StoryEditorOCM
4 kantunaMINISTRICA KULTURE U POSJETU ZADRU

Nina Obuljen Koržinek obećala financiranje novog postava SICU i uređenje Sv. Nikole u Međunarodni centar podvodne arheologije

Piše Ana Franić
5. rujna 2018. - 20:00
obuljen1-050918

Ministarstvo kulture financirat će izradu novog postava Stalne izložbe suvremene umjetnosti (SICU) i izgradnju međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, potvrdila je u srijedu ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek tijekom službenog posjeta Zadru.

- Novi Zakon o muzejima postavit će temelje da se može krenuti u renoviranje prostora i izradu novog postava sadašnje zbirke smještene u prostoru ženskog benediktonskog samostana sv. Marije. Novi postav treba biti suvremeniji i dati dodatan naglasak na iznimnu vrijednost koja se tu čuva. Sigurna sam da će to doprinijeti i većem broju posjetitelja ove reprezentativne zbirke, kazala je ministrica koju je izložbu "zadarskog zlata i srebra" obišla u društvu gradonačelnika Branka Dukića, pročelnika zadarskog konzervatorskog odjela Igora Miletića i suradnika.

Prije toga ministica se susrela sa županom Božidarom Longinom s kojim je razgovarala o ustanovama u kulturi kojima je osnivač Zadarska županija te o pripremi projekata za sljedeće financijsko razdoblje iz europskog proračuna. Župan Longin je ukazao na problem osnivačkih prava i financiranja Narodnog muzeja i Kazališta lutaka koji se u cijelosti financiraju iz proračuna Zadarske županije, a Grad Zadar je jedini veći grad u Hrvatskoj koji nema svoj muzej, postoji tek kao odjel unutar Narodnog mujzeja. Ministrica je na to rekla da novi zakon o muzejima ne predviđa uređenje vlasničkih i osnivačkih prava ustanova jedinica lokalnih i regionalnih samouprava te da se osnivačka prava mogu ugovorno riješiti između obiju strana zainteresiranih za opstanak tih kulturnih institucija.

Većina razgovora ministrice Obuljen Koržinek i gradonačelnika Dukića bio je posvećen temi uspostave i izgradnje Međunarodnog centra podvodne arheologije u kompleksu bivše crkve Sv. Nikole u Kampo kaštelu. Dogovoreno je da će Grad Zadar zajedno s Ministarstvom participirati u obnovi ovog prostora kako bi postao jedan reprezentativan dio grada, kazao je gradonačelnik Dukić.

- U suradnji s Gradom Zadrom nastavit ćemo razvijati djelatnost podvodne arheologije kojoj je Zadar od 2008. godine nacionalno središte. Nakon završetka kompleksa u kojem djeluje Centar podvodne arheologije i restauratorska radionica nastavit ćemo sa daljnom obnovom cijelog kompleksa što uključuje i obnovu crkve Sv. Nikole koje će se staviti u punu funkciju u prvom redu kao središnje mjesto prezentacije svega onoga što se u hrvatskoj podvodnoj arheologiji događa, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Dokumentacija za obnovu Međunarodnog centra za podvodnu arheologije objedinjavala se cijeli niz godina, a sada će Grad Zadar uložiti dodatna sredstva da se dokumentacija pripremi za početak izvođenja radova.

- Cjelovit projekt vrijedan je oko 20 milijuna kuna, a naša ideja je da se sredstva za financiranje osiguraju kroz ITU program EU. Nakon obnove crkve Sv. Nikole nastavit ćemo s uređenjem i drugih prostora. Međunarodnom centru posvećenom arheologiji, jedinom UNESCO-vom centru u Hrvatskoj, želimo otvoriti sve mogućnosti suradnje za što nam, naravno, trebaju ljudi, projekti, ali i adekvatan prostor – dodala je ministrica.

23. travanj 2024 02:00