StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: PROSVJED U DIKLU 

Građani: pa kako se može graditi silom trafostanica na privatnom zemljištu? Službenik: može se može, ako se plati!

Piše M. Kalajžić
29. kolovoza 2018. - 18:38
prosvjed2-290818

Tridesetak mještana zone Suho u Diklu, predvođeni bračnim parom Višnjice Vrselje i Christiana Baechlea, njemačkog državljanina, prosvjedovalo je u srijedu zbog najavljene izgradnje trafostanice TS 10 (20) / 0,4 Kv "Diklo Suha" na privatnoj parceli u Ulici Ive Tijardovića 1. u vlasništvu Vrselje i Baechlea. Mirni prosvjed događao se za vrijeme očevida na licu mjesta kojega su obavljali sudski vještaci zbog postupka osiguranja dokaza o stanju i vrijednosti nekretnina oznake čest. Zem. 1223/1 i 1223/3. Vlasnica parcele 1223/1 Višnjica Vrselja pozvala je na prosvjed zbog očevida na svom zemljištu, jer ga, kako je kazala, ne želi nipošto prodati za izgradnju trafostanice koju HEP poduzima zbog interesa privatnih investitora koji grade niz stambenih zgrada u zoni Suha.

Tražimo izmještaj predmetne trafostanice i promjenu DPU na planiranu enormnu izgradnju, u skladu s postojećim izgrađenim objektima i pripadajućom infrastrukturom. Pitamo se kako je postojeći DPU plan promijenjen koji je nama mještanima bio poznat i prihvatljiv. Sadašnjom izgradnjom stambenih zgrada u vlasništvu privatnih investitora izgrađenost je postala 80 posto, nije riješena infrastruktura (struja), a imaju u posjedu neizgrađenu česticu 1224/2 k.o. Diklo. Svjedoci smo betonizacije naše sredine. Tražimo izmještaj trafostanice s privatnog posjeda i iz urbane sredine, izmjenu DPU plana, pošivanje privatnosti u smislu cjelovitosti posjeda, odgovornost Grada i njegovih institucija da zaustavi uzurpaciju privatnosti od privatne megalomanske izgradnje, zakonsku udaljenost od obale i obalnog pojasa, tražimo zabranu daljnjeg nasipavanja terena i poticanje izgradnje dječjeg igrališta, zelenih površina i parkirnih mjesta – stajalo je na letku kojega je Vrselja dijelila novinarima.

Sam je očevid protekao mirno, a okupljeni su građani tek nešto glasnije negodovali zbog namjere HEP-a da izgradi trafostanicu na zemljištu unatoč protivljenu vlasnika, međutim nije bilo pokušaja fizičkog sprječavanja mjerenja. Buru je u jednom trenutku podigao jedan od službenika koji je na uzastopne komentare građana kako se može graditi silom na privatnom zemljištu, odgovorio:

Može se može, ako se plati!

- Pa je li to ta demokracija za koju smo se borili? Pa valjda su ta vremena prošla - odgovorili su s negodovanjem građani službenicima koji su dalje nastavili s mjerenjem.

Nakon obavljene procjene, Vrselja je kazala kako će u dogovoru sa svojim odvjetnikom poduzeti pravne korake.

Oni su sad nama donijeli rješenje da mogu provesti očitovanje procjene naših terena, ali trebali su nam to dostaviti barem mjesec dana prije da se možemo žaliti. Zbog toga će naš odvjetnik poslati žalbu jer nismo imali nikakvu mogućnost da se možemo tome protiviti. Oni su izvršili procjenu izvana jer ih nismo pustili u naše dvorište s obzirom da ja ne želim prodati svoje zemljište. Radi se o površini od oko 80 kvadratnih metara za izgradnju trafostanice, od čega je većina zemljišta, oko 75 kvadrata, na mom terenu. Prve procjene vrijendosti terena bile su puno manje nego što smo ga mi platili zajedno s porezom, ali ponavljam, ja ne želim svoje zemljište prodavati ni za kakvu cijenu – kazala je Vrselja zaključivši ako HEP mora graditi trafostanicu za nove zgrade u vlasništvu obitelji Dedaj i trgovačkog društva FER-gradnja, neka to čini na njihom terenu, a ne na njenom.

 

Prozvan i Kalmeta
- Ako je zakonom zaštićeno privatno zemljište, zašto se onda taj zakon ne poštuje? Dolaze čoviku u dvorište raditi trafostanicu! Pa di to u svitu ima? Kako ih nije sram? Tko je tu dozvolu dao? Kako nisu znali prije nego su zgrade došle da tu treba struja, voda, plin, telefon? Zašto to nisu sve postavili, pa onda davali dozvole za gradnju zgrada? Nego najprije se posiju kuće, kao naši stari što su sijali žito, pa sad dolaze praviti puteve, struju, vodu... Sad triba rušiti čoviku kuću da bi stavili trafostanicu. Ovo je propust vlasti? Tko je na vlasti u gradu? Glavni je Kalmeta i njegovi pomoćnici! A oni ne mogu ništa bez njega – kazao je Vinko Vlakić.
19. travanj 2024 02:49