StoryEditorOCM
4 kantunaMINISTAR MARIĆ POTVRDIO DA ŽUPANIJA SELI IZ ZGRADE NA POLUOTOKU I OBRUŠIO SE NA 'SLUČAJ ŠEPURINE':

„Volio bih čuti ime i prezime te osobe iz Ureda državne uprave koja 25 godina nije napravila svoj posao za Šepurine, već radila suprotno interesima RH!“

Piše L.Burčul
10. srpnja 2018. - 22:11
maric2-100718

- Uredi Doma županije, koji su sada u prostoru na Poluotoku, bit će preseljeni. Tu se župan i ja slažemo, ova zgrada nikako ne dolazi u obzir za potrebe administracije Županije. Ona ni funkcionalno nije odgovarajuća. Županija će podnijeti zahtjev za trajno rješenje smještaja županije, a Ministarstvo će sagledati sve mogućnosti i realizirati taj zahtjev. Kad se županija izmjesti, odlučit ćemo što s ovom zgradom, da li ćemo je prodavati – rekao je ministar državne imovine Goran Marić koji se, zbog mogućnosti koje donosi novi Zakon o upravljanju državnom imovinom, u utorak u Zadru sastao sa županom Božidarom Longinom, zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem, te načelnicima i gradonačelnicima sa područja Zadarske županije.

Sa Brankom Dukićem ministar je ujedno potpisao Ugovor o dodjeli Gradu Zadru nekretnine na Molatu, gdje je u planu osnivanje stalnog postava Muzejske zbirke bivšeg fašističkog talijanskog koncentracijskog logora.

Župan Longin je istaknuo da Marićev posjet označava „dan kada će se puno toga promijeniti, zahvaljujući novom zakonu.“

- Jedina smo županija koja u vlasništvu nema nikakvih prostora. Imamo 60 ustanova, a niti jedna nema vlasništvo, sve su u najmu koji godišnje plaćamo gotovo dva milijuna kuna. Ove godine to će se riješiti trajno – istaknuo je Longin, dok je Marić takvu situaciju nazvao „neprirodnom.“

- To će se promijeniti, zato smo i dogovorili realizaciju zahtjeva iz Županije prema kojoj će Dom županije biti izmješten u svoj prostor – rekao je Marić.

Osim što će sve zdravstvene ustanove biti objedinjene u Poliklinici uz bolnicu, bivši Đački dom treba ići u preuređenje i tamo bi se sa Poluotoka preselile županijske ustanove.

Ministar Marić je pozvao čelnike jedinica lokalnih samouprava da iskoriste mogućnosti novog zakona, kojim općine i gradovi mogu postati vlasnici nekretnina.

- Postoji, primjerice, mogućnost da država nekretninu daruje za potrebe stambenog zbrinjavanja, u svrhu demografske obnove. Mislim da će se upravo to u Zadarskoj županiji najviše koristiti, a takve su zahtjeve već podnijele općine Poličnik i Sv. Filip i Jakov – rekao je Marić.

- Jedinice lokalne samouprave mogu postati vlasnici nekretnina gdje su bolnice, vrtići, groblja, domovi zdravlja, škole, sportski centri, parkovi, tržnice… Vlasništvo će se sa RH prenijeti na jedinicu lokalne samouprave, samo trebaju podnijeti zahtjev i upisat će se kao vlasnici. Imovina se može aktivirati na tri načina: ustupanjem bez naknade, otkupljivanjem nekretnine ili prodajom nekretnine na javnom natječaju – rekao je Marić.

Posebno se „obrušio“ na slučaj Šepurine, gdje je na novinarsko pitanje odgovorio da je ponašanje odgovornih osoba iz Ureda državne uprave u Zadru „gotovo izravno djelovanje suprotno interesima Republike Hrvatske.“

- Ured državne uprave u Zadru 25 godina nije donio rješenje o povratu. Dok se ne donese, mi ne možemo ništa. Volio bih vidjeti tu osobu, volio bih čuti ime i prezime te osobe koja radi povrat zadnjih 25 godina. Dok se to ne riješi, makar se radilo o tisuću kvadrata, Ministarstvo ne može raspolagati ni sa zemljištem od milijun kvadrata. Ne znam što su u Uredu državne uprave činili 25 godina, to je neprihvatljivo, to je gotovo izravno djelovanje suprotno interesima Republike Hrvatske – kazao je Marić. Za napuštene objekte bivše JNA na zadarskim otocima je kazao da Grad može podnijeti zahtjev za korištenje svake nekretnine sukladno Prostornom planu.

- Međutim, tu se u pravilu radi o velikim površinama i mi ćemo oglašavati njihovu prodaju ili dugogodišnji zakup - zaključio je ministar državne imovine Goran Marić.

 

PROJEKT 'VRATA ZADRA': "Svi se bojimo da ne narušimo odnos između Poluotoka i ostalog dijela grada!"

- Sa Gradom Zadrom imamo velike planove, pripremamo potpisati sporazum o projektu „Vrata Zadra“ koji će potpuno izmijeniti sliku grada, nabolje. Taj projekt ide na Vladu, radi se o površinama gdje su suvlasnici Grad Zadar i RH – rekao je ministar Marić, dok je gradonačelnik Dukić potvrdio da se u projektu „Vrata Zadra“ pokušava „revitalizirati idejni projekt Nikole Bašića.“

- Svi se bojimo da ne narušimo odnos između Poluotoka i ostalog dijela grada. Želimo stvoriti poveznicu, da prostor ima svrhu kako javnu, tako i za privatnike – rekao je Dukić.

26. travanj 2024 17:41