StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON INCIDENTA PRED CRKVOM

Rock kritičari poručuju Zadranima: Heavy metal ima veze sa sotonizmom koliko i Torcida s Ku-Klux-Klanom

Piše Zadarski.hr
11. kolovoza 2018. - 20:05
R-1298690-1289992675.jpeg

Nevjerojatno je da u današnje vrijeme postoji netko tko je izložen javnom linču i koga se proganja samo zato što sluša heavy metal, ima dugu kosu i oblači se u crno, piše Slobodna Dalmacija.

Upravo se u toj situaciji našao 20-godišnji mladić iz Zadra koji je sa svojim prijateljem postao meta "lova na vještice" nakon što je prošle nedjelje imao incident sa župnikom crkve sv. Josipa na Plovaniji, nakon čega je proglašen sotonistom i zbog čega je, kako je kazao, izgubio posao i svakodnevno mu se prijeti.

Proglašavanje sotonistom svakoga tko sluša heavy metal, pogotovo one novije ekstremnije pravce ove glazbe poput black ili death metala, nije ništa novo i datira još od kraja šezddesetih i pojave britanskog benda "Black Sabbath".

- Njihova je glazba popraćena crnim misama, prizivanjem Sotone i kultom vještica. Ova je grupa prototip “okultnog rocka”, vrste koja sadrži okultne elemente (magija, spiritizam, satanizam itd.) u tekstovima pjesama i izvedbi na pozornici. "Black Sabbath" je preteča heavy-metal bendova, koji svojom publikom manipulira preko osjećaja straha. 
Na omotu ploče “Sabbath Bloody Sabbath” naslikan je poznati broj 666, broj “Antikrista” koji je i najavljen u Bibliji, Knjiga otkrivenja 13,18 te su i oni, između ostalog, dokaz istinitosti ove i drugih biblijskih najava - piše, među ostalim, u članku koji se može naći na stranicama poput one Udruge vjernika katolika "Dobri pastir". 

U jednom od takvih tekstova prozivaju se, kao sotonisti, mnogi poznati rock pjevači i grupe poput "Led Zeppelina", "The Rolling Stonesa", "Eaglesa", "Kissa", "Iron Maidena", AC/DC-a i sl. Čak se daju i upute "kršćanskim roditeljima koji bi trebali znati prepoznati simbole ukoliko ih pronađu kod svoje djece: sotonska biblija ili slična literatura, simboli, slike, plakati, ploče, pentagram (najčešći okultni simbol ('zvijezda magičara'), koji je često služio kao znak tajnih društava. Pentagram je simbol sotanizma ako je postavljen na vršak kraka, pri čemu su dva gornja kraka znak rogova sotone".

 


- Aktualna demonizacija heavy metala kao “sotonske glazbe“, a njegovih fanova kao „sotonista“ stara je gotovo koliko i sami žanr. U osnovi je uvijek isto totalno nerazumijevanje popularne kulture, odnosno u konkretnom slučaju žanrovske ikonografije jednog od ogranaka rocka koja nema veze sa sotonizmom, već imaginarijem nadahnutim srednjevjekovnim i okultnim. 

Njega su pak mnogo prije pojave heavy metala u popularnu kulturu već bili uveli stripovi, nordijske herojske sage, fikcijski superjunaci poput Conana, pulp literatura i filmovi mahom B produkcije. Čak i ono "petavanje rogova“ uz ispruženi palac kao uobičajeni izraz zajedništva publike i heavy metal glazbenika nema baš nikakve veze s obožavanjem Nečastivog, već je izravna pozajmica iz znakovnog jezika koja veli „volim te/vas“. 
Najkraće rečeno, izokrenuti križ, tri šestice, monstrumi koji kao da su došli s Boschovih slika ili iz „Živih mrtvaca“… dio su ambalaže koja nema nikakve veze sa sadržajem ili posredovanjem Sotoninih poruka. Baš kao što ona dva S u logotipu Kissa ne zagovaraju nacizam a, ako ćete, transparent Torcide s natpisom „White Boys“, nema nikakve veze s Ku-Klux-Klanom i rasističkim skupinama bjelačkih suprematista - smatra poznati rock kritičar Zlatko Gall.
Njegov kolega Aleksandar Dragaš također smatra da je potpuno bez veze kazati za nekoga da je sotonist samo zato što sluša heavy metal ili nosi ikonografiju povezanu s tim glazbenim žanrom.

- A što da vam kažem na ovo. Moj je prijatelj 80-ih godina završio na pola godine u Turopolju zato što ga je, dok je bio panker, neki tadašnji partijski funkcionar proglasio neprijateljem naroda kad ga je vidio da crta prekriženi kukasti križ, a da nije imao pojma što taj simbol znači. Ova me situacija podsjeća na to, samo sad nema više Partije koja je tad bila sud, nego je to sad Crkva.

Sjetite se i da je nakon masakra u srednjoj školi Columbine u SAD-u pukla priča da su ubojice to napravili jer su slušali Marilyn Mansona i "Black Sabbath", a sve da bi se skrenula pažnja s pravog problema, a to je dostupnost oružja svima, pa i djeci. Dakle, nadam se samo da će ovaj zadarski slučaj ostati izoliran i da se tako nešto neće opet događati. Iako nismo mi jedini "zatucani", ovakvi se slučajevi događaju i u mnogim drugim zemljama - smatra Dragaš.

26. travanj 2024 17:28