StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKI AUTOMEHANIČARI OSUĐENI NA UVJETNE ZATVORSKE KAZNE

Ukrali 33 metara šipki za gromobrane, te 78 metara bakrenih oluka, među kojima i one sa kapelice mjesnog groblja u Galovcu!

11. rujna 2018. - 00:03
grom

Dvojcu iz Zadra, koji je ukrao ukupno 33 metra šipki za gromobrane, te 78 metara bakrenih oluka, među kojima i one sa kapelice mjesnog groblja u Galovcu, izrečene su uvjetne zatvorske kazne na Općinskom sudu u Zadru.

Zbog produljenog kaznenog djela teške krađe sutkinja Općinskog suda u Zadru Ivana Parać Krišto obojici je izrekla uvjetnu kaznu zatvora od jedne godine s rokom kušnje od pet godina. Uz to im je i naloženo da Republici Hrvatskoj solidarno isplate novčani iznos od 6.859,00 kuna u korist državnog proračuna u roku od 15 dana od dana pravomoćnosti presude jer su toliko, kako je utvrđeno, dobili za oluke i gromobrane koje su prodali kao sekundarnu sirovinu.

Zadrani u dobi od 27 i 28 godina, po struci automehaničari, optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zadru (ODO) teretili su se da su oluke i gromobrane krali u razdoblju od 1. prosinca 2012. do studenoga 2013. godine na području Zadarske županije. Također su u par navrata i nasilno ulazili u apartmane. Oluke i gromobrane krali su najčešće sa privatnih kuća, a od 25.do 28. listopada 2013. demontirali su ih i sa mjesne kapelice u Galovcu. Nakon što su se osobnim automobilom i još dvojicom maloljetnika dovezli do galovačkog groblja, tamo su potom sa kapelice podesnim alatom demontirali ukupno 24 metra bakrenih oluka i sedam metara bakrenog gromobrana. Cijevi su potom, kako je utvrđeno na sudu, prodali Trgovačkom društvu Ekos d.o.o. za iznos od šest tisuća kuna.

Prilikom izricanja presude obojici je otegotna okolnost bila ranija osuđivanost, dok im je kao olakotno cijenjeno priznanje počinjenja kaznenog djela, kao i činjenica da su kazneno djelo počinili u situaciji kada nisu imali stalnih financijskih prihoda i dok su bili u mladoj životnoj dobi. Na suđenju su priznali što su učinili i izrazili kajanje, a protupravno stečena imovinska korist od 6.859,00 kuna oduzeta im je jer su priznanjem kaznenog djela potvrdili navod optužnice da su ukradene oluke i gromobrane prodali kao sekundarnu sirovinu što proizilazi iz isplatnica tvrtke za otkup sekundarnih sirovina „Ekos“ d.o.o..

Sud nije prihvatio prijedlog optužbe da se dvojac obveže na popravljanje štete u roku od šest mjeseci desetorici oštećenika, među kojima i Općini Galovac, te su oni upućeni da svoje imovinsko-pravne zahtjeve prema osuđenom dvojcu postave u parničnom postupku.

20. travanj 2024 07:16