StoryEditorOCM
4 kantunaPISANJE ZADARSKOG.HR ZAUSTAVILO ILEGALNE RADOVE U PETRČANIMA

Predsjednik MO Duje Stanišić: Lani smo prošli pod dohranu plaže pa smo mislili da ćemo i ove

Piše Ana Franić
6. srpnja 2018. - 23:05
petrcane2-190618

- Lani je prošlo pod dohranu plaže pa smo mislili da će i ove godine, ali na noge su se digli neki drugi ljudi kojima to ne odgovara. Prošle godine smo sredili 20 metara i toliko smo planirali i ove godine. Istina je da je bio lučki inspektor i zaustavio radove, ali utvrdilo se da se radi samo o nedostatku dokumentacije, odgovorio je Duje Stanišić, predsjednik Mjesnog odbora Petrčane na pitanje što se događa s nasipavanjem mora nedaleko od plaže hotela "Pinija".

Slobodna Dalmacija je prije više od dva tjedna upozorila Lučku kapetaniju u Zadru na radove koji su, nakon prosvjeda protiv izgradnje parapetnog zida, podignuli prašinu u malom turističkom mjestu. I to doslovno. Tada smo usred Petrčana, uz glavnu šetnicu, zatekli bager kako krupnim kamenjem zasipa obalu u dužini od nekih 50-ak metara, neposredno uz samu plažu. More se iz bistro plave boje pretvorilo u zamučeno smeđu. Idilična kartolina iz turističkog mjesta, zar ne?

Predsjednik MO Duje Stanišić tada nam je u telefonskom razgovoru rekao kako iza radova stoji MO Petrčane, d aje riječ o dohrani plaže za što imaju dozvolu Grada Zadra. No, kada je nakon našeg upita Lučkoj kapetaniji Zadar hidrograđevinski inspektor Nedjeljko Sjauš u vrlo kratkom roku izašao na "morski teren" morao je zaustaviti radove jer očito nije bila riječ o dohrani plaže, za što ne trebaju posebne dozvole, nego o nasipanju mora, što iziskuje studiju utjecaja na okoliš i građevinsku dozvolu. Zanimljivost u cijeloj priči je ta da je novac za nasipanje mora MO Petrčane dobio od Turističke zajednice Grada Zadra.

- Inspektor je utvrdio da je dokumentacija za izvođenje postojećih radova nedostatna. Turistička zajednica je tražila od Grada Zadra nadopunu potrebne dokumentacije kako bi mogli nastaviti radove, objasnio nam je Stanišić u četvrtak poslijepodne.

Prema neslužbenim informacijama, Lučka kapetanije je utvrdila kako se ne radi o dohrani plaže već o nasipavanju mora, a svu dokumentaciju vezanu uz provedeni nadzor na mjestu događaja dostavit će nadležnim službama.

- Lučka kapetanija Zadar izdala je rješenje o zabrani radova s obzirom da investitor nema zakonom propisanu dokumentaciju temeljem koje bi mogao obavljati radove, rekla nam je Ana Matijašević, glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dodajući kako je o svemu obavještena i građevinska inspekcija radi daljnjeg postupanja.

Uprava sigurnosti plovidba obavijest o nelegalnom nasipavanju mora u Petrčanima dostavila je i nadležnim inspekcijskim službama Ministarstva zaštite okoliša i energetike budući da investitor nije pribavio rješenje o ocjeni potrebe procjene utjecaja zahvata na okoliš kako je to određeno zakonom.

Što će se dalje događati u Petrčanima, tko je odgovoran za izvođenje bespravnih radova te hoće li obalni pojas biti vraćen u prvobitno stanje, na ta pitanja iz Ministarstva mora nismo dobili odgovore.


 

27. travanj 2024 05:02