StoryEditorOCM
4 kantunaINTERVENCIJA POLICIJE NA PREDSTAVI "DIGITAL BUREK"

Umjetnicu legitimirala policija nakon flagelantskog rituala na pijaci!

9. kolovoza 2018. - 21:42
38864817_1969913389738737_7592309501269639168_o

Umjetničku ravnateljicu Međunarodnog festivala suvremenog kazališta „Zadar snova“ Tinu Keserović legitimirala je policija nakon što je na Gradskoj tržnici u utorak navečer pod imenom Tiha izvela flagelantski obred samokažnjavanja remenom, dio performansa „Digital Burek“, s kojim je u utorak navečer otvoren festival.

Četrdesetak minuta od početka predstave na scenu je stupila zadarska policija te obavila obavijesni razgovor s ravnateljem festivala Kristijanom Mičićem i umjetnicima vidljivo okrvavljenih leđa. Iako je prizor izgledao kao dio performansa, zadarske “plavce” su ipak službeno pozvali na intervenciju – građani.

- Tražili su mi osobnu kartu, no nisam nastupala s njom, možda ću ubuduće. Kada sam vidjela policajce malo sam se prepala jer sam pomislila da možda dolaze zbog sadržaja predstave, no odmah sam vidjela da ne znaju o čemu se radi – kazala je Tina Keserović za Slobodnu, koja inače ima austrijsko državljanstvo.

- Netko od susjeda je zvao jer mu je smetala buka pa su momci došli oko 22.15 sati kada smo već gotovo bili završili s izvedbom. Kako je sa nama više od 30 međunarodnih gostiju s kamerama uperili su ih u njih. Policajci su nas pitali jesmo li prijavili javno okupljanje. To nismo učinili jer je riječ o kazališnoj predstavi, no imali smo sve dozvole od Grada Zadra i Tržnice te smo zahvalni što nam je omogućen ovakav prostor za predstave - kaže Tina Keserović.

Intervencija policije bilo je svima posebno zanimljiva jer se idealno uklopila u temu predstave: prekoračenje ovlasti i policijske brutalnosti nad građanima. Iako se pojavila špekulacija da su baš zbog sadržaja predstave umjetnici sami isporovicirali policijski dolazak, Keserović je to kategorički odbacila.

- Nisam osoba koja želi imati posala s policijom, mada je zgodno ispalo – komentirala je.
U zadarskoj policiji demantirali su prvu informaciju sa festivala da su prekinuli predstavu koju su na zadarskoj gradskoj tržnici, zamišljenoj kao “balkanskom forumu”, izvodili umjetnici Prle i Tiha pod motom “Jesi li dio sistema ili problema?”.

- U 21.40 zaprimljena dojava o remećenju javnog reda i mira. Netko se požalio na buku i na lupanje bubnjeva. Policija je izašla na teren i utvrdila da nema prekršajnih elemenata, te da je riječ o prijavljenom okupljanju do 23 sata. Nije bilo potrebe za intervecijom - kaže Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije. Flagelantski ritual kratko je bio prekinuo i jedan građanin nakon čega je uslijedilo druženje uz glazbeni program "Digital burek".

16. travanj 2024 06:02