StoryEditorOCM
4 kantunaSUGESTIJA JOSE NEKIĆA, ODLUKA ŠKOLSKOG ODBORA OŠ KRUNE KRSTIĆA IZ ARBANASA:

Dva razreda na nastavu idu u župni dvor. Neki su roditelji nezadovoljni: "Djeca nam vjeronauk imaju u školi, a nastavu u crkvenim prostorima"

29. kolovoza 2018. - 00:00
arbanasi1-280818

U ponedjeljak će, prvog dana škole, dva razreda Osnovne škole Krune Krstića u zadarskim Arbanasima krenuti s nastavom u prostorima obližnjeg župnog dvora. Još početkom srpnja, u školu su pozvani roditelji, ali se njima nije dopala alternativa pred koju su stavljeni: ili nastava u župnom dvoru ili nastava u dvije smjene.

- Bili smo protiv toga, ali je kasnije Školski odbor bez naše suglasnosti ipak donio odluku da se nastava održava u župnom dvoru. Mislim da se radi o narušavanju prava te djece, jer među njima ima i djece koja ne idu na vjeronauk, nisu vjernici, a sada će ići u školu u crkveni prostor. Ta djeca neće biti jednaka sa svojim vršnjacima, oni će biti "emigranti iz vlastite škole" i bilo bi zanimljivo čuti što o tome misle psiholozi, ali njihovo mišljenje mi nismo imali priliku čuti. Čak nam je rečeno da je Grad vlasnik škole i da mi kao roditelji o tome niti ne možemo odlučivati, nego možemo mijenjati školu. Sve ovo izazvalo je uvođenje informatike, za što škola nema uvjete, kažu Marisol Diaz Campos i Vedran Bajlo, roditelji čija djeca pohađaju OŠ Krune Krstića.

- Zvala sam Ministarstvo, ali su mi rekli da oni o tome ništa ne znaju, a onda sam zvala i europske institucije koje kažu da ni jedno jedino dijete ne smije biti diskriminirano, te da se nastava privremeno, na šest mjeseci, može održavati izvan škole i to samo na otvorenom prostoru ili privatnoj kući, a ne ni u kakvim crkvenim prostorima. Pitala sam ostale roditelje bi li oni poslali djecu u prostore neke druge, nekatoličke crkve, pa su mi iskreno rekli da ne bi, kaže Marisol Diaz Campos, dok Vedran Bajlo nadodaje kako ne zna što će biti, ali da ne može šutke prijeći preko svega, pa želi upozoriti nadležne institucije, ali i roditelje.

- Ovo nije ni privatna ni vjerska škola, pa što je s ljudskim pravima te djece koja će vjeronauk imati u školi, a nastavu u župnom dvoru?! Nedavno se u Zadru digla silna buka oko vlasnika jednog apartmana i njegovog odbijanja da primi homoseksualce. Oko toga se diže velika galama, taj čovjek snosi i neke sankcije, a ovdje, gdje su djeca u pitanju, ne reagira nitko, kažu Diaz Campos i Bajlo.

Pritom ovi roditelji sumnjaju da je nastava u župnom dvoru samo privremeno rješenje, jer do obnove školske zgrade neće tako brzo doći. Uvjereni su da je odluku donio Upravni odjel za školstvo i gradski pročelnik Joso Nekić, a ne ravnateljica OŠ Krune Krstića Jasmina Matešić.

- Bilo kakav strah roditelja od nastave u župnom dvoru je suvišan. Nema nikakvog govora da bi bio ugrožen sekularni karakter javne škole. Htjeli smo nastavu u župnom dvoru organizirati za učenike onih razreda u kojima se većina roditelja tome neće protiviti i zato je u školi provedena anketa. Župni dvor nije sakralni prostor, nema tu nikakve indoktrinacije, a Crkva je željela pomoći lokalnoj zajednici, pa korištenje toga prostora neće biti naplaćeno. Dakle, riječ je o prostoru koji će biti opremljen kao svaka druga učionica. Osim toga, župni dvor je već korišten za nastavu, jer u blizini nema nikakve druge odgovarajuće prostorije, a djeca moraju na nastavu tjelesnog u školsku sportsku dvoranu, kaže gradski pročelnik za školstvo Joso Nekić.

Nekić navodi kako je nastava u jednoj smjeni standard kojega sve škole nastoje tek dostići, te bi uvođenje druge smjene u "Krunu Krstića" bila prenaglašena promjena u odnosu na dosadašnji jednosmjenski rad.

- Planirana je nadogradnja škole, ali se čeka rješavanje imovinsko-pravnih sporova na dijelu zemljišta. Ove godine se upisalo više učenika i mi smo jednostavno napravili sve da ne vraćamo školu u dvosmjenski rad, kaže Joso Nekić.

- Imamo lagani, ali permanentni rast broja učenika i već godinama smo na rubu rada u dvije smjene. To sam prije dvije godine najavila roditeljima, ali je to izazvalo burne reakcije i potpisivanje peticije protiv toga, pa smo kao učionicu koristili knjižnicu, što ove godine, uvođenjem informatike, više nije bilo moguće. A iduće godine dobivamo još jedan razred više. Nama je bilo najlakše uvesti rad u dvije smjene, ali to nije dobro za učenike, a protive se i roditelji, objašnjava ravnateljica Jasmina Matešić.

Je li provedena anketa među roditeljima?

- Da, dvije su učiteljice razgovarale s roditeljima djece iz dva razreda i većina roditelja je potpisala suglasnost, a nas zanima većina, a ne manjima roditelja. Sugestija za nastavu u župnom dvoru došla je iz Grada Zadra, a Školski odbor je to prihvatio. Sigurna sam da bi reakcija roditelja bila puno gora da smo odlučili uvesti drugu smjenu. Uostalom, već smo koristili taj isti prostor 2008/9 godine.

Jeste li dobili suglasnost Ministarstva?

- Poslali smo zamolbu Ministarstvu i ja očekujem da mi se vrlo brzo jave. Svi potrebni atesti za prostorije župnog dvora su ishodovani, taj prostor ima sve što je potrebno za provođenje nastave, zaključuje ravnateljica Jasmina Matešić.

 

"Predsjednik MO Ploče traži nastavu u župnom dvoru"

- Ova je školska zgrada otvorena 1960. i do 2008. nije obnavljana. Tada smo dobili pet učioničkih prostora, ali smo već sada u "manjku" zbog stalnog priliva djece. Do kraja godine očekujem da će započeti i radovi na nadogradnji zgrade naše Područne škole na Ploči, što će nam dodatno povećati problem s prostorom. Predsjednik Mjesnog odbora Ploče me je već molio da nastavu održavamo u tamošnjem župnom dvoru. Ako roditelji s tim budu suglasni, prihvatit ću njegov prijedlog, kaže Jasmina Matešić, ravnateljica OŠ Krune Krstića.

26. travanj 2024 07:39