StoryEditorOCM
4 kantunaZADRANIN IZUDARAO DJEVOJKU VOJNIČKIM ČIZMAMA

"Cijelu sam noć pio rakiju i slabo jeo. K tome sam bio dosta nervozan jer sam cijeli mjesec postavljao namještaj bez slobodnog dana!"

Piše B.S.
3. rujna 2018. - 22:20
nasilje_2

Na djelomičnu uvjetnu kaznu zatvora nepravomoćno je na Općinskom sudu u Zadru osuđen 37-godišnji Zadranin jer je svoju djevojku 13. svibnja oko osam sati u ulici Mate Balote u Zadru izudarao vojničkim čizmama.

Zadranku je zaskočio s leđa dok je šetala ulicom, te je bacio na pod i više puta čizmama udarao u predjelu glave, leđa i nogu. S iživljavanjem je prestao tek u trenutku kada je naišlo nepoznato vozilo koje se zaustavilo pored njega, zbog čega je pobjegao. Žena je u napadu zadobila lake tjelesne ozljede s mogućnošću prekvalifikacije u vidu kontuzijske ozljede glave, vrata, desnog lakta i lijevog stopala.

Sutkinja Općinskog suda u Zadru Ivana Parać Krišto nakon dokaznog postupka odredila mu je djelomičnu uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora na način da će šest mjeseci odslužiti, dok se preostali dio kazne od šest mjeseci neće izvršiti ako ne ponovi kazneno djelo u roku od tri godine.
Zadranin je na sudu priznao kako mu je žao što se to dogodilo, ali da je u inkriminirano vrijeme kada se vraćao kući iz izlaska, cijelu noć pio rakiju i slabo jeo.

K tome je, kako je naveo, bio dosta nervozan jer je cijeli mjesec postavljao namještaj bez slobodnog dana. Djevojka je doselila k njemu prije šest mjeseci s dvoje djece.

- Uz sve to imam hipotekarni kredit, kuća mi je pred ovrhom, pa sam bio napet zbog čega u zadnje vrijeme dosta pijem. Ona je tek povremeno radila, a moja majka je nezaposlena, pa sam o svima njima vodio računa, uključujući i njezino dvoje djece - rekao je na sudu.

Opovrgnuo je da je u vrijeme napada na nogama imao vojničke čizme, te da je bio u radnom odjelu. Rekao je kako je bio obučen za izlazak, te da je na sebi imao košulju, traper hlače i tenisice.

Naglasio je i da ne bi bio kadar djevojku udariti nogama po glavi, te da ona inače nije slabe fizičke konstitucije.
Odlučujući o vrsti i mjeri kaznenopravne sankcije sud je kao olakotno cijenio priznanje kaznenog djela, iskreno kajanje, te činjenicu da je otac jednog djeteta.

Također je kao olakotna uzeta činjenica da je kazneno djelo počinio u situaciji kada je bio pod pritiskom zbog posla, te njegovo psihofizičko stanja, odnosno ovisnost o alkoholu zbog čega je bio smanjeno ubrojiv. Otegotna okolnost u odmjeravanju kazne bila je njegova ranija osuđivanost trima presudama Općinskog suda u Zadru.
Izrečena mu je i mjera obaveznog liječenja ovisnosti od alkohola.

19. travanj 2024 03:22