StoryEditorOCM
4 kantunaNASTAVAK PRIČE IZ OPĆINE KALI I PROBLEMA S KANALIZACIJOM

Na noge se digli susjedi i dobar dio općine: Pokušajte vi ručati dok s ulice zaudaraju fekalije!

18. kolovoza 2018. - 00:00
Fotografija119

Slučaj Gordane Kolege iz Kali i problem koji ima s odvodom fekalne kanalizacije iz svoje kuće u Ragačevoj ulici podigao je susjede i dobar dio općine na noge. Nakon što je Slobodna Dalmacija u utorak pisala o tome kako su susjedi Gordani Kolegi najprije presjekli kanalizacijski odvod u crnu jamu, a potom i zacementali šahtu, što je dovelo do eksplozije fekalija po cijeloj ulici, u našu su se redakciju javile dvije susjede, Zorica Tušek i Nevenka Dragčević, ogorčene onim što je Gordana Kolega rekla za novine. Susjede naime Gordanu Kolegu izravno smatraju odgovornom za nastalo stanje, a ne općinu od koje je Kolega još 2013. zatražila priključak na kanalizacijski sustav, ali odgovor nikad nije dobila, jer Općina Kali nema izgrađenu fekalnu odvodnju.

Prodala i koristila

Podsjetimo, Gordana Kolega je imala crnu jamu na susjednoj parceli koju je prodala 2007., ali je istu jamu nastavila koristiti sve do 2016. godine kada je novi vlasnik njezin odvod prekinuo. Od tada je tih nekoliko metara cijevi od svoje kuće do bivše crne jame koristila kao privremenu crnu jamu, sve dok krajem prošlog mjeseca netko od susjeda šahtu kroz koju je povremeno crpila sadržaj cijevi i koja se nalazi na javnom putu, nije zatvorio cementom. Cijev se napunila i kad je Gordana Kolega pokušala šahtu odčepiti, nakupljeni plinovi doveli su do erupcije fekalija, što je uneredilo cijelu ulicu.

- Dođite vi živjeti u našu ulicu pa onda pišite kako su susjedi krivi! Pokušajte vi ručati dok s ulice zaudaraju fekalije! Ovdje se na ulici igraju mala djeca. Neka su cijeli dan povraćala. Svi su krivi, samo gospođa Kolega nije! Nemojte nasjedati na te priče – poručili su nam stanari Rogačeve ulice.
Načelnik općine Kali dr. Marko Kolega detaljno je upoznat sa situacijom gospođe Kolege. Ni on nije sretan što smo na portalu Zadarski.hr napisali da "općina vrti palčeve" zato što se pet godina nitko iz mjesne administracije nije udostojio odgovoriti Gordani Kolegi na njezin zahtjev za priključenjem na kanalizacijsku mrežu.

- Ja nisam ovdje da stvaram, nego rješavam probleme. Slučaj gospođe Kolega nije jedinstven jer u Kalima nemamo nego samo tisuću metara primarne kanalizacije i većina mjesta je na crnim jamama. Mi ne možemo nekoga priključiti na mrežu ako za to nema tehničke uvjete. A gospođa Kolega ih nema. Osim toga, mi smo joj bili ponudili da joj o svom trošku izgradimo crnu jamu gdje god ona hoće, ali tako da ona participira u troškovima kroz nekoliko rata. No ona je to odbila jer očekuje da drugi sve naprave za nju s obzirom da je socijalni slučaj. Kako ćemo zajednički riješiti problem ako se ona ne želi aktivno uključiti u to?

Ponavljam, i drugi imaju slične probleme pa ih sami rješavaju, primjerice od gusterne rade crne jame. Mogla je to i gospođa Kolega od svoje gusterne napraviti kad se priključila na vodovod, ali ona je od nje napravila sobu koju sada iznajmljuje. Prije je sama živjela u toj kući, a sada ima podstanare, odnosno kuću iznajmljuje i normalno da prekinuta cijev koju koristi kao crnu jamu sve to ne može izdržati – objašnjava načelnik Kolega i dodaje da je kao liječnik osobito osjetljiv na takve sanitarne probleme jer je Ragačeva ulica postala potencijalni izvor zaraze. Ulicom dnevno prolaze deseci ljudi, od male djece do invalida u kolicima, i svi oni izloženi su fekalijama koje cure iz odvodne cijevi. Stoga je Općina o svom trošku gospođi Kolegi donijela kemijski WC na korištenje, dok se ne iznađe neko trajnije rješenje.

Privremeni spoj u rujnu

- Naš direktor "Odvodnje" Kali Petar Kolega rekao je da ćemo pokušati u rujnu privremeno spojiti gospođu Kolegu na kanalizacijski sustav. Ne znam hoće li nam to poći za rukom jer su te cijevi stare i ne možemo ih opteretiti više od njihova kapaciteta. Napravit ćemo sve što bude u našoj moći, kao što sve što radimo radimo na dobrobit svih mještana – poručuje načelnik.

Problem kanalizacije u Kalima, Preku, Povljani i Sutomišćici bit će konačno riješen završetkom izgradnje odvodnog sustava cijele aglomeracije vrijednog 150 milijuna kuna. Realizacija projekta počinje iduće godine, izgradit će se 45 kilometara primarne i sekundarne kanalizacijske mreže, a radovi će u sedam faza trajati do početka 2023. godine.

PISMO KOMUNALNOG REDARA - Općini smeta i štand Gordane Kolege

Na dan kada smo razgovarali s v.d. direktora 'Odvodnje' Kali Petrom Kolegom o problemu kanalizacije u Ragačevoj ulici, Gordana Kolega dobila je 'pismo' komunalnog redara Tina Kurtina u kojem Općina Kali od nje traži da hitno ukloni štand za prodaju suvenira u centru mjesta pod prijetnjom prekršajne prijave i kazne od 1500 kuna jer za njega nema izdanu općinsku suglasnost. Gordana Kolega je to doživjela kao oblik osvete zato što se obratila novinarima za problem kanalizacije i zato što joj je suglasnost za postavljanje štanda 'kod caffe bara Riva – Kali od dana 15. lipnja 2018., svakim danom od 17 do 23 sata' osobno potpisao načelnik Marko Kolega 8. lipnja ove godine.
- Ja sam potpisao tu suglasnost, ali kako gospođa Kolega štand zadnjih desetak dana nije koristila, odnosno nije na njemu prodavala, a štand je stajao na ulici, tražili smo da ga ukloni s javne površine, jer je sezona u Kalima prošla. Taj štand je ionako dobila bez naknade jer smo joj htjeli pomoći. Ne radi se ni o kakvoj osveti, nego održavanju komunalnog reda u mjestu – odgovara načelnik Kolega.

25. travanj 2024 15:11