StoryEditorOCM
4 kantunaMINISTAR GRADITELJSTVA, PREDRAG ŠTROMAR POSJETIO ZADAR

Gradonačelnik Dukić: Želimo da Zadar privlači ljude, a ne da ih tjera od sebe. Na Smiljevcu planiramo izgraditi 100 POS-ovih stanova!

Piše Ana Franić
11. srpnja 2018. - 18:57
gradnja_stanova7-110718

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Predrag Štromar popodne je s gradonačelnikom Brankom Dukićem i direktorom APN-a, Slavkom Čukeljom obišao novu lokaciju na Smiljevcu na kojoj se planira izgradnja POS-ovih stanova.

- Jedan od velikih problema u Hrvatskoj je iseljavanje mladih koji ne mogu po povoljnim uvjetima riješiti svoje stambeno pitanje. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja za rješavanje tog pitanja ima dva modela, subvencioniranje kredita i model POS stanova. Zakonom smo omogućili jednostavnije akiviranje zemljišta koje je u vlasništvu općina, gradova i države. Moramo mladim ljudima omogućiti jednostavnije rješavanje stambenog pitanja, ali i razmišljati o našim naraštajima koji dolaze, rekao je ministar Štromar dodajući kako će se cijena stanova na Smiljevcu utvrditi naknadno.

- Cijene ne mogu biti veće od određenog iznosa, a ja sam siguran da neće biti više od 1200 eura po kvadratu. Prednost je što imamo vlastito zemljište, a ukoliko se i Grad uključi s komunalnom infrastrukturom cijene mogu biti i niže.

Do sada je na nacionalnoj razini izgrađeno 8.000 POS-ovih stanova i uloženo je više od 4 milijarde kuna, a u Zadru na Smiljevcu planira se izgradnja oko 100 stanova.

- Želimo mladima omogućiti što kvalitetniji, dugotrajniji i jeftiniji boravak u našem gradu. Grad Zadar u ovim demografskim prilikama treba rasti i želimo biti mjesto koje privlači ljude, a ne koje ih tjera od sebe. U Crvenim kućama već imamo POS-ove stanove, a nadam se da ćemo u drugom kvartalu ove godine imati sve građevinske dozvole kako bi krenuli u izgradnju novih 100 stanova, rekao je gradonačelnik Dukić.

Ministar Štromar istaknuo je kako se sada rješavaju imovinsko pravni odnosi, zatim slijedi projektiranje i rješavanje lokacijske i građevinske dozvole.

- Paralelno ćemo razgovarai i koliko će stanova ići na POS-ovo tržište na prodaju, koliko u najam, a koliko će grad dobiti za rješavanje definitarnih zanimanja, zaključio je ministar Štromar dodajući kako bi gradnja POS-ovih stanova na Smiljevcu mogla početi krajem 2019. godine.

25. travanj 2024 04:22