StoryEditorOCM
4 kantuna"OVI JOŠ NISU BOLJI OD MOJIH, ALI BIT ĆE"

Ćiro u detalje objasnio zašto je Luka Modrić najbolji na svijetu!

Piše Slaven Knežević
8. srpnja 2018. - 22:29
cciro

Luka Modrić je jedini igrač na Svjetskom prvenstvu u Rusiji koji je tri puta proglašen igračem utakmice. Lukina genijalnost cijelu je sezonu vukla Real Madrid, a sada je glavni pokretač Hrvatske u pohodu na medalju koju sanjamo 20 godina. Ipak, nogometnom laiku možda je ponekad teško shvatiti što je to u Modrićevoj igri što ga izdiže nad ostalima. Za komentar smo upitali legendarnog Ćiru Blaževića koji nam je za sada donio jedinu medalju sa SP-a u Francuskoj 1998. godine.

"Sine moj, ti obični smrtnici koji osporavaju Modrića su nažalost uskraćeni. Priroda, Bog im nije dao mogućnost da vide sve one genijalne finese koje taj genijalni igrač manifestira. Ja, naravno, to vidim. Nemoj me krivo shvatiti, ipak ja imam toliko iskustva. Takvog igrača u povijesti mojeg djelovanja, a to je 55 godina, nikada nisam vidio. On je u ovoj dobi postao još žustriji i brži nego što je bio kad je bio mlad. Njegova nogometna genijalnost je neosporna", kaže Ćiro pa dodaje:

"Ja ću ti samo reći kako smo skloni podcjenjivanju svojih. Kad je bio taj njegov transfer pa govore o 40 milijuna, ja kažem pa što ste ludi za Modrića 40 milijuna? Onda čitam izjavu Fergusona i Mourinha koji kažu da to nije ništa za takvog igrača. Onda sam ga ja počeo analizirati pa sam shvatio da je Modrić trenutno među četiri najveća igrača na svijetu. On se izdvaja od ove trojice najvećih kao jedan nogometni genijalac sa svojim idejama i odlukama. Pa sine, je l' se sjećaš lopte kad je penal bio nad ovim našim malim Rebićem? Pa ta je lopta išla ispod zemlje! To je lopta koju samo jedan genijalac dati kroz šumu nogu! Evo ti sine, samo trči za njom i zabit ćeš gol. I svaka lopta mu je tamo gdje se ja ne nadam. Vidim jednu situaciju i kažem: 'Odlično Modriću, gurni je tu', ne, on okreće stranu i daje na još bolje mjesto. Taj nogometni genijalac bi mogao samo stajati i dijeliti lopte i bio bi najsvrsishodniji, a on i uklizava i sprinta, otima lopte. Modrić, sine moj, evo dok tebi govorim, kad spomenem to ime Modrić, imam potrebu da ustanem. A to što ovi sviraju ku***, reci im javno da im je Ćiro rekao da su nogometne neznalice jer ih Bog nije obdario da vide svu njegovu efikasnost, a tako za budale izgleda diskretan. Možemo samo biti ponosni što nam je Bog dao jednog takvog genijalca kakvog nikad u povijesti nismo imali."

Zaslužuje li, nakon ove sezone u Realu i sada ovog čuda s Hrvatskom, Zlatnu loptu?

"To je malo presmiono reći. Oni koji to osvajaju su uglavnom napadači, golgeteri, a Modrić to nije. On je nešto više od toga. On sve stavlja u jednu ravnotežu. On valorizira svakog igrača koji igra oko njega. On ti neće dati loptu tamo gdje je ocijenio svojom instinktivnom inteligencijom da bi ti mogao biti izložen opasnosti da ti netko loptu otme. Ne, on ide dalje i traži da se oslobodi prostor za njegovog igrača pa mu je onda daje. Zamislim kad igra u takvom Real Madridu, osvojio je toliko toga, standardan je igrač i kad ga nema Zidane kaže da nema dušu tima."

Može li ova generacija Vatrenih više od Vaše? Jesu li bolji od one 1998.?

"Kad budu treći, pametnjakoviću jedan, onda će biti bolji! A još nisu treći, eto. Mislim da oni mogu do zlata, ali već ovo što su napravili je čudo s obzirom na to da je postojala jedna praznina i da 20 godina nisu mogli proći grupu."

Zašto je nastala ta praznina? Što nije bilo dobro?

"Neću, neću, neću o tome. Znam, savršeno znam zašto je bilo tako... Šta ćeš ti, nama je trener jedanput bio i Čačić, evo. Utvaram si da sam mjerodavan da to kažem", zaključio je Ćiro za 100posto.hr.

27. travanj 2024 05:24