StoryEditorOCM
4 kantunaODGOVARAMO NA DEMANTIJ HZZO-a U SLUČAJU 8-MJESEČNOG LEONA MARKOVIĆA

Zašto se HZZO pravi blesav? Treba li kome tutnuti plavu kuvertu?

Piše Ivica Nevešćanin i Iva Ivanac
20. srpnja 2018. - 12:34
leon_markovic1-120718

Ni nakon drugog čitanja takozvanog demantija kojeg smo dobili iz HZZO-a zbog priče Slobodne Dalmacije o osmomjesečnom Leonu Markoviću iz Zadra koji jedini u Hrvatskoj boluje od trombocitopenije s odustvom radijusa (TAR sindrom), nije nam jasno zašto je HZZO uopće reagirao.

Zato što smo spomenuli da HZZO ne pokriva troškove operacije u Americi koja bi pomogla Leonu ili zato što nismo pitali HZZO da nam kaže da neće pokriti troškove operacije Leonu u Americi?

Dileme zapravo nema: kako god mi postavili pitanje HZZO neće pokriti troškove Leonove operacije u Americi jer za to ne postoje formalni uvjeti. A zašto ne postoje uvjeti? Zato što ih Leonov liječnik ne želi ispuniti, a bez toga HZZO ne može pokriti troškove operacije u Americi! Znači, HZZO nas proziva za neprofesionalizam iako znaju da ih nemamo što pitati jer je odluka o pokrivanju troškova u rukama Leonovog liječnika koji pak ne želi potpisati zahtijev za upućivanje na liječenju u inozemstvu!

Zaključimo još jednom: HZZO ne reagira zbog ljudi, nego zbog sebe. On vrlo dobro zna da su ruke obitelji Marković vezane, ali želi novinarima očitati bukvicu kako bi zaštitio svoj javni imidž. Koji je inače briljantan. Jadno, zar ne?
Budući da su stvari takve kakve jesu, poslali smo HZZO-u dodatne upite i zatražili na njih odgovore. Pitali smo ih kako je obitelj Marković uopće mogla predati zahtjev za financiranjem operacije u inozemstvu kada plastični kirurg, koji je dodijeljen malenom Leonu Markoviću, nije htio potpisati zahtjev i prijedlog za upućivanje na liječenje u inozemstvo?

Odgovorili su nam da “Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje plaća zdravstvenu zaštitu za liječenje u inozemstvu za ona liječenja koja se ne mogu provesti u ugovornim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj. Postoji jasno zakonski utvrđena procedura kako se provodi postupak odobravanja liječenja u inozemstvu od strane HZZO-a. Napominjemo, HZZO ne indicira potrebu liječenja u inozemstvu niti se miješa u stručne preporuke, preporuku daju liječnici specijalisti ili nadležni referentni centri. Da bi uopće krenuo u postupak odobravanja, HZZO mora prvo imati valjani zahtjev, koji podrazumijeva i preporuku i prijedlog odgovarajućeg doktora specijaliste za upućivanje na liječenje u inozemstvo, kao i potpunu dokumentaciju, što ovdje nije bio slučaj. Valjani zahtjev za liječenje u inozemstvu za dijete L.M. HZZO do sada nije zaprimio”.

Nadalje, iz Regionalnog ureda HZZO-a Split kontaktirana je obitelj djeteta kako bi se roditeljima dale potpune informacije, ističu iz HZZO-a. “Da bi zahtjev za upućivanje na liječenje u inozemstvu bio valjan, treba biti potpisan od liječnika specijalista ili od Referentnog centra, jer u suprotnom zahtjev neće biti valjan. Bez valjane dokumentacije ne može se uopće pristupiti vještačenju, niti provesti postupak, tako da je moguće kako je došlo do nesporazuma” stoji u odgovoru HZZO-a iz kojeg ističu da je potvrda liječnika specijalista potrebna za svakog sličnog pacijenta, bez iznimke.

Denis Marković, Leonov otac, potvrdio nam je da su ga nazvali iz splitskog HZZO-a gdje mu je objašnjena procedura podnošenja zahtjeva za financiranjem operacije u inozemstvu.

- Proceduru sam znao i otprije, ali kako nisam imao potpisani zahtjev nisam ni predavao papire. Nakon njihovog poziva sam ih ipak predao, ali bez potpisanog zahtjeva plastičnog kirurga. Znam da takva prijava formalno nije cjelovita, ali neka oni odluče što će s njom napraviti, kratko nam je rekao Leonov otac.
I evo nas na početku: što je prije, kokoš ili jaje? "Proizvodi" li HZZO kokoše ili jaja? Ili konačno treba zavrnuti glavu pijevcu, a od jaja napraviti kajganu?

Ako HZZO ne može platiti operaciju Leonu u inozemstvu jer za to ne postoje ispunjeni uvjeti, zašto proziva novinare? Ako te uvjete ne želi ispuniti liječnik specijalist, zašto su zbog toga krivi novinari? Ako je Leonov otac odlučio predati dokumentaciju svjestan da nije kompletna, hoće li time HZZO dobiti alibi da ga i formalno odbije? Hoće li ovaj put napraviti iznimku i progledati kroz prste sustavu jer se radi o jedinstvenom slučaju u Hrvatskoj? Ili možda trebaju objasniti nadležnom specijalisti da ipak prihvati mogućnost Leonovog liječenja izvan Hrvatske? Ili nekome u HZZO treba možda tutnuti plavu kuvertu da se stvar hitno riješi? Za što su, u svom tom dehumaniziranom sustavu, krivi novinari? Jesu li oni Leonu htjeli odmoći ili pomoći?

Da je HZZO-u bilo stalo do pomoći malom Leonu, cijeli ovaj slučaj nikad ne bi ni dospio u medije. Pokušali bi ga riješiti u tišini s Leonovim roditeljima, a ne ih dovesti u situaciju da moraju javno prikupljati pomoć za operaciju svom djetetu.

Najlakše je optužiti novinare zato što su detektirali problem. HZZO je najlakše od toga napraviti spin i reći da oni nisu odgovorni jer za to nisu ni zaprimili službeni zahtjev kojeg ni nisu mogli dobiti jer uvjete za to Leonovi roditelji nisu mogli ispuniti. Sve je, naglašavamo još jednom, zapelo na njegovom plastičnom kirurgu koji je odbio potpisati suglasnost za liječenje u inozemstvu.

Začuđujuće je da HZZO jedinu odgovornost vidi u novinarima i roditeljima. Svi su krivi samo je njihov sustav savršen. Blago nama. Blago Leonu i njegovim roditeljima. U tako savršenom sustavu ne trebaju strahovati da će najbolju pomoć dobiti u Americi.

24. travanj 2024 09:18