postavio je na sjednici pitanja, a ona je odgovorila da ih nije zapamtila pa će mu odgovoriti u pisanom obliku, za nekoliko dana. No upravo na temelju tih odgovora vijećnici trebaju donijeti odluku o tome kako će glasati. I događa se apsurd: glasa se odmah, a na vijećnička pitanja odgovara se pismeno naknadno.

- Čemu onda to? Čemu pisani odgovori? Mi smo na sjednici morali raščistiti ono što nas zanima. David Ricov je čovjek koji je priznao da je lažirao adresu kako bi od Muzeja uzimao novce za putne troškove kao da na posao dolazi s otoka a ne iz socijalnog stana na Bilom brigu. Nekoliko mjeseci poslije toga dobiva stalni posao u muzeju. Pa on je prethodno utajio novac, mi želimo to raščistiti. Zlatko Begonja, predsjednik Muzejskog vijeća, imenovan je u jeku te afere da „raščisti nejasnoće i eventualne nezakonitosti“ u muzeju, a što je on napravio? Zaposlio Ricova! Potom raspisao natječaj za ravnatelja jer Perošici ističe mandat, a onda dao ostavku. Zašto? Ja sam imao vrlo konkretna pitanja na koja sam trebao od Renate Peroš dobiti odgovore, ona je došla braniti svoje izvješće, a onda je došla za govornicu i rekla da je zaboravila pitanja?! I predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar to dopušta? Zašto mi nije rekao da ponovim pitanja, a njoj da ih zabilježi, kako je uobičajeno, pa onda odgovori? Ne znam što će se nakon svega ovoga dogoditi, jer je sve redom bilo nakaradno, a najviše činjenica da ravnateljica Muzeja sebi uzima za pravo ne dati odgovore na postavljena pitanja prije glasanja o izvješću rada Muzeja. Ne mogu vjerovati da jedna ozbiljna osoba, a ozbiljna je ako vodi Muzej, može izjaviti da nije zapamtila pitanja – rekao je Bjeliš.  

 

TROŠKOVI ZA IZLOŽBU ZMIJA PRIKAZANI SU KAO "INTELEKTUIALNE USLUGE"

Pitanja za ravnateljicu Peroš odnosila su se na zakonitost zapošljavanja Davida Ricova kao konobara u Malom arsenalu, a od financija u Muzeju donosimo neka od pitanja:

- Ako je plan troškova u Kneževoj palači bio 1,6 milijuna kuna, a potrošeno je 2,2 milijuna kuna, gdje je potrošeno 600 tisuća kuna?

- Zašto se na stavci „intelektualne usluge“ pojavljuju troškovi za izložbu zmija? I za zaštitare i spremačice?

- U „ostalim nespomenutim rashodima“ piše da se 658 tisuća kuna odnosi na izložbu Marca Chagalla. Onda nije točno da je Muzej na toj izložbi zaradio koliko je ravnateljica govorila?

- Zašto su troškovi reprezentacije 78 tisuća kuna? Gdje se trošilo? Opća bolnica sedam tisuća, a Narodni muzej 78 tisuća, kako je to moguće, kome je isplaćen taj novac?  

24. travanj 2024 02:46