StoryEditorOCM
4 kantunaO DIREKTORU TZ ODLUČUJE GRADONAČELNIK DUKIĆ

Osam kandidata u utrci za novog direktora, evo koja su imena za sada poznata javnosti

27. kolovoza 2018. - 21:55
riva_turisti8-260818

Već se danima s nestrpljenjem čeka zaključenje natječaja za izbor novoga direktora Ureda Turističke zajednice grada Zadra. Nakon što je dosadašnji direktor Ante Rados u sredini turističke sezone podnio neopozivu ostavku, Turističko vijeće raspisalo je natječaj za novoga direktora.

Do ponedjeljka 27. kolovoza, u Ured Turističke zajednice grada Zadra pristiglo je ukupno osam prijava. U javnosti je do sada poznato da su svoje prijave poslali Mario Paleka, zamjenik direktora Zadarskog sporta i predsjednik Nadzornog odbora NK Zadar, Hrvoje Anić, direktor hotela Pinija i Iva Bencun, vlasnica agencije Feral Tours i predsjednica Zajednice pustolovnog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori te Šime Šokota, sin Živka Šokote, vlasnika izdavačke kuće Forum, koji se okušao i u ugostiteljstvu i turizmu.

S obzirom na to da je rok za prijavu na natječaj za novog direktora Turističke zajednice grada Zadra istekao u četvrtak 23. kolovoza, postoji mogućnost da poštom poslane prijave još stignu sutra na adresu Turističke zajednice, nakon čega bi natječaj bio zaključen. Kad će se znati tko je izabran, teško je reći, jer u propozicijama natječaja stoji da će o rezultatima kandidati biti obaviješteni pisanim putem u roku od osam dana od dana donošenja odluke o odabiru na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Zadra. To znači da se Turističko vijeće, na čijem se čelu nalazi gradonačelnik Branko Dukić kao predsjednik Turističke zajednice, najprije mora sastati i otvoriti sve ponude, te onda porazgovarati s kandidatima te naposljetku izabrati najboljeg, a tek onda obavijestiti kandidate o izboru.

Politika i struka

U medijima se najviše izdvajaju imena Maria Paleke i Hrvoja Anića kao potencijalnih favorita u izboru. Paleku se doživljava kao kandidata gradonačelnika Branka Dukića, jer su obojica Stanarci i članovi HDZ-a, dok je Hrvoje Anić navodno izbor Božidara Kalmete, predsjednika županijske organizacije HDZ-a. Iva Bencun dolazi iz "realnog sektora", dok je Šime Šokota mlad i energičan, ali ne bez iskustva u turizmu, ugostiteljstvu i izdavaštvu.

Podsjetimo, uvjeti su bili da budući direktor ima završen najmanje specijalistički diplomski stručni ili diplomski sveučilišni studij (300 ECTS bodova), da ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima s područja turizma, da izradi prijedlog svog programa rada turističke zajednice za iduću kalendarsku godinu, da ima položen stručni ispit za rad u turističkom uredu, a ako nema, treba u roku od jedne godine od dana stupanja na rad položiti stručni ispit, da poznaje rad na osobnom računalu, te da mu pravomoćnom sudskom presudom ili rješenjem o prekršaju nije izrečena mjera sigurnosti ili zaštitna mjera zabrane obavljanja poslova iz područja turizma.

Uz to prijava mora sadržavati dokaz o odgovarajućem stupnju obrazovanja, dokaze iz kojih je vidljivo da kandidat ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima s područja turizma, prijedlog Programa rada turističke zajednice za jednogodišnje razdoblje, dokaz o aktivnom poznavanju stranog jezika, presliku ili uvjerenje o položenom stručnom ispitu za rad u turističkom uredu. Direktorom može biti imenovana i osoba koja u trenutku sklapanja ugovora o radu nema položen stručni ispit za rad u turističkom uredu uz uvjet da stručni ispit položi u roku od jedne godine od dana stupanja na rad ili je riječ o osobi koja ima odgovarajuću stručnu spremu i najmanje 10 godina radnog staža na poslovima u turizmu u toj stručnoj spremi.

Turističkim vijećem rukovodi Dražen Grgurović kao Dukićev zamjenik, koji je nedavno u razgovoru izjavio da će u izboru novog čovjeka zadarskog turizma odlučivati u podjednakom omjeru kriteriji struke i politike, te da će zadnja riječ ipak biti ona Branka Dukića, zadarskog gradonačelnika.

19. travanj 2024 02:27