StoryEditorOCM
4 kantunaDRŽAVA PRODALA HOTEL ZAJEDNO S BESPRAVNIM STANAROM

Hostel 4 You kupio Hotel Iž za 11,5 milijuna kuna. Novi vlasnik je student i ima 22 godine, a evo što će napraviti na Voštarnici...

11. rujna 2018. - 22:05
nincevic1-010817

"Hostel 4 You" iz Zadra novi je vlasnik Hotela Iž. Na javnom natječaju održanom u utorak ujutro u prostorijama Ministarstva državne imovine u Zagrebu najbolju ponudu za taj bivši samački hotel na Voštarnici koji nije radio od rata kada su u njemu boravile izbjeglice dala je tvrtka u vlasništvu mladog Anthonyja Ninčevića (22), inače studenta Građevinskog fakulteta u Zagrebu. Bivši hotel površine 4,4 tisuće kvadratnih metara prodavao se po početnoj cijeni od 6,8 milijuna kuna, a Ninčević je ponudio nešto manje od 11,5 milijuna što je bila najbolja ponuda. Anthony Ninčević je sin poznatog zadarskog građevinskog poduzetnika Mladena Ninčevića i prije tri godine na Višnjiku je otvorio "Hostel 4 You".

- Hotel Iž će ostati hotel, ali će biti uređen i opremeljen u kategoriji tri plus ili četiri zvjezdice. Unutar postojećih gabarita prilagodit ćemo prostor za smještajne jedinice i druge sadržaje. Sada hotel ima 97 samostalnih soba, dva apartmana i šest soba za osoblje. Koliko će nakon preuređenja soba biti još uvijek neznamo, to će odrediti poslovna studija, ali mi smo spremni odmah krenuti u obnovu. Želimo hotel obnoviti i staviti na tržište do iduće turističke sezone – kazao nam je Anthony Ninčević dodajući kako se ukupna investicija u kupnju i obnovu Hotela Iž kreće između 35 i 40 milijuna kuna.

Država je hotel na javnom natječaju prodan zajedno sa specifičnim opterećenjem, jedinim preostalim stanarom Radomirom Ukalovićem i njegovom obitelji, protiv kojeg je država pokrenula sudski spor zbog iseljenja prije sedam godina. Sudac Općinskog suda u Zadru Marko Baraka prošle je godine donio prvostupanjsku presudu u korist bespravnog stanara Ukalovića koja je ocijenjena kao presedan u hrvatskom pravosuđu. Naime, sudac Baraka je stao na stranu Ukalovića pod obrazloženjem da je njegovo pravo na dom jače od prava vlasništva!

Uvažavajući Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, prema kojoj je pravo na dom snažnije od prava vlasništva, sudac Baraka u presudi navodi kako je Ukalovićevo "pravo na dom jače od prava države kao vlasnika", te smatra da "njegovo iseljenje nije nužno ni legitimno jer Radomir u svom vlasništvu nema nijednu drugu nekretninu niti može osigurati drugi smještaj".

- Republika Hrvatska u ovom postupku nema namjeru štititi prava nekih trećih osoba, nego samo svoja formalna vlasnička prava, a s druge strane s predmetnom nekretninom ne namjerava zadovoljiti stambene potrebe drugih građana. Iz toga je vidljivo da ne postoji nikakva neodgodiva društvena potreba koja bi opravdala zahtjev države u postupku - naveo je u obrazloženju presude sudac Baraka smatrajući da je Radomir boraveći od 2003. godine u hotelu „Iž“ ostvario dovoljno jaku, stvarnu i kontinuiranu povezanost s tim prostorom i da taj apartman predstavlja njegov – dom!.

Postupak na Općinskom sudu u Zadru 2011. godine pokrenuo je MORH zastupan po Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru (ODO). Od Ukalovića je zatraženo je da napusti apartman u hotelu „Iž“ i preda ga u posjed MORH-a pod obrazloženjem da ga, sa suprugom Marijom i dvoje djece, koristi bez pravne osnove. Ukalović nije osporio državno vlasništvo nad nekretninom, ali se odbio iseliti izjavivši tada kako nema gdje živjeti sa suprugom i maloljetnom djecom, te da mu je apartman u Hotelu Iž, kakav god on bio, bez osnovnih uvjeta za život - jedini smještaj. Struja i voda su u hotelu isključeni su još 2015. godine.

Naime, u oglasu za prodaju Hotela Iž Ministarstvo je navelo da "u nekretnini se nalazi bespravni korisnik s obitelji protiv kojih se kod Općinskog suda u Zadru vodi sudski postupak radi ispražnjenja apartmana 118 u zgradi „Hotela Iž“ u Zadru, a koji postupak nije pravomoćno okončan. Republika Hrvatska ne odgovara kupcu za bilo kakva ograničenja uporabe nekretnine niti kupac može prema Republici Hrvatskoj postavljati druge stvarno pravne ili obvezno pravne zahtjeve te zahtjev za naknadu štete po bilo kojoj osnovi, kao niti tražiti od Republike Hrvatske novčanu naknadu za stambeno zbrinjavanje bespravnog korisnika s obitelji."

- Država je pokrenula sudski spor i mi se nadamo da će uskoro biti završen. Također se nadamo se prepreka u našem ulaganju neće biti sporo pravosuđe – komentirao je situaciju Anthony Ninčević.

24. travanj 2024 10:12