StoryEditorOCM
4 kantunaJESU LI ČLANOVI TURISTIČKOG VIJEĆA U SUKOBU INTERESA I TREBAJU LI DATI OSTAVKE?

Rados pjeva, Švorinić svira, a Fain organizira o trošku TZ-a! Gradski vijećnici: Gledaju svoju osobnu korist, a ne dobrobit grada!

28. kolovoza 2018. - 10:54
Ante Radoskulturno_ljeto3-200618

Jesu li članovi Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Zadra Renato Švornić i Tomislav Fain u sukobu interesa i treba li Turističko vijeće dati ostavku nakon ostavke direktora ureda Ante Radosa?

Slučaj prvi: prošlog utorka, 21. kolovoza, jazz sastav Black Coffee održao je koncert u prostoru palače Cedulin u organizaciji TZ grada Zadra. Osnivač i voditelj sastava Black Coffee je Renato Švorinić, ravnatelj HNK Zadar i član Turističkog vijeća TZ grada Zadra. Pitali smo TZ koliko je plaćen nastup Švorinićevog benda i koliko je koncerata u organizaciji TZ održao Black Coffee od kada je Švorinić član TV? Odnosno, je li Renato Švorinić u sukobu interesa?

- Ovo je četvrti po redu nastup grupe Black Coffee ove sezone. Cijena nastupa je 6.000 kuna, u što je uračunat najam razglasa i rasvjete. Inače, cijena nastupa ovog poznatog jazz banda je bitno viša kod nastupa na drugim manifestacijama, a u sklopu programa TZG Zadra između ostaloga umanjena je za honorar Renata Švorinića. On, naime, nastupa bez naknade – odgovorili su nam iz TZ grada Zadra. Odgovor na pitanje koliko su ukupno platili koncerata sastava Black Coffee od kada je Švorinić član TV-a, a član je već godinama, nismo dobili, kao ni odgovor na pitanje je li Švorinić u sukobu interesa.

Potpora festivalu

Slučaj drugi: TZ grada Zadra je i ove godine financijski podržala održavanja Outdoor festivala koji organizira nekoliko turističkih agencija među kojima je i agencija u vlasništvu Tomislava Faina, vlasnika agencije Terra Travel i člana TV TZ grada Zadra. Pitali smo TZ koliko su puta i u kojim prilikama finanancijski podržali projekte ili aktivnosti u kojima je sudjelovala neka od tvrtki ili agencija u vlasništvu Tomislava Faina, koliki su iznosi isplaćeni takvim projektima odnosno njegovim tvrtkama u razdoblju od kada je gospodin Fain član TV-a?

- TZ grada Zadra financijski je podržala Zadar Outdoor Festival, ambiciozan projekt u predsezoni kojeg je osmislilo i realiziralo pet zadarskih turističkih tvrtki, među kojima je tvrtka Tomislava Faina samo jedan od ravnopravnih suvlasnika. Gospodin Fain izuzima se kod glasanja o iznosu potpore za ovaj festival. Iznos sredstava odobrenih od strane TZG Zadar za predmetni projekt su po 35.000 kn u 2017. i 2018. godini.

Agencija Terra Travel u vlasništvu Tomislava Faina nositelj je organizacije skupnih nastupa na sajmovima WTM u Londonu i ITB u Berlinu u dogovoru s poslovnim subjektima iz Zadarske županije. U projektu sudjeluju još i TZ grada Zadra, TZ Zadarske županije, hotel Pinija, TN Zaton, Ilirija d.d., Zračna luka Zadar i Turistička agencija Vir turizam. Svi sudionici dijele trošak u jednakim iznosima. Inače, nastup na jednom takvom sajmu poput primjerice ITB-a u Berlinu iznosi 84.614 kn te je uz osam suizlagača TZG Zadra participirala u iznosu od 10.576 kn.

Odgovor na pitanje je li Tomislav Fain u sukobu interesa nismo dobili.

- Ne zaboravite da u Turističkom vijeće sjede i članovi nekih udruga koji dobivaju financijska sredstva za svoje manifestacije od TZ, a tamo su zaposlili i neke članove svoje obitelji – podsjeća nas Mladen Malta, nezavisni gradski vijećnik i bivši član Nadzornog odbora TZ grada Zadra koji je svojevoljno napustio kad je vidio kako se tamo radi. Njega i neke druge članove Gradskog vijeća pitali smo je li spojivo biti član "turističke vlade" i istovremene od TZ dobivati sredstva za svoje privatne tvrtke, projekte ili manifestacije od kojih izravno ili neizravno pojedini članovi TV-a imaju interes ili koristi.

Poslovni kontakti

Dodajmo tome da se Ante Rados, direktor TZ u ostavci, nedavno i sam našao na udaru javnosti kad se otkrilo da su on i klapa Kaleta, kojoj je on umjetnički voditelj, otišli na put u Japan zahvaljujući kontaktima koje je Rados stekao kao direktor TZ u organiziranju Tuna&Sushi&Wine festivala.

- Ne podržavam takvu praksu jer se radi o sukobu interesa – dodaje Malta koji smatra da bi svi članovi TV-a, nakon što je Rados dao ostavku, trebali slijediti njegov primjer jer su ga i izabrali, a uz gradonačelnika i Gradsko vijeće izravno snose odgovornost za potpuno promašeni turistički koncept TZ grada Zadra. Na čelu s predjednikom TV-a Draženom Grgurevićem koji je nekidan skandalizirao javnost izjavom kako on osobno odlučuje o izboru direktora TZ grada Zadra.

- Treba jedna malo jača metla da se sve to počisti. Gradonačelnik Dukić treba zavrnuti rukave i počistiti Turističko vijeće – smatra Mladen Malata.

Njegove stavove uvelike dijeli i gradska vijećnica SDP-a Irena Dragić.

- Turističko vijeće treba dati ostavku jer su oni birali i cijelo vrijeme stajali iza Ante Radosa koji je očito bio promašen izbor. Ovako ispada da su članovi vijeća tamo iz čiste osobne koristi, od predsjednika Grgurovića na dalje. Članovi TV-a ne bi nikako smjeli biti na "platnoj listi" TZ-a. Ispada da Rados pjeva, Švorinić svira, a Fain organizira, sve o trošku TZ-a – kaže Dragić koja smatra da novog direktora ne bi smjelo birati staro vijeće jer su kompromitirani ne samo sukobom interesa već i svojom odgovornošću i podruškom Radosu koji u dvije godine nije napravio ništa.

- Još jedno takvo političko kadroviranje dodatno će srozati zadarski turizam. Članovi TV gledaju svoju osobnu korist, a ne dobrobit grada – zaključuje Irena Dragić.

Gradska vijećnica HDZ-a Elvira Sterle također je rezervirana prema ponašanju pojedinih članova TV koji uživaju benefite iz proračuna gradske TZ.

- Ukoliko TV odlučuje o dodjeli sredstava za manifestacije i programe, a njegovi članovi se izravno ili neizravno pojavljuju na tim natječajima, normalno da je takva praksa neprimjerena. O takvim stvarima bi trebao voditi računa predsjednik TV-a Dražen Grgurović – smatra Sterle i dodatno objašnjava:

Osobna korist

- Ne može biti rješenje izuzimanje iz glasovanja o dodjeli sredstava jer to ne znači da nisi u društvu koje dodjeljuje sredstva i izravno se nalaziš u sukobu interesa. Osim toga, nisi u ravnopravnom položaju s drugim dionicima koji se natječu ili traže sredstva od TZ grada Zadra – govori Sterle koja smatra da bi ulazak u jedno takvo javno tijelo trebao značiti za njene članove izuzimanje od svih osobnih benefita koje takva funkcija donosi. Oni bi trebali djelovati za opće dobro, a ne za dobro njih samih ili nekih pojedinaca s kojima imaju zajedničke interese. Zato smo je na kraju pitali trebaju li članovi TV-a nakon Radosa dati ostavke.

- To je moralno pitanje za svakog člana vijeće. Da li se oni pojedinačno osjećaju osobno odgovorni za rezultate rada direktora kojeg su izabrali. Ako se ne osjećaju odgovornim za njegov izbor, neka to i kažu i neka objasne zašto nije polučio uspjeh. No, u osobne razloge svakog člana vijeća ne mogu ulaziti jer situaciju i odnose među njima toliko ne poznajem, kazala je Elvira Sterle. 

 

Tko su članovi Skupštine TZ grada Zadra
Članovi Skupštine TZ grada Zadra: Dubravko Burić (Spar Hrvatska d.o.o.), Marin Dvornik (Hrvatska pošta d.d.), Jelka Milošević (BETA d.o.o.), Marijana Prtenjača (Ilirija d.o.o.), Tihomir Ivanov (Jadrolinija), Želimir Medur (Jadrolinija), Nada Baranović (privatni iznajmljivač), Ivanka Kovač (privatni iznajmljivač), Zvjezdana Stanišić (privatni iznajmljivač), Dario Ćoza (Crodux derivati dva d.o.o.), Hrvoje Anić (Intermod d.o.o., hotel Pinija), Josip Klišmanić (Zračna luka Zadar d.o.o.), Hrvoje Šestan (Hoteli Zadar d.d.), Iva Šop (Reful Yachting d.o.o.), Anđelka Fluka (Zagrebačka banka d.d.), Toni Šimac (Borik d.o.o.), Marin Kirin (Borik d.d.), Georg Unterkircher (Punta Skala d.o.o.), Goran Sremec (Punta Skala d.o.o.), Tomislav Fain (Terra Travel d.o.o.). Predsjednik Skupštine je gradonačelnik Branko Dukić.

 

Tko su članovi TV i NO TZ grada Zadra
Članovi Turističkog vijeća TZ grada Zadra su Mladenka Štura, Jasna Čurković, Hrvoje Anić kao predstavnici hotelijera, Mario Božulić kao predstavnik trgovaca, Tomislav Fain kao predstavnik putničkih agencija, Slobodan Erslan za predstavnika prometne djelatnosti, Dubravko Milin za ugostitelje te Renato Švorinić kao predstavnik iz kulture. Predsjednik Turističkog vijeća je Dražen Grgurović kao izravni zamjenik gradonačelnik Dukića.
U Nadzornom odboru TZ grada Zadra sjede Darko Kasap, Boris Budan i Zvonko Šupe.

24. travanj 2024 19:43