ISPOVIJEST ZADARSKOG "METALCA" OPTUŽENOG ZA SOTONIZAM Na mene je krenula šakom osoba u civilu, tek kada je jedna žena izašla iz crkve i viknula. "Ajme, svećenik se tuče!", shvatio sam o kome se radi!

ISPOVIJEST ZADARSKOG

- Ostao sam bez posla i traži me cijeli grad. Svakodnevno dobivam različite prijetnje. Moje se fotografije dijele uokolo. Ne mogu izaći iz kuće jer me svi traže. Ne znam što da radim, ispao sam glavni sotonist u Zadru, a ja sam metalac - očajan je 20-godišnji N.O. koji se javio u redakciju "Slobodne Dalmacije" tri dana nakon što je u javnosti izašla priča da su on i njegov 25-godišnji prijatelj fizički napali 36-godišnjeg župnika župe Sv. Josipa na Plovaniji i policijskog kapelana don Martina Jadreška nakon nedjeljne mise.

Iako su on i prijatelj, inače ljubitelji "death metal" glazbe, uz pomoć župljana i svećenika, uhićeni kao sotonisti i pripadnici okultnih skupina nekoliko sati nakon incidenta, a potom privedeni i na Prekršajni sud u Zadru gdje su im određene novčane kazne od 150 kuna zbog drskog ponašanja, mladi Zadranin i dalje se nalazi na udaru javnosti.

Izgubio je posao jer mu je šef rekao da neće raditi s ljudima koji su digli ruku na crkvu, a sada ne može ni izaći iz kuće jer je njegova fotografija koju je snimio svećenik završila po cijelom gradu. Dio fotografija uzeli su i sa njegovih društvenih mreža zbog čega ih je morao ugasiti.

Atmosfera javnog linča podgrijava se sa svih strana pa je tako u srijedu medijima priopćenje uputila Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Udruge specijalne policije "Poskoci" Zadar, te UDBDR 7. Domobranske pukovnije Zadar.

"Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja dogodio se napad na župnika župe Svetog Josipa na Plovaniji, ne ulazimo u motive, ali vidimo poveznicu, na taj veliki dan napadnuta je naša vjera, naš svećenik i naš suborac koji ga je branio. Stoga osuđujemo ovaj nemili incident i dajemo punu podršku župniku don Martinu Jadrešku, inače kaplanu PU zadarske kao i našem suborcu Jadranku Kalebu koji je također ozlijeđen dok je branio župnika od napadača. Od institucija očekujemo da postupe u ovom slučaju brzo i efikasno, zaštite naše svećenike i suborce, a počinitelje ovog nemilog događaja primjereno kazne" stoji u priopćenju.

Ni tri dana nakon incidenta župnik Jadreško se nije javljao na naše telefonske pozive, a kada smo ga tražili u crkvi bio je, kako su nam rekli, na slobodnom danu. Htjeli smo ga pitati je li točno da je on prvi fizički nasrnuo na dvojicu mladića, kako oni tvrde, i da ga nitko nije ozlijedio, što je, uostalom, utvrdio i Prekršajni sud odrezavši mladićima najnižu moguću novčanu kaznu.

Komentar cijelog slučaja smo pisanim putem tražili i od Zadarske nadbiskupije koja je dan nakon incidenta javnosti uputila priopćenje, ali ni oni se nisu očitovali na naše upite. Naprotiv, šutnja koja dolazi iz crkvenih krugova obrnuto je proporcionalna medijskoj histeriji koja se digla protiv dvojice 20-godišnjaka.

Vlasnik jednog zadarskog portala koji je objavio sliku jednog od mladića etiketiravši ga kao sotonista, odbio je, kaže nam 20-godišnjak, skinuti njegovu fotografiju uzetu s facebooka uz opravdanje da ga "može tužiti ako hoće, jer iza njega stoji crkva". Drugi zadarski portal javno se pohvalio kako su pomogli Zadarskoj nadbiskupiji u hvatanju sotonista, iako nitko od tih medija nije stupio u kontakt s mladićima i pokušao čuti njihovu stranu priče.

U međuvremenu društvene mreže i komentari pod objavljenim tekstovima siju mržnju i huškaju na mladiće za koje nitko nije uspio utvrditi odgovornost, odnosno da su fizički napali svećenika. Kad smo o tome pokušali razgovarati s Jadrankom Kalebom, koji je navodno skočio u pomoć svećeniku prilikom napada, odbio nas je i rekao supruzi da zatvori vrata.

- Napao nas je čovjek u civilu a ne svećenik – kaže N.O. koji nikad prije nije imao problema sa policijom.

- Sjedili smo ispred crkve na skalama jer je tu bio hlad, a živimo u neposrednoj blzini. To je naše dvorište u kvartu i tu smo skoro svakodnevno. Otac je rekao da uglavnom pijem jogurt i mlijeko, ali popijem i pivo. Dok smo sjedili pala mi je limenka piva na pod i otkotrljala se. Prišao nam je čovjek u civilu i rekao da se maknemo, što smo mi učinili, no on je došao za nama, iza crkve, i počeo nas je snimati mobitelom.

"Sad će svi vidjeti kakav se ološ skuplja ispred crkve" rekao nam je. Uzeo sam mu telefon, ugasio ga i vratio, no on je opet nastavio snimati. Tada sam ga prolio malo pivom po licu, što mi je žao, ali sam reagirao u afektu. Na to je je on na mene krenuo šakom. Izmaknuo sam se u zadnji tren tako da me samo okrznuo. Otišao je u crkvu i donio drvenu stolicu kojom je mog prijatelja udario nekoliko puta po leđima. U tom trenutku su iz crkve izašli ljudi i jedna žena je viknula: "Ajme ljudi, svećenik se tuče!" Tek sam tada shvatio da je ta osoba koja nas je snimala i napala svećenik. Tu su se umiješali neki ljudi, a nas nije nitko branio već su nas svi zbog izgleda napali. Imam dugu kosu i tetovaže svojih omiljenih bendova. Jedva smo izvukli živu glavu – kaže naš 20-godišnji sugovornik.

- To je strašno! Takav linč pokrenut protiv nas istodobno je i tragičan i smiješan. Iskreno, ateist sam, roditelji su mi kršćani, ali nemam ništa protiv niti jedne religije. Svatko ima pravo na svoj izbor. Slušam metal, ali to ne znači da sam sotonist. Živim tu četiri godine i nikada nisam ništa učinio. Zašto bi sada išao nešto napraviti? Naravno da će svi povjerovati crkvi, crkva je povezana sa svima, i državom i policijom, a nama ne vjeruje nitko. Iako je svećenik bio ful agresivan, a kasnije je i slao moje slike uokolo koje su neki mediji objavili a da me nisu ništa pitali i zaštitili moju privatnost – kaže N.O., ustrašen za sigurnost svog života u Zadru.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

ZBOG VODOVODNE CIJEVI RATKO BUTERIN NE MOŽE NIŠTA GRADITI U SVOM DVORIŠTU: "Molili su me da ne tužim "Vodovod" dok ne prođe tehnički prijem. Nisam ih tužio, a oni su onda zaboravili na mene i ne žele "skratiti" tu prokletu cijev za desetak metara..."

Već treću godinu Ratko Buterin iz Paljuva čeka izmještanje vodovodne cijevi velikog profila kako bi na svom zeml...
"Molili su me da ne tužim "Vodovod" dok ne prođe tehnički prijem. Nisam ih tužio, a oni su onda zaboravili na mene i ne žele "skratiti" tu prokletu cijev za desetak metara..."