StoryEditorOCM
4 kantunaPRESUDA OPĆINSKOG SUDA PROTIV ZADARSKE ELEKTRE

22 stanara Villa Spalldi nisu dužni platiti račune za struju!

16. kolovoza 2018. - 00:46
vila_spalldi_struja1-120508

Općinski sud u Zadru odbio je tužbu koju je zadarska Elektra 2011. godine podnijela protiv stanara Villa Spalldi na Puntamici zbog duga za električnu energiju. Presudom od 14. kolovoza utvrđeno je da 22 Spalldijeva stanara nisu dužna platiti račun za potrošenu električnu energiju u visini od 93.991,86 kuna zajedno sa zakonskom zateznom kamatom, koliko im je tražila Elektra.

Sud je, naime, zaključio, da u ovom slučaju nema protupravne štetne radnje, a time niti odgovornosti stanara za štetu jer im je sam HEP, odnosno Elektra Zadar preko mjernog mjesta u utuženom razdoblju vršila isporuku električne energije za zajedničku potrošnju temeljem privremene mjere donesene od strane Općinskog suda u Zadru.

- Protupravna štetna radnja bi eventualno postojala u slučaju da su se stanari samostalno protuzakonito spojili na električnu mrežu i na taj način krali struju - navodi se u obrazloženju sutkinje Katje Morić Arambašić. Te se dodaje kako je u ovom slučaju tužitelj sam pružio uslugu isporuke električne energije koju su tuženici konzumirali.
-Dakle, kako tuženici nisu počinjenjem bilo kakve protupravne radnje protuzakonito potrošili električnu energiju, na njihovoj strani ne postoji odgovornost da naknade bilo kakvu štetu, pa je tužbeni zahtjev u cijelosti odbijen, navodi sutkinja Morić Arambašić.

Općinski sud u Zadru je, naime, u prethodnim postupcima, u kojima je dio stanara tužio Elektru zbog isključenja električne energije, utvrdio da je postojao dogovor između investitora Villa Spalldi i ovlaštene osobe DP Elektre u pravcu priključenja stanova na naponsku mrežu.

Naime, investitor Spalldi d.o.o. i zz. DP Elektra Zadar još 2006. godine dogovorili su da će Spalldi d.o.o. svojim terenom i radnom snagom omogućiti Elektri smještaj za novu trafostanicu za područje cijele Puntamike. Prema tom dogovoru, Elektra je tu vrijednost trebala Villi Spaldi odbiti od naknade za priključenje objekata na elektroenergetsku mrežu. Ukoliko vrijednost posla bude veća od vrijednosti naknade za priključenje, razlika se trebala "prebiti" kroz buduću potrošnju struje.

Elektra je stanare priključila na mrežu i uredno im isporučivala struju, iako naknada za priključenje u iznosu nešto manjem od pola milijuna kuna nije bila plaćena u novcu. Činjenica da Elektra na kraju nije preuzela prostoriju za energetiku od Spalldija i realizirala svoj naum za smještaj nove trafostanice u podrumu Ville Spalldi, nije imalo utjecaj na utvrđene bitne značajke ugovora. Utvrđeno je, naime, da je Elektra protupravno, odnosno protivno usmeno obvezujućem dogovoru, koji se mora poštovati, u jednom razdoblju isključila stanare s naponske mreže.

- Ne znam po kojoj osnovi ćemo plaćati struju, kad s Elektrom nismo potpisali nikakav ugovor. HEP je imao ugovor s investitorom Spalldijem, ali ne i s nama. Sudski vještaci su zaključili da su naši priključci legalni iako je Elektra skinula plombe s mjerila, ali nije uspjela s limitatora koji se nalaze u našim stanovima, rekao je još 2009. godine tadašnji predstavnik stanara.
 

20. travanj 2024 04:39