ZADARSKA NADBISKUPIJA O NAPADU NA ŽUPNIKA PLOVANIJE Don Martin se branio, nije prvi napao i ima medicinsku dokumentaciju o ozljedama! Zašto policija nije razgovarala sa svjedocima?

ZADARSKA NADBISKUPIJA O NAPADU NA ŽUPNIKA PLOVANIJE

Četiri dana nakon incidenta na Plovaniji, gdje su se dvojica mladih Zadrana u dobi od 20 i 25 godina sukobila sa župnikom don Martinom Jadreškom, iz Zadarske nadbiskupije odgovorili su na novinarska pitanja Slobodne Dalmacije. Dok smo čekali odgovore u javnost su istupili otac 20-godišnjaka, a nakon njega i sam mladić N.O. kojeg je dio zadarske javnosti "razapeo" kao sotonista i koji je otvoreno priznao da svakog dana dobiva brojne prijetnje te da se u takvoj atmosferi javnog linča boji za svoj život.

Mladić je također rekao da on nije prvi napao župnika koji je bio u civilu nego da su on i prijatelj reagirali na njegove provokacije kad ih je htio fotografirati kako piju pivo u dvorištu ispred crkve.

- Prema svjedočanstvima očevidaca koje, prema njihovim riječima, dosad nitko nije kontaktirao, s obzirom na spomenuti incident u župi sv. Josipa u Zadru, dogodio se fizički napad na svećenika don Martina Jadreška – tvrde iz Nadbiskupije od kojim smo tražili da nam pojasne što se uistinu dogodilo u nedjelju u župi sv. Josipa nakon mise i je li svećenik uistinu bio fizički napadnut, s obzirom da je Prekršajni sud kaznio mladiće samo za drsko ponašanje s 150 kuna.

- Gospođa Slavka Mikulić je čula zvuk nalik bačenoj petardi ispred crkve, svjedočila je ulasku dvojice mladića u crkvu te njihovom pokušaju ulaska u oltarni prostor. Njoj i prisutnim župljankama mladići su upućivali prijetnje unutar prostora crkve. Jedan od njih otvorio je limenku pive i prolio njen sadržaj sredinom crkve po podu, od oltara prema izlaznim vratima. Nakon toga, gospođa Mikulić pozvala je svećenika Jadreška koji je otišao u dvorište upozoriti ih na nedolično ponašanje, pri čemu je i fotografirao provokatore. Jedan od mladića, N.O., tada je zaprijetio župniku i polio ga pivom, te je prvi nasrnuo na župnika. Njemu se u tom napadu tada pridružio i njegov prijatelj.

Sve je to vidjela gospođa Julijana Kaleb iz susjedne kuće, te je zgrožena viđenim kao i urlicima prestrašenih župljanki koje je čula, pozvala policiju i svoga supruga Jadranka Kaleba. Gospodin Kaleb je odmah preskočio zid od dvorišta i otišao braniti svećenika don Martina, kojega su napali dvojica mladića. Koliko je situacija bila ozbiljna, pokazuje i to što je gospodin Kaleb poluodjeven i bos istrčao iz svoje kuće da priskoči župniku u pomoć. Pritom je i vidio kako don Martinu ide krv iz usta – ističu iz Zadarske nadbiskupije i nastavljaju:

- Don Martin se okrenuo od mladića i otišao u crkvu, želeći da se izbjegne daljnji sukob. Međutim, napadači su ga slijedili i nastavili su ga napadati i u crkvi, njega i gospodina Jadranka Kaleba koji ga je pokušao zaštititi. Kada su mladiće župnik Jadreško i gospodin Kaleb izbacili iz crkve, oni su u dvorištu crkve pričekali gospodina Kaleba da izađe iz crkve. Kad je on izašao, mladići su opet prijetili gospodinu Kalebu, izazivali su daljnji sukob i najavili mu svoj povratak riječima: ‘Vratit ćemo se!’.

Nažalost, unatoč brojnim svjedocima toga fizičkog napada na župnika, u medijima je izašla neistinita izjava oca jednog od napadača, koji i nije bio prisutan kod samog događaja. Bilo bi ispravnije i pravednije da su se saslušali i uzeli iskazi svih sudionika incidenta i svjedoka, a ne samo don Martina, pa bi i “presuda“ bila korektnija. Međutim, to se, nažalost, nije dogodilo – kažu u Nadbiskupiji gdje su iznenađeni postupanjem policije koja, kako tvrde, nije obavila svoj posao i razgovarala sa svjedocima događaja, zbog čega je i sud donio, po njima, neprihvatljivu odluku.

Iz Nadbiskupije nadalje demantiraju navode 20-godišnjaka da je don Martin napao mladiće, naprotiv ističu da se “on branio pred njihovim napadima i udarcima”.

- Župnik don Martin Jadreško i gospodin Jadranko Kaleb, koji je priskočio u pomoć u obrani župnika, bili su kod liječnika i obojica imaju medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje da su zadobili lakše tjelesne ozljede. Gospodin Kaleb ima i fotografije ozljeda koje je zadobio na svom tijelu – tvrde iz Zadarske nadbiskupije.

Obitelj 20—godišnjeg N.O. u četvrtak nije htjela razgovarati s novinarima. Smatraju da su već previše izloženi medijskim napadima i objedama i samo traže mir jer nitko od njih se nije želio naći u ovoj situaciji gdje se otvoreno huška javnost protiv njih kao “sotonista” i “neprijatelja crkve i vjere”.

- Ne znamo više što da radimo... Ne možemo živjeto normalno. Ne možemo izaći vani, ne možemo, ne možemo više... - jedva nam je rekao otac 20-godišnjaka.

Unatoč višekratnim pokušajima ni u četvrtak nismo uspjeli dobiti odluku Prekršajniog suda kojom su sudionici incidenta kažnjeni sa 150 kuna. Sutkinja Dubravka Škalabrin Šarić izdala im je rješenje o puštanju iz policijskog pritvora zbog primjernog ponašanja pred sudom, a policija im je odredila mjeru zabrane prilaska svećeniku Jadrešku. Iako je otac 20-godišnjaka tvrdio da njegov sin prije nije imao problema sa zakonom, u sudskom rješenju stoji da su i njegov sin i drugi napadač na župnika već bili osuđivani.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

MUČNE SCENE U SUDNICI ZADARSKOG SUDA Majke traže najstrožu kaznu za vozača koji je njihovo troje djece odveo u smrt: "On se oženio i ima djecu, a njegovi roditelji unuke, a što mi imamo... Gdje su naša djeca i obitelji koje smo mogli imati...!"

Majke traže najstrožu kaznu za vozača koji je njihovo troje djece odveo u smrt:
Majke tragično poginulih Pažana - Martine Škode (19), Ante Pogorilića (21) i Marina Orlića (24) -...
Majke traže najstrožu kaznu za vozača koji je njihovo troje djece odveo u smrt: "On se oženio i ima djecu, a njegovi roditelji unuke, a što mi imamo... Gdje su naša djeca i obitelji koje smo mogli imati...!"

FOTO: ŠOKANTAN IZGLED AUTOBUSA KOJI PUTNIKE VOZI IZ GRADA DO ZRAČNE LUKE Rasparana sjedala, prljava stakla, rupe na sve strane... Je li ovo standard s kojim želimo dočekivati goste iz cijeloga svijeta koji dolaze u naš grad?!

Rasparana sjedala, prljava stakla, rupe na sve strane... Je li ovo standard s kojim želimo dočekivati goste iz cijeloga svijeta koji dolaze u naš grad?!
„Mene je bilo sram sjediti s turistima iz drugih država u ovakvom autobusu“ – tako glasi poslj...
Rasparana sjedala, prljava stakla, rupe na sve strane... Je li ovo standard s kojim želimo dočekivati goste iz cijeloga svijeta koji dolaze u naš grad?!