StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKI SUD VEĆ GODINAMA TRAŽI VOĐU "BILJANSKE SKUPINE"

Najpoznatiji hrvatski bjegunac Stipo Križanac na Viru nasamario umirovljenika za 20 milijuna kuna!

Piše B.S.
5. rujna 2018. - 21:00
vođa bande lažnih policajaca

Već osam godina zadarski sud ne može ući u trag 40-godišnjem Stipi Križancu iz Viteza zbog čega mu sude u odsutnosti za 20 milijuna kuna tešku prevaru s zemljištem na otoku Viru.

Vođa kriminalne bande poznatije kao “Biljanska grupa” dospio je na listu najtraženijih bjegunaca u Hrvatskoj prije dvije godine zbog milijunskih prevara hrvatskih umirovljenika, a u Zadru mu se sudi zbog one iz 2010. godine kada je nasamario 65-godišnjeg Milu Liverića iz Vira, koji je u međuvremenu preminuo.

Vitežanin Stipo Knežević, poznat i kao Franjo, optužen je zajedno s bratom i još trojicom prijatelja, koji su se u srijedu u nastavku suđenja pojavili na Općinskom sudu u Zadru.

- U više navrata smo bezuspješno pokušavali ući u trag prvooptuženom, pa je donesena odluka da mu se sudi u odsutnosti – rekla je sutkinja Općinskog suda u Zadru Ana Zrilić koja je ove godine preuzela predmet.

Križanac i ostala četvorka terete se za prijevaru 65-godišnjaka od kojeg su pribavili punomoći za prodaju više čestica zemljišta u njegovom vlasništvu koja se nalaze na Viru. Temeljem punomoći od ukupnih 26 tisuća četvornih metara zemljišta petorka je četiri tisuće prodala drugim osobama, a ostatak prepisala na sebe. Punomoć su pribavili uvjerivši Liverića da je za kupnju tih zemljišta zainteresirana osoba koja navodno boravi i radi u inozemstvu. Uvjeravali su ga kako će kupac s novcem doći, no kad mu ni nakon tri mjeseca nisu isplatili ni lipu, on ih je prijavio policiji.

- Sto puta mi je rekao da su ga izvarali. Bio je povodljiv i sklon alkoholu, a i družio se s sumnjivim ljudima. Ostao je bez zemljišta i za njega nije dobio novac - rekao je u srijedu na sudu zadraski odvjetnik Marko Kolanović, koji je jedno vrijeme zastupao oštećenog Viranina.

- Ugovori su već bili potpisani i nisu bili povoljni za njega - pojasnio je.

Prema zadnjim informacijama, Križanac je uhićen ne teritoriju BiH nakon što je za njim bila raspisana tjeralica policije BiH, te Kazneno-popravnog zavoda u Zenici iz kojeg je Križanac izašao na dopust i više se nije vratio na izdržavanje dvoipolgodišnje kazne zatvora. Prema policijskim izvještajima Križanac i članovi njegove tadašnje grupe starijim građanima Hrvatske lažno su se predstavljali kao policijski inspektori ili službenici banke, te su od njih uzimali bankovne kartice i s njih podizali novac. Pozivali su ih telefonom predstavljajući se kao policijski inspektori, te ih obavještavali da im je račun “provaljen”.

Uvjerili bi ih potom da im izdiktiraju PIN kod bankovne kartice, objašnjavajući pri tom da su se dva policajca uputila prema njihovoj kući kako bi im uzeli bankovnu karticu. Ubrzo su se umirovljenicima na vratima pojavili ozbiljni muškarci koji su se lažno predstavljali kao inspektori i nakon što bi od žrtve dobili karticu, otišli bi do bankomata i ispraznili im račun. Križanac se kao organizator prevare ponekada znao predstavti i kao direktor banke.

 

18. travanj 2024 00:00