StoryEditorOCM
4 kantunaPROF. DR. KLAUS-PETER BOERGEN, JEDAN OD NAJVEĆIH AUTORITETA ZA STRABIZAM

Njemački stručnjak ponovno operira u zadarskoj bolnici i educira naše liječnike

Piše AVŠ
27. kolovoza 2018. - 23:09
dr_boergen1-010916

Vrhunski stručnjak s područja dječje oftalmologije, prof.dr. Klaus-Peter Boergen, već desetu godinu za redom dolazi na Očni odjel zadarske Opće bolnice gdje održava svoj tečaj trajne edukacije za liječnike s područja dijagnostike i terapije u strabologiji i dječjoj oftalmologiji.

Iako je strabizam relativno česta anomaliji među oftalmološkim pacijentima, pogrešno se tretira kao isključivo estetski problem jer su njegove medicinske posljedice puno ozbiljnije. I to pogotovo kad najosjetljivije populacije, djece, jer se strabizam najčešće javlja baš u ranom djetinjstvu, odnosno između prve i šeste godine života.

Zato ovaj istaknuti njemački liječnik i humanist, koji je 40 godina svog rada na University Eye Clinic u Münchenu posvetio upravo strabizmu, u Zadru besplatno operira najteže i najsloženije slučajeve i o tome educira svoje hrvatske kolege. Baš zahvaljujući ovom tečaju, zadarska bolnica postala je regionalni centar za liječnje strabizma.

- Zbog velikog broja zainteresiranih, pokazala nam se potreba za uvođenjem još jednog proljetnog termina za bazični tečaj. Svake godine operirano je između 10 do 15 djece, pregledano ih je puno više. Koliko će operacija biti ove godine, još ne možemo reći. Naši kolege su pripremili pacijente koje smatraju adekvatnima za ovaj tečaj, a na kraju će se zajedničkim konzultacijama odlučiti tko su kandidati za operaciju – kazala je voditeljica tečaja i šefica zadarske oftalmologije, dr. Suzana Konjevoda.

- Vrlo sam zahvalan na domaćinstvu i prilici da ovih deset godina podijelim svoja iskustva s kolegama i svjedočim njihovom velikom napretku - kazao je prof. Boergen o tečaju koji je, osim pomoći pacijentima, potaknuo i mlade liječnike za interes prema ovoj grani oftalmogije koja je do sada bila pomalo zanemarena.

17. travanj 2024 15:24