StoryEditorOCM
4 kantunaNAVALI NARODE! RASPISAN JE NATJEČAJ ZA MJESTO ANTE RADOSA!

Politička namještaljka: Novi direktor TZ Grada Zadra ne mora ništa znati o turizmu jer konačnu odluku donosi 'dinosaur' Dražen Grgurović

10. kolovoza 2018. - 12:08
GRGUREVIC-.PNG

U četvrtak je objavljen natječaj za izbor novog direktora ureda Turističke zajednice grada Zadra, što je bilo i očekivano budući je dosadašnji direktor Ante Rados prije tjedan dana dao ostavku na to mjesto.

I prije nego je natječaj objavljen u zadarskim se kuloarima počelo nagađati tko će biti novi čovjek na starom mjestu direktora TZ-a, konkretnije koga će stranka koja godinama vlada u Zadru, HDZ, ovaj put instalirati na to mjesto. Jučerašnja izjava dr. Dražena Grgurevića, predsjednika Turističkog vijeća TZ-a, a to vijeće raspisuje, provodi i zaključuje natječaj, točnije formalno izabire novog direktora, jasno govori o tome tko i kako kadrovira u Turističkoj zajednici:

- Omjer politika-struka je 50:50, ali je moja zadnja! - izjavio je Grgurević za "Zadarski list" bez da je trepnuo te svima dao do znanja tko je taj koji odlučuje o sudbini zadarskog turizma. Dakle, ne ni politika, ne ni struka, već on osobno, kao izaslanik, zamjenik gradonačelnika Zadra. I to uprkos tome što je na zadnjim izborima aktualni gradonačelnik Branko Dukić pobjedio u paketu sa svoja dva zamjenika koji, očito, sada imaju ulogu fikusa. I što je dr. Grgurević zadnji put osvojio glasove birača kada je, kao fol, rušio HDZ u Zadru nazvavši ih "dinosaurima".

Komedija je u tome što se sam Grgurević pretvorio u jednog takvog "dinosaura", da godinama upravlja zadarskim turizmom te da je i zadnji put, kad je izabran Rados, njegova "bila zadnja".

A zadarski turizam naprosto nema više vremena za takve pogreške i ćorke.

Pustimo priče po kojima će novi ditektor TZ-a biti menadžer hotela "Pinija" Hrvoje Anić, kojeg navodno želi struka, ili Mario Paleka, kineziolog, kojeg je po tim pričama htio (čak već izabrao) HDZ. Važnije je ono što piše u (formalnom?!) natječaju.

A u njemu piše da je prvi uvjet za novog direktora "završen najmanje specijalistički diplomski stručni ili diplomski sveučilišni studij". U toj formulaciji nešto nedostaje: recimo "turističkog" ili "hotelijersko-ugostiteljskog" smjera ili bar nešto što bi navodilo da se bira direktor nekakve turističke zajednice, a ne, primjerice, direktor farme svinja ili pogona za reciklažu.

U istom se natječaju traži da kandidat "izradi svoj program rada turističke zajednice za narednu kalendarsku godinu" iako je taj posao potpuno suvišan – pa program rada već stoji vrlo jasno ispisan u Stategiji turizma grada Zadra od 2016. do 2026.g., a sav posao novog direktora jeste da tu Strategiju provodi! Zašto bi mu trebalo nešto više od toga?

A i uvjet iz natječaja da kandidat "ima položen stručni ispit za rad u turstičkom uredu, a ako nema treba u roku od jedne godine od dana stupanja na rad položiti stručni ispit" jako smrdi da jednu veliku namještaljku. Isto kao kad bi zapošljavali liječnika koji nema završen Medicinski fakultet, ali mu daš rok od pet godina da ga završi.

Naravno da se nakon uličnih naklapanja, ako ih uopće tako možemo zvati jer se obično naknadno pokažu točnim, te novinarskih nagađanja, zapravo nitko ozbiljan ni neće javiti na natječaj. Tako nam je, primjerice, rekao i Vanja Čvrljak, kojeg mnogi drže vrlo uspješnim na mjestu direktora TZ Benkovca:

- Naravno da razmišljam o tome da li da se javim na ovaj natječaj, ali ne želim prolaziti ono što sam prošao kad je izabran Rados.

Pametnom dosta. Možda bi to trebao biti prvi uvjet za novog direktora.

20. travanj 2024 03:05