StoryEditorOCM
4 kantunaVIDEO/FOTO: PLIVARICA 'ARKAJ' GORJELA JE 27 SATI

Vlasnica: izgubili smo jedino sredstvo s kojim smo zarađivali kruh! Šteta je totalna - 1,5 milijuna kuna!

Piše IN
7. rujna 2018. - 23:55
Arkaj_.PNG

- To je bilo naše jedino sredstvo za rad. S njim smo zarađivali za kruh. Ufam se da će nam osiguravajuća kuća barem donekle nadoknaditi ovaj strašan gubitak – kazala je za Slobodnu Dalmaciju Ana Franov Školjarev, vlasnica tvrtke Proventus iz mjesta Kali na otoku Ugljanu, čija je plivarica "Arkaj" u srijedu oko 13 sati zahvatio požar dok je plovila Srednjim kanalom između otoka Ugljana i Iža. Na brodu je u tom trenutku bilo osam članova posade, no na sreću nitko nije stradao jer su u pomoć odmah nakon izbijanja vatre priskočile posade trajekta Jadrolinije "Mate Balota" i ribarice "Fulija" (Kali), "Drvenik", "Tuna" i "Neptun".

- Požar je apsolutno sve uništio. Brod i sve ribarske alate na njemu, zajedno sa svim osobnim stvarima članova posade. Danas je bio procjenitelj iz Croatia osiguranja i proglasio je totalnu štetu. Mislim da možemo govoriti o šteti od oko 1,5 milijuna kuna – kaže vlasnica stradale plivarice.

Policijski očevid koji je zvršio u četvrtak kasno navečer otkrio je da je vatru u strojarnici broda izazvao kvar na razvodnom ormariću s električnim instalacijama. Iskrenje se pretvorilo u plamen unutar prostora s dosta zapaljivih sadržaja pa je vatra ubrzo zahvatila cijelu strojarnici i nadgrađe broda. Brod je praktički gorio preko 27 sati!

- Vatra je izbila u srijedu oko 13 sati, a požar je ugašen tek u četvrtak u 16.30 sati. Plamen je relativno brzo ugašen, ali je tinjalo drvo trupa broda u potpalublju jer se do njega nije moglo doći. Drvo je bilo natopljeno uljem, mazivim i naftom pa su vatogasci, nakon noći provedene u nadzoru, sutradan ujutro morali motornim pilama otvoriti palubu i pomoću hidrauličnih škara ući u strojarnici kako bi u potpunosti mogli ugasiti tinjajuće drvo iz kojeg se cijelo vrijeme širio gusti dim – kaža vlasnica.

"Arkaj" je inače imao pet stalnih članova posade plus svekra vlasnice brodova. Uskoro su trebali ukrcati još dvoje ljudi, kuhara i mornara, i krenuti na ribolov put Istre. Sada je cijeli taj posao propao, a na vlasniku broda je da radnicima nadoknadi štetu za uništene privatne stvari.

- Jako nam je teško. Uzdam se u osiguranje da će nam nadoknaditi dio gubitka. U protivnom nećemo imati više sa čim raditi – očajna je vlasnica plivarice "Arkaj". 

 

22. travanj 2024 18:33