StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: TEHNOLOŠKO I ENERGETSKO ČUDO "ENERGY OBSERVER"

U zadarsku gradsku luku uplovio brod budućnosti, prvi vodikov brod na svijetu!

Piše AVŠ
4. srpnja 2018. - 17:24
energy_observer5-040718

Zadarska gradska luka ugostila je jučer ujutro rijetko viđenog gosta neobične vanjštine i futurističke unutrašnjosti koji se svojom egzotičnom pojavom trenutno prometnuo u zvijezdu dana na Liburnskoj obali: eskperimentalno ekološko plovilo, "Energy Observer", prvi vodikov broj na svijetu, uplovio je u Zadar. Na put oko svijeta, koji će trajati šest godina, krenuo je lani iz Francuske, a do sada su, uz pomoć energije sunca, vjetra i vodika brod je dosada preplovio 7 572 nautičke milje, posjetio 12 zemalja i uplovio u 23 luke. Prije Zadra, "Energy Observer" uplovio je u šibensku tvrđavu Svetog Nikole.

Iza ovog neobičnog plovila stoji punih pet godina rada velikog tima od čak 70 francuskih znanstvenika i injženjera, a priča je puna nevjerojatnih detalja. Naime, "Energy Observer“ je detaljno rekonstruirana nekad regatna katamaran-jedrilica „Formule TAG“ iz 1983., a riječ je o prvoj jedrilici koja je uspjela probiti simbolični limit od preplovljenih 500 nautičkih milja za 24 sata. Međutim, ovaj 30,5 metara dugi i 12,8 metara široki dvotrupac danas više ne ide na jedra nego ga pokreće kompleksan visokotehnološki sustav eletromotora koji se napajaju strujom iz sustava gorivih ćelija na bazi vodika. Upravo tijekom ovog putovanja testirat će se sve te pogonske mogućnosti ugrađene na brodu, od solarnih panela do elektromotora.

Brod plovi brzinom od osam do deset čvorova, ima i napajanje strujom preko solarnih panela ukupne površine 130 kvadrata, a pokreću ga i dvije vertikalne vjetroturbine i posebni tzv. tegleći zmaj. Kako opisuju stručnjaci koji su ga projektirali, brod samostalno proizvodi dekarbonizirani vodik iz morske vode, puneći njime svoj sustav gorivih ćelija iz kojih proizvodi električnu energiju za pogon dva porivna elektromotora snage po 56 konja. Cijeli sistem potpuno je autonoman i ne emitira nikakve štetne plinove koji izazivaju efekt staklenika u atmosferi. Ukratko, ovaj brod na pogon budućnosti čisto je čudo tehnologije i ekologije, i izvana i iznutra, zbog čega je privukao pažnju svih prolaznika.

- Mediteran je danas postao vrlo važan, i cilj nam je obići sva mjesta i luke koja imaju slične probleme ili slične ideje kako bi pokazali ljudima da se stvari mogu promijeniti – kazao je šef ekspedicije Jérôme Delafosse, misleći pri tome na poznatu zadarsku solarnu instalaciju Pozdrav Suncu, zbog koje je, između ostalog, Zadar prepoznat i uvršten na listu luka koje potenciraju ekološku svijest. U pet godina, brod će obići njih točno 101.

Misiju „Energy Observera“ uz francusku Vladu, podržavaju i Europska Unija i Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije IRENA, a pod direktnim je pokroviteljstvom predsjednika Francuske Emmanuela Macrona. Ovim putom oko svijeta, želimo pokazati novi način održive mobilnosti, s nultom emisijom štetnih plinova.
 

23. travanj 2024 20:46