StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: 11 GODINA NAKON POGIBIJE 12 VATROGASACA

Frane Lučić sam obišao Kornate i od države traži odštetu za teško stradavanje!

Piše Ana Franić
27. kolovoza 2018. - 23:55
kornati_frane_lucic4-270818

- Drage moje kolege, slava vam i zavidim vam što i ja nisan s vama smrtno nastradao, odnosno, kad me već nije spržilo do neprepoznatljivosti kao vas, da sam barem umro od dehidracije čekajući pomoć koja nikako ne dolazi. Razlog je što sam nastradao spašavajući državnu imovinu, a vlast, umjesto da to poštuje, izrugiva se mojom žrtvom i ozljedama i to raznim nepotrebnim i neupotrebljivim podnescima. Zato pozivam tu istu vlast da mi objasni zašto mi to radi i da prestane sa time. Ako ne želi objasniti zašto, molio bih ih da se prestanu izrugivati mojim fizičkim ozljedama te naruženosti i strahu koji sam zadobio nastradajući, poručio je Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac kornatske tragedije koji je sa odvjetnikom Šimom Savićem u ponedjeljak, tri dana prije obilježavanja 11. obljetnice pogiblje 12 vatrogasaca, otišao na otok Kornat odati počast poginulim kolegama i prijateljima.

Frane Lučić u tišini je obišao suhozidne križeve koji su izgrađeni na mjestu pogiblje njegovih 12 kolega u klancu podno Velog Vrha te je u podnožju, kod kapelice sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, zapalio svijeće.

- Frane je danas došao na Kornat jer je želio u miru i tišini odati počast svojim kolegama vatrogascima, prijateljima i herojima Republike Hrvatske koji su poginuli na ovome mjestu. Frane nije dobro, razočaran je, a poglavito jer 11 godina vodi dugi sudski postupak za svoja prava. U tome pravcu pozivamo vlast ili da se što prije sudski postupci riješe ili da sjedne za stol i pokuša naći rješenje za Franu i plati odšeta kako bi on mogao početi svoj novi život, rekao je Franin odvjetnik, Šime Savić dodajući kako se vode dva sudska postupka, jedan u Šibeniku protiv DVD-a i Općine Tisno, a drugi u Zagrebu protiv Republike Hrvatske i Grada Šibenika.

- Ti postupci se nalaze na početku i ne vidi se kraja saznavanju istine. Obitelji poginulih vatrogasa dobile su odštetu od vlasti, a Frane do danas od nikoga nije dobio niti jedne kune odštete što nije korektno, naglasio je odvjetnik Savić.

Republika Hrvatska vodi brigu o vatrogastvu kao javnom interesu i u tom kokretnom slučaju Frane Lučić je obavljao poslove vatrogastva, što znači poslove od javnog interesa, istaknuo je odvjetnik Savić, a u krajnjem slučaj Nacionalni park Kornati, u kojem se dogodila tragedija, u vlastništvu je RH. Iz svih tih razloga i RH mora biti uključena u sudski postupak koji je protiv države pokrenuo Frane Lučić, naglasio je njegov odvjetnik.

Osim pisma kojeg je pročitao Frane Lučić nije želio davati izjave. Pokušao je na mjestu događaja poslije 11 godina pronaći mjesto na kojem je bespomoćno ležao i satima čekao pomoć spasioca. Na pitanje o njegovom zdrastvenom stanju odgovorio je odvjetnik Savić.

- Koliko ja znam njegovo zdravstveno stanje nije dobro. On teško živi i bori se sa svim posljedicama koje ima u svakom pogledu. Frane treba značajna sredstva za posebne kreme koje koristi kako bi koža mogla biti u normalnoj funkciji i imati adekvatnu vitaminsku prehranu.

Kornatska tragedija dogodila se 30. kolovoza 2007. godine kada je u rutinskoj intervenciji gašenja požara poginulo 12 vatrogasa iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Unatoč provedenoj istrazi i dva suđenja vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici na Županijskom sudu u Zadru još uvijeku nisu u potpunosti rasvijetljene okolnosti u kojima se stradali vatrogasci. Život na Kornatu izgubili su Dino Klarić, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin.

24. travanj 2024 01:43