StoryEditorOCM
4 kantunaSTIGAO ORIGINALAN PRIJEDLOG, EVO ŠTO KAŽU ODGOVORNI...

Treba li ime Zračne luke Zadar preimenovati u Zračnu luku Luka Modrić?

16. srpnja 2018. - 23:53
hrvatska_francuska109-150718

"Što mislite o prijedlogu da se Zračnu luku Zadar preimenuje u Zračnu luku Luka Modrić?" zapitao se na društvenim mrežama direktor Zračne luke Brač i poznati hrvatski zrakoplovni stručnjak Tonči Peović u općoj euforiji nakon što je Vatrenima oko vrata zasjala srebrene medalja na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.

Peovićev prijedlog odmah je naišao na niz pro et contra komentara, a on je svoju ideju "začinio" primjerima zračnih luka u svijetu koje nose ime po poznatim osobama iz regija u kojima se nalaze. Tako se aerodrom u Salzburgu zove W.A. Mozart, Heraklion na Kreti nosi ime po poznatom piscu Nikosu Kazantzakisu, aerodrom u Liverpoolu po Johnu Lennonu, u New Orleansu po Louisu Armstrongu, u Doncasteru Sheffildu po legendarnom drumskom razbojniku Robinu Hoodu, u Belfastu po velikom nogometašu Georgu Bestu, u Orange Countyju (Kalifornija) po glumcu John Wayneu, a aerodrom u Madeiri (Portugal) trebalo bi nositi ime po Cristianu Ronaldu, ali odluka još uvijek nije donesena.

Treba li po uzoru na svjetsku praksu i zadarski aerodrom "prekrstiti" iz Zračne luke Zadar u Zračnu luku Luka Modrić?

Krajnje je neubičajeno da se imenima živih ljudi nazivaju neke takve velike javne građevine, trgovi ili ulice, no i kako i tu u svijetu ima izuzetaka komentar smo potražili od predstavnika osnivača Zračne luke u Zemuniku. Njeni vlasnici su država, (55 posto), Grad Zadar (20 posto), Zadarska županija (20 posto) i Općina Zemunik (5 posto). Bi li oni prihvatili incijativu da Zadar dobije "aerodrom Luka Modrić"?

- Proteklih mjesec dana sve nas je ispunjavalo ponosom biti Hrvatom, biti dijelom crveno-bijele bajke. Pa i finalna utakmica, unatoč rezultatu, ne ostavlja gorčinu, jer je hrvatska jedanaestorka pokazala što znači boriti se, biti tim i dati sve od sebe. U svijetlu svih događaja razumijem simpatičan prijedlog kolege Tončija. Sam naziv, odnosno tvrtka pod kojom posluje trgovačko društvo određena je Društvenim ugovorom koji donose suvlasnici putem skupštine društva te su oni jedini ovlašteni za donošenje odluka o izmjeni tvrtke trgovačkog društva – kazao nam je direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić.

- Podržavam svaku komercijalnu i pametnu inicijativu. Luka još nije ni došao doma, nije ni sletio u Hrvatsku, a već se slažu raznorazne kombinacije. Ime takvih sportaša obično se koristi na njihovom završetku karijere ili posthumno. Zato bi prije svega trebalo pitati samog Luku. On je, Bogu hvala, živ i zdrav, ali on mora reći pristaje li na to ili ne – kaže zadarski župan Božidar Longin.

- Luka je sigurno napoznatiji Zadranin u modernoj povijesti. Ponosni smo na njega, njegov nogomet i način na koji je vidio ovu momčad koja je zadužila cijelu Hrvatsku. Što se tiče prijedloga o promjeni imena, siguran sam da će ih još biti, ostavimo to za vrijeme kad se smiri euforija - kazao je gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Načelnik Općine Zemunik Ivica Šarić na naše se pitanje slatko nasmijao.

- Moja bi bila želja da se još dugo, dugo, dugo aerodrom ne zove po Luki. Sve zračne luke koje ste spomenuli nose imena po preminulim osobama i takva je inače praksa da se zaslužnim ljudima posthumno odaju počasti nazivajući po njima razne objekte, zgrade, trgove ili ulice. A da je naš Luka nama idol i uzor, to nije potrebno isticati. Njemu i Vatrenima možemo samo skinuti kapu do poda.

Kapa do poda, hm, možda bi to bio dobar spomenik...

26. travanj 2024 22:19