StoryEditorOCM
4 kantunaTRI MJESECA NAKON OSTAVKE ZLATKA BEGONJE

Imenovan peti član Upravnog vijeća NMZ-a! Prvi zadatak je izbor ravnatelja Muzeja, kandidata su samo dva…

Piše L.B.
5. rujna 2018. - 22:32
DSC09676

Nakon što je u lipnju dr. sc. Zlatko Begonja podnio ostavku na mjesto predsjednika Muzejskog vijeća Narodnog muzeja Zadar (NMZ), u srijedu, 5. rujna, imenovan je peti član Muzejskog vijeća NMZ-a. U Vijeće je ušla aktualna pročelnica Ureda župana Zadarske županije mag. iur. Marina Dujmović Vuković. Time će i natječaj za reizbor ravnatelja Narodnog muzeja Zadar, koji je nakon zaprimljene dvije prijave u lipnju ostao „na čekanju“ do izbora novog predsjednika Vijeća, uskoro biti okončan.

- Novim Zakonom o muzejima koji je stupio na snagu 18. srpnja ove godine, upravno tijelo muzejske ustanove opet se naziva Upravno vijeće. Predsjednika Upravnog vijeća muzeja biraju članovi između sebe. S obzirom da je dosadašnji predsjednik podnio neopozivu ostavku vijeće će izabrati novog predsjednika jer je s danom 5. rujna imenovan peti član upravnog vijeća – naveo je u srijedu resorni županijski pročelnik Ivan Šimunić.

Nakon imenovanja Marine Dujmović Vuković kao članice Vijeća, tek slijedi sjednica na kojoj će biti izabran predsjednik, dodao je Šimunić.

- Nakon imenovanja predsjednika, Upravno vijeće moći će raditi, i na istoj ili nekoj slijedećoj sjednici, sukladno Zakonu, predložiti osnivaču imenovanje ravnatelja Narodnog muzeja Zadar – naveo je Šimunić.

Uz Marinu Dujmović Vuković, članovi Upravnog vijeća NMZ-a iz reda osnivača (Zadarske županije) su Meri Barać, dipl. tur. komunikolog, i Ivana Žorž, dipl. ing. arh. Preostalih dvoje članova Upravnog vijeća iz Narodnog muzeja su Hrvoje Perica, prof. povijesti i povijesti umjetnosti, i dr. sc. Snježana Vujčić Karlo.

Kako je poznato, Narodni muzej Zadar raspisao je natječaj za „imenovanje odnosno reizbor ravnatelja Narodnog muzeja Zadar“ 15.lipnja, natječaj je bio objavljen u Narodnim novinama, a rok za prijavu bio je osam dana.

Na natječaj, čiji su uvjeti vrlo zahtjevni, javila su se dva kandidata, no neposredno nakon raspisivanja natječaja predsjednik Muzejskog vijeća Zlatko Begonja dao je ostavku. Iz Zadarske županije tada je poručeno da se natječaj neće poništavati, a da će se izboru novog ravnatelja NMZ-a pristupiti nakon što bude imenovan novi predsjednik Vijeća.

To će se očigledno dogoditi vrlo skoro, a paralelno s tim „pala su u vodu“ brojna pitanja vijećnika Županijske skupštine o rezultatima rada Zlatka Begonje, kojega je za predsjednika Vijeća NMZ-a u studenom prošle godine imenovao osobno župan Božidar Longin, u jeku afera koja su potresala muzej. Dr. Begonja najavljivao je „raščišćavanje svih nedoumica“ u muzeju, za kojega je kazao da se radi o „instituciji koja mora biti na ponos svima“.

Međutim, nakon sedam mjeseci dao je ostavku, zbog, kako je kazao, brojnih drugih obaveza.

25. travanj 2024 03:16