StoryEditorOCM
4 kantunaVRAZOVA KO VRAGOVA (2)

Nakon što smo objavili reportažu iz najzapuštenije ulice u gradu komunalne službe skinule tablu s nazivom ulice! Evo zašto...

Piše IN
24. kolovoza 2018. - 21:23
stanka_vraza1-210818

Eto, reći ćete da smo zločesti, ali nije tako. Dan nakon što smo objavili reportažu o uistinu sramotnom komunalnom stanju ulice Stanka Vraza na Brodarici, na teren su izašle gradske komunalne službe i – skinule tablu s nazivom ulice!

Naime, zahvaljujući upozorenju našeg dopisnika iz Rima Inoslava Beškera, koji očito marljivo prati regionalna izdanja Slobodne Dalmacije, primijetili smo da se na tabli s nazivom ulice Stanka Vraza kao godina rođenja tog poznatog slovenskog i hrvatskog književnika i prevoditelja navodi 1800., a kao godina smrti 1879. godina. Stanko Vraz, pravim imenom Jakob Frass, zapravo je rođen 1810. i umro je 1851., povukao nas je za uši dr. sc. Bešker. Nas, ali i gradsku upravu.

- U pravu ste. Pogreška je napravljena. Stara tabla s imenom ulice je skinuta i bit će stavljena nova s točnim godinama života i smrti Stanka Vraza – obavijestio nas je u petak Rade Šimičević, predsjednik Odbora Gradskog vijeća za utvrđivanje prijedloga naziva ulica, trgova, područja te javnih ustanova i trgovačkih društava Grada Zadra.

Šimičević je već šest godina na čelu tog dobora i ne sjeća se da je u njegovom mandatu odluka o imenovanju ulice Stanka Vraza bila na dnevnom redu.

- Ta se odluka vjerojatno donijela prije mog presjedanja odborom. Komunalne službe sigurno nisu napravile grešku, one su samo naručile izradu table prema dokumentaciji koju su dobile. A tko je sada to njima dao, eh...

Stanko Vraz, pripadnik književnog romantizma, veliki pobornik Ilirskog pokreta, autor "Đulabija" i ljubavnih soneta, u Zadru baš nema sreće. Em su mu dali najzapušteniju ulicu u gradu, em su mu osnovne informacije o životu i smrti krivo napisali.

Stvarno, Vrazova ko vragova!

25. travanj 2024 09:11