StoryEditorOCM
4 kantunaŠIME BENETI IZ SALI U AVANTURI ŽIVOTA

Biciklom od Pariza do Zadra za siromašnu djecu u Tanzaniji i Hrvatskoj

Piše I.I.
24. kolovoza 2018. - 00:22
1

- Tko zna, možda ovim činom potaknem druge na humanitarna djela - kazao nam je Šime Beneti iz Sali, neposredno prije nego što se u utorak zaputio na putovanje od Pariza do Zadra s ciljem da prikupi sredstva za humanitarnu udrugu "Kolajna ljubavi". 

Šime na ovaj put nije krenuo autom, već biciklom kojim namjerava prijeći više od 1500 kilometara i preko "go get founding" kampanje prikupiti sredstva koja će biti utrošena na kupnju hrane, lijekova i drugih osnovnih potrepština za sirotište u Tanzaniji, ali i kao pomoć djeci i obiteljima u Hrvatskoj, kojima je pomoć najpotrebnija.

Iako je porijeklom s Dugog otoka, Šime je prije godinu dana odlučio iz Hrvatske se preseliti u Irsku i na taj način unaprijediti svoju karijeru inženjera robotike. U Irskoj mu je u toj struci krenulo odlično, a na humanitarno-biciklistički pothvat odlučio se u pauzi između prelaska s jednog posla na drugi.

- Ovom avanturom života testiram svoje granice, a ujedno i nekome pomažem. U Irskoj i Velikoj Britaniji humanitarni rad se potiče od malih nogu, a u Hrvatskoj slabo i nikako. Kad netko vidi što ja radim, moguće da se i on odluči na neku vrstu dobrotvornog rada - kaže nam 33-godišnji Šime, čiji plan putovanja nije nimalo lagan.
Saljanin će iz Pariza dva dana voziti do Lyona, gdje će se jedan dan odmoriti prije uspona na Alpe i puta prema sjeveru Italije. Put do Torina i Milana trajat će dva do tri dana, a nakon toga će ponovno uzeti dan odmora. Potom kreće za Veronu i prema Sloveniji, odnosno Triglavu ili Ljubljani. "Još nisam sto posto siguran. O tome ću odlučiti u vožnji", govori.

Iz Slovenije potom ide za Hrvatsku, točnije u Zagorje i Zagreb, gdje će posjetiti prijatelje, malo se odmoriti i preko Plitvičkih jezera spustiti u Zadar, gdje bi trebao doći 5. rujna.

- Putovanje traje oko dva tjedna i na njega idem u potpunosti sam, bez ikakve pratnje. Drago mi je da ću na ovaj način moći pomoći nekomu - govori Šime, objašnjavajući nam kako se udruga "Kolajna ljubavi", za koju preko "go get founding" stranice skuplja novce, već godinama bavi problemom siromaštva najugroženijih kategorija stanovništva kako u Hrvatskoj i Tanzaniji, tako i u svijetu.

- Što se iznosa tiče, na stranici "go get founding" sam stavio cilj od 1000 eura, misleći na tešku situaciju u Hrvatskoj, no ne sumnjam da će se skupiti još novca - kaže Šime na kojeg su u udruzi "Kolajna ljubavi" izuzetno ponosni.

- Sredstva koja prikupi naš hrabri biciklistički maratonac ići će siromašnoj djeci u Hrvatskoj, ali i u sirotište u Tanzaniji, gdje je hrana najveći izdatak. Mjesečni troškovi hrane sirotišta u Africi za 40 djece iznose 3610 kuna - rekla nam je predsjednica udruge "Kolajna ljubavi" Antonia Pejaković,dodajući da je osnivač sirotišta u Tanzaniji upravo njihova udruga. Za Šimu imaju samo riječi hvale jer je svoje vrijeme odvojio kako bi pomogao siromašnoj djeci.

Razgovarajući sa Šimom, saznali smo da mu ovo nije zadnji put da se planira upustiti u avanturu s biciklom.

- Dosad me uvijek posao kočio u namjerama da se upustim na ovakva putovanja, sljedeći put će relacija zasigurno biti duža. Vjerojatno ću ići u Moskvu ili prema Bliskom istoku - govori nam Šime, dodajući da će ovog puta imati vremena jer se napokon nalazi u okolini koja cijeni njegov rad i znanje.

24. travanj 2024 20:04