INTERVENCIJA POLICIJE NA PREDSTAVI "DIGITAL BUREK" Umjetnicu legitimirala policija nakon flagelantskog rituala na pijaci!

INTERVENCIJA POLICIJE NA PREDSTAVI

Umjetničku ravnateljicu Međunarodnog festivala suvremenog kazališta „Zadar snova“ Tinu Keserović legitimirala je policija nakon što je na Gradskoj tržnici u utorak navečer pod imenom Tiha izvela flagelantski obred samokažnjavanja remenom, dio performansa „Digital Burek“, s kojim je u utorak navečer otvoren festival.

Četrdesetak minuta od početka predstave na scenu je stupila zadarska policija te obavila obavijesni razgovor s ravnateljem festivala Kristijanom Mičićem i umjetnicima vidljivo okrvavljenih leđa. Iako je prizor izgledao kao dio performansa, zadarske “plavce” su ipak službeno pozvali na intervenciju – građani.

- Tražili su mi osobnu kartu, no nisam nastupala s njom, možda ću ubuduće. Kada sam vidjela policajce malo sam se prepala jer sam pomislila da možda dolaze zbog sadržaja predstave, no odmah sam vidjela da ne znaju o čemu se radi – kazala je Tina Keserović za Slobodnu, koja inače ima austrijsko državljanstvo.

- Netko od susjeda je zvao jer mu je smetala buka pa su momci došli oko 22.15 sati kada smo već gotovo bili završili s izvedbom. Kako je sa nama više od 30 međunarodnih gostiju s kamerama uperili su ih u njih. Policajci su nas pitali jesmo li prijavili javno okupljanje. To nismo učinili jer je riječ o kazališnoj predstavi, no imali smo sve dozvole od Grada Zadra i Tržnice te smo zahvalni što nam je omogućen ovakav prostor za predstave - kaže Tina Keserović.

Intervencija policije bilo je svima posebno zanimljiva jer se idealno uklopila u temu predstave: prekoračenje ovlasti i policijske brutalnosti nad građanima. Iako se pojavila špekulacija da su baš zbog sadržaja predstave umjetnici sami isporovicirali policijski dolazak, Keserović je to kategorički odbacila.

- Nisam osoba koja želi imati posala s policijom, mada je zgodno ispalo – komentirala je.
U zadarskoj policiji demantirali su prvu informaciju sa festivala da su prekinuli predstavu koju su na zadarskoj gradskoj tržnici, zamišljenoj kao “balkanskom forumu”, izvodili umjetnici Prle i Tiha pod motom “Jesi li dio sistema ili problema?”.

- U 21.40 zaprimljena dojava o remećenju javnog reda i mira. Netko se požalio na buku i na lupanje bubnjeva. Policija je izašla na teren i utvrdila da nema prekršajnih elemenata, te da je riječ o prijavljenom okupljanju do 23 sata. Nije bilo potrebe za intervecijom - kaže Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije. Flagelantski ritual kratko je bio prekinuo i jedan građanin nakon čega je uslijedilo druženje uz glazbeni program "Digital burek".

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

MUČNE SCENE U SUDNICI ZADARSKOG SUDA Majke traže najstrožu kaznu za vozača koji je njihovo troje djece odveo u smrt: "On se oženio i ima djecu, a njegovi roditelji unuke, a što mi imamo... Gdje su naša djeca i obitelji koje smo mogli imati...!"

Majke traže najstrožu kaznu za vozača koji je njihovo troje djece odveo u smrt:
Majke tragično poginulih Pažana - Martine Škode (19), Ante Pogorilića (21) i Marina Orlića (24) -...
Majke traže najstrožu kaznu za vozača koji je njihovo troje djece odveo u smrt: "On se oženio i ima djecu, a njegovi roditelji unuke, a što mi imamo... Gdje su naša djeca i obitelji koje smo mogli imati...!"

FOTO: ŠOKANTAN IZGLED AUTOBUSA KOJI PUTNIKE VOZI IZ GRADA DO ZRAČNE LUKE Rasparana sjedala, prljava stakla, rupe na sve strane... Je li ovo standard s kojim želimo dočekivati goste iz cijeloga svijeta koji dolaze u naš grad?!

Rasparana sjedala, prljava stakla, rupe na sve strane... Je li ovo standard s kojim želimo dočekivati goste iz cijeloga svijeta koji dolaze u naš grad?!
„Mene je bilo sram sjediti s turistima iz drugih država u ovakvom autobusu“ – tako glasi poslj...
Rasparana sjedala, prljava stakla, rupe na sve strane... Je li ovo standard s kojim želimo dočekivati goste iz cijeloga svijeta koji dolaze u naš grad?!