ZADARSKA NADBISKUPIJA O NAPADU NA ŽUPNIKA PLOVANIJE Don Martin se branio, nije prvi napao i ima medicinsku dokumentaciju o ozljedama! Zašto policija nije razgovarala sa svjedocima?

ZADARSKA NADBISKUPIJA O NAPADU NA ŽUPNIKA PLOVANIJE

Četiri dana nakon incidenta na Plovaniji, gdje su se dvojica mladih Zadrana u dobi od 20 i 25 godina sukobila sa župnikom don Martinom Jadreškom, iz Zadarske nadbiskupije odgovorili su na novinarska pitanja Slobodne Dalmacije. Dok smo čekali odgovore u javnost su istupili otac 20-godišnjaka, a nakon njega i sam mladić N.O. kojeg je dio zadarske javnosti "razapeo" kao sotonista i koji je otvoreno priznao da svakog dana dobiva brojne prijetnje te da se u takvoj atmosferi javnog linča boji za svoj život.

Mladić je također rekao da on nije prvi napao župnika koji je bio u civilu nego da su on i prijatelj reagirali na njegove provokacije kad ih je htio fotografirati kako piju pivo u dvorištu ispred crkve.

- Prema svjedočanstvima očevidaca koje, prema njihovim riječima, dosad nitko nije kontaktirao, s obzirom na spomenuti incident u župi sv. Josipa u Zadru, dogodio se fizički napad na svećenika don Martina Jadreška – tvrde iz Nadbiskupije od kojim smo tražili da nam pojasne što se uistinu dogodilo u nedjelju u župi sv. Josipa nakon mise i je li svećenik uistinu bio fizički napadnut, s obzirom da je Prekršajni sud kaznio mladiće samo za drsko ponašanje s 150 kuna.

- Gospođa Slavka Mikulić je čula zvuk nalik bačenoj petardi ispred crkve, svjedočila je ulasku dvojice mladića u crkvu te njihovom pokušaju ulaska u oltarni prostor. Njoj i prisutnim župljankama mladići su upućivali prijetnje unutar prostora crkve. Jedan od njih otvorio je limenku pive i prolio njen sadržaj sredinom crkve po podu, od oltara prema izlaznim vratima. Nakon toga, gospođa Mikulić pozvala je svećenika Jadreška koji je otišao u dvorište upozoriti ih na nedolično ponašanje, pri čemu je i fotografirao provokatore. Jedan od mladića, N.O., tada je zaprijetio župniku i polio ga pivom, te je prvi nasrnuo na župnika. Njemu se u tom napadu tada pridružio i njegov prijatelj.

Sve je to vidjela gospođa Julijana Kaleb iz susjedne kuće, te je zgrožena viđenim kao i urlicima prestrašenih župljanki koje je čula, pozvala policiju i svoga supruga Jadranka Kaleba. Gospodin Kaleb je odmah preskočio zid od dvorišta i otišao braniti svećenika don Martina, kojega su napali dvojica mladića. Koliko je situacija bila ozbiljna, pokazuje i to što je gospodin Kaleb poluodjeven i bos istrčao iz svoje kuće da priskoči župniku u pomoć. Pritom je i vidio kako don Martinu ide krv iz usta – ističu iz Zadarske nadbiskupije i nastavljaju:

- Don Martin se okrenuo od mladića i otišao u crkvu, želeći da se izbjegne daljnji sukob. Međutim, napadači su ga slijedili i nastavili su ga napadati i u crkvi, njega i gospodina Jadranka Kaleba koji ga je pokušao zaštititi. Kada su mladiće župnik Jadreško i gospodin Kaleb izbacili iz crkve, oni su u dvorištu crkve pričekali gospodina Kaleba da izađe iz crkve. Kad je on izašao, mladići su opet prijetili gospodinu Kalebu, izazivali su daljnji sukob i najavili mu svoj povratak riječima: ‘Vratit ćemo se!’.

Nažalost, unatoč brojnim svjedocima toga fizičkog napada na župnika, u medijima je izašla neistinita izjava oca jednog od napadača, koji i nije bio prisutan kod samog događaja. Bilo bi ispravnije i pravednije da su se saslušali i uzeli iskazi svih sudionika incidenta i svjedoka, a ne samo don Martina, pa bi i “presuda“ bila korektnija. Međutim, to se, nažalost, nije dogodilo – kažu u Nadbiskupiji gdje su iznenađeni postupanjem policije koja, kako tvrde, nije obavila svoj posao i razgovarala sa svjedocima događaja, zbog čega je i sud donio, po njima, neprihvatljivu odluku.

Iz Nadbiskupije nadalje demantiraju navode 20-godišnjaka da je don Martin napao mladiće, naprotiv ističu da se “on branio pred njihovim napadima i udarcima”.

- Župnik don Martin Jadreško i gospodin Jadranko Kaleb, koji je priskočio u pomoć u obrani župnika, bili su kod liječnika i obojica imaju medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje da su zadobili lakše tjelesne ozljede. Gospodin Kaleb ima i fotografije ozljeda koje je zadobio na svom tijelu – tvrde iz Zadarske nadbiskupije.

Obitelj 20—godišnjeg N.O. u četvrtak nije htjela razgovarati s novinarima. Smatraju da su već previše izloženi medijskim napadima i objedama i samo traže mir jer nitko od njih se nije želio naći u ovoj situaciji gdje se otvoreno huška javnost protiv njih kao “sotonista” i “neprijatelja crkve i vjere”.

- Ne znamo više što da radimo... Ne možemo živjeto normalno. Ne možemo izaći vani, ne možemo, ne možemo više... - jedva nam je rekao otac 20-godišnjaka.

Unatoč višekratnim pokušajima ni u četvrtak nismo uspjeli dobiti odluku Prekršajniog suda kojom su sudionici incidenta kažnjeni sa 150 kuna. Sutkinja Dubravka Škalabrin Šarić izdala im je rješenje o puštanju iz policijskog pritvora zbog primjernog ponašanja pred sudom, a policija im je odredila mjeru zabrane prilaska svećeniku Jadrešku. Iako je otac 20-godišnjaka tvrdio da njegov sin prije nije imao problema sa zakonom, u sudskom rješenju stoji da su i njegov sin i drugi napadač na župnika već bili osuđivani.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

ZBOG VODOVODNE CIJEVI RATKO BUTERIN NE MOŽE NIŠTA GRADITI U SVOM DVORIŠTU: "Molili su me da ne tužim "Vodovod" dok ne prođe tehnički prijem. Nisam ih tužio, a oni su onda zaboravili na mene i ne žele "skratiti" tu prokletu cijev za desetak metara..."

Već treću godinu Ratko Buterin iz Paljuva čeka izmještanje vodovodne cijevi velikog profila kako bi na svom zeml...
"Molili su me da ne tužim "Vodovod" dok ne prođe tehnički prijem. Nisam ih tužio, a oni su onda zaboravili na mene i ne žele "skratiti" tu prokletu cijev za desetak metara..."