StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: PETRČANE DOBILE NOVU OBALU, TRG I - PARAPETNI ZID

Predsjednik MO: Uloženo je 5,5 mil. kuna u manjkav projekt! Zid je previsok, nije obložen kamenom, a od zvuka drvenih pajola ne može se spavati!

10. kolovoza 2018. - 22:35
riva_petrcane1-100818.JPG

Dobro je, ali nije dobro, zaključak je čelnih ljudi Petrčana nakon što je Županijska lučka uprava (ŽLU) ovih dana okončala radove na drugom dijelu prve faze uređenja obalnog pojasa u središtu mjesta. Kamenom popločana šetnica, postavljene drvena pajole, nova rasvjeta, natkrivena tržnica, mali amfitetatar za društvena zbivanja, javni zahodi, školjera, parapetni zid... Sve izgleda fino i krasno, sve je napravljeno prema projektu tvrtke D&Z i plaćeno 5,5 milijuna kuna ali opet - nije dobro!

Kao što se već zna, nije dobar obalni zid koji je izgrađen dobrih 60 centimetara više od starog, pa Petrčancima zaklanja pogled na zalazak Sunca, na što su posebno osjetljivi. Ali nije to izgleda jedini problem...

- Sve je to dobro, ali i dalje apsolutno stojim iza svojih riječi da je zid previsok i da ga treba spustiti – kategoričan je Velimir Vele Čubrić, jedana od glavnih protivnika podizanja zida za više od pola metra. Takav zid nije bio predviđen u idejnom rješenju arhitekta Bogdana Marova, nego je usklopljen u izvedbeni projekt nakon izrade maritmine studije, odnosno studije valovanja koja je matematički precizno odredila kolike školjere moraju biti široke i koliko zid treba biti visok da ne dođe do prelijevanja mora. Petrčanci su zbog toga u nekoliko navrata javno prosvjedovali, pokrenuli su potpisivanje peticije koju je podržalo preko 500 mještana, na koncu su izazvali i incident oštetivši radne strojeve i gradilište izvođača radova ne bi li zaustavili "devastaciju mjesta". Ali ništa od toga nije pokolebalo nositelja posla, Županijsku lučku upravu, da posao privede kraju u skladu s projektom i izdanim dozvolama.

- Zadovoljni smo što se nešto napravilo u Petrčanima i pozdravljam uređenje mjesta, ali nelogično je da se 5,5 milijuna kuna u drugoj fazi radova uloži u projekt pun manjkavosti. Istina, sad kad je završen zid izgleda puno pitomije nego dok se izvodio, ali isto je previsok. I nije obložen bračkim kamenom kao pločnik rive nego je ostavljen u betonu. Nadalje, drvene pajloe koje su stavili na podove, poznavajući navike naših komunalnih službi, sigurno se neće redovito održavati i zato će brzo propasti, a već sada rade "klik-klak" kad se po njima hoda, pa u susjednim kućama noću ne mogu spavati. Osim toga, ispod tih pajla, dole u rivi, stavili su neki odvod... - nabraja Duje Stanišić, predsjednik Mjesnog odbora Petrčane i jedan od glavnih prosvjednika protiv načina uređenje obale u središtu mjesta. To, međutim, nije sve.

- Struja i voda do novo uređenog dijela obale nije dovedena, pa sada preko rive i ceste imamo razvučen strujni kabel. Zelene površine nisu uređene, mjesto za zahode nije adekvatno, a pitanje je i tko će njih održavati. Za nas Petrčance cijeli je taj projekt loše zamišljen – govori Stanišić koji ne misli odustati od namjere da se zid, koji zaklanja pogleda na zalazak Sunca, smanji za najmanje 60 centimetara.

- Nakon završetka radova pokušali smo opet razgovarati s predstavnicma Županijske lučke uprave, ali bojim se da oni nemaju sluha za naše želje. Tako da se bojim da će sve ovako ostati. Pojeo vuk magare... - zaključuje rezignirani predsjednik Mjesnog odbora.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola nije htio komentirati novu seriju prigovora koji dolaze iz Petrčana.

- To su prigovori pojedinaca na koje nemam komentara. Arhitekti i stručnjaci su rekli svoje i projekt je izveden po njihovim rješenjima. Uvijek će biti nezadovljnika, ali to ne znači da su svi u Petrčanima nezadovljni ovim što smo napravili – kaže ravnatelj ŽLU koja je za cijelu prvu fazu uređenja obale u Petrčanima izdvojila preko 12,5 milijuna kuna.

Druga i treća faza uređenja obalnog dijela tog prigradskog mjesta doći će na red kada ŽLU bude imao novaca. Petrčane nisu više prioritet, ističe Škibola, već mjesna lučica Katina u Pagu gdje bi uskoro trebali početi radovi vrijedni 5,2 milijuna kuna te sanacija trajektnog pristaništa u uvali Žalić na Silbi, a tu je i dovršetak izgradnje nove trajektne luke u Tkonu na Pašmanu.

 

"Vele, Vele, što si ovo napravija?"

Projekt izgradnje obale u Petrčanima usvojen je u vrijeme kad je predsjednik Mjesnog odbora bio Velimir Čubrić. Naknadno se otkrilo da je popularni Vele dao zeleno svjetlo za idejni projekt bez ogradnog zida koji je ubačen kasnije, bez njegovog znanja, no zbog toga još uvijek prima kritike sumještana.

- Meni je 80 godina i nekidan mi jedna moja vršnjakinja dolazi i govori: "Vele, Vele, što si ovo napravija?" Ma nisam ja ništa napravija, oni su stavili zid a da nitko to u mistu nije znao. Prigovaraju mi da sam ukrao Sunce. Tko god dođe u kafić žali se da to više nije to, da više nemaju onaj pogled na more. I zato sam i dalje za to da se zid mora spustiti – kaže Vele.

 

Nasipavanje mora naredio Ante Rados

Predsjednik MO Duje Stanišić objasnio nam je i situaciju nastalu s nasipanjem mora u Petrčanima čije je gradilište zatvorila Lučka kapetanija nakon što su ih o tome obavijestili novinari Slobodne Dalmacije. Stanišić je tvrdio da je tražio dohranjivanje plaže, no lučki inspektori su utvrdili da se radilo o klasičnom nasipavanju mora bez potrebnih dozvola, pa je gradilište zatvoreno, a cijeli slučaj prijavljen građevinskoj inspekciji.

- Početkom godine mi smo od TZ grada Zadra tražili da započnu s radovima, ali to se dogodilo tek pred početak ljeta. Nalog za izvođenje radova dao je sada već bivši direktor Ante Rados, ali nije imao sve dozvole, zbog čega su radovi zaustavljeni. Vrijednost tog posla je oko 80 tisuća kuna. Još prije četiri godine tražili smo da se na tom dijelu Petrčana uredi plaža, jer u cijelom mjestu imamo samo 120 metara uređene plaže – objasnio je Stanišić.

20. travanj 2024 08:02